Σερβίας Πορφύριος: Στο νόημα της Θείας Λειτουργίας η οποία αποτελεί την κατεξοχήν έκφραση ενότητας μέσα στον χώρο της Εκκλησίας αναφέρθηκε από τον Καθεδρικό Ναό του Νόβι Σάντ, της σερβικής “Αθήνας” όπως αλλιώς αποκαλείται, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.
Με αφορμή την επέτειο αναστήλωσης του Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, ο οποίος είναι και προστάτης της πόλης του Νόβι Σάντ, καθώς και την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου (με το παλαιό εορτολόγιο) ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή, η οποία αποτελεί την έδρα της Ιεράς Επισκοπής Μπάτσκας, μετά την άνοδό του στον Θρόνο του Αγίου Σάββα.
Χθες προεξήρχε της Θείας Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν Επίσκοποι του Πατριαρχείου Σερβίας.
Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος απένειμε το παράσημο του Αγίου Σάββα σε προσωπικότητες που συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη και την προσφορά προς την τοπική κοινωνία. Όλα τα παράσημα απονεμήθηκαν από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου της Σερβίας κατόπιν εισήγησης του Πανιερωτάτου Επισκόπου Μπάτσκας κ. Ειρηναίου. «Όλοι εμείς οι άνθρωποι έχουμε κάποια χαρίσματα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει χάρισμα. Όλα τα δώρα δίνονται στον καθένα μας ξεχωριστά με διαφορετικούς τρόπους, έτσι ώστε κάθε δώρο μας να εξυπηρετεί ένα μοναδικό σκοπό που δεν είναι άλλος από την αγάπη. Η Εκκλησία μας, κυρίως μέσω της διορατικότητας του Πανιερωτάτου Επισκόπου Μπάτσκας κ. Ειρηναίου, αναγνώρισε ότι εσείς που λάβατε, ο καθένας με τον τρόπο του, ένα ιδιαίτερο και διαφορετικό δώρο, χρησιμοποιήσατε αυτό το δώρο για να είστε στην υπηρεσία του δώρου της αγάπης. Λάβαμε χαρίσματα για να υπηρετήσουμε τον Θεό μέσω αυτών, να ανταποδώσουμε όσα λάβαμε από αυτόν και να υπηρετήσουμε τον πλησίον μας. Φυσικά, αυτή η αναγνώριση είναι το λιγότερο ευχαριστώ για όλα αυτά που έχετε κάνει, και έχετε κάνει πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε λέξη που θα μπορούσε να εκφράσει ευγνωμοσύνη. Έχετε συμβάλει στην καλλιέργεια της σχέσης με άλλους ανθρώπους, και αυτό σημαίνει ότι έχετε αναπτύξει σχέση με τον Θεό”, ανέφερε κατά την ομιλία του ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος περπάτησε στους δρόμους δεύτερης μεγάλης πόλης της Σερβίας, η οποία αποκαλείται και ως σερβική “Αθήνα”, όπου είχε επικοινωνία με τους κατοίκους. Ακολούθως παραβρέθηκε σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο της πόλης.