ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ – Του Θωμά Αναστασιάδη
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ – Με την ευλογία του σεβ/του Μητροπολίτη Τσερκάσσι και Κανέβου κ.Θεοδοσίου (*), ο Βικάριός του, θεοφ/τος Επίσκοπος Χερσονήσου & Σεβτσένκιβσκης κ.Αντώνιος, τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην πόλη Τσερκάσι, το Σάββατο Α’ των νηστειών στις 23 Μαρτίου 2024.
Την ημέρα του Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος, (μνήμη του δια κολλύβων θαύματος}. Επίσης την ίδια ημέρα στην Ουκρανία γιορτάζουν (με το Π.Ε. 9-3) τους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες. Με τον θεοφιλέστατο, συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξιος και οι κληρικοί του καθεδρικού ναού.
Στην διάρκεια της Λειτουργίας, αναπέμφθηκε ειδική δέηση για την Εκκλησία, η οποία υφίσταται διωγμό.
Στο τέλος της ακολουθίας ο Επίσκοπος Αντώνιος προσφώνησε τους ενορίτες με αρχιερατικό λόγο, σχετικά με τα της ημέρας: οι Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες μαρτύρησαν το 320 στην παγωμένη λίμνη της Σεβάστειας στα μέρη της Καππαδοκίας. Ο Μεγαλομάρτυς Άγ. Θεόδωρος ο Τήρων, υπέφερε επί των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Μαξιμίνου, επειδή υπηρετώντας ως πολεμιστής, αντιστάθηκε στην εντολή να θυσιάσει στα είδωλα. Υπέστη μαρτύριο στις 17 Φεβρουαρίου 306 και ετάφη στην Αμάσεια της Μικράς Ασίας.
Η πόλη Τσερκάσι των 285.000 κατοίκων, βρίσκεται στον ομώνυμο Νομό στην κεντρική Ουκρανία. Η Μητρόπολη υπάγεται στον Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ.Ονούφριο.
Ο τοπικός Άγιος Μάρτυς Μακάριος ο θαυματουργός, ήταν ηγούμενος στο μοναστήρι Κανέβου. Ήταν ένας από τους πολλούς ταλαίπωρους και εξομολογητές της εποχής εκείνης. Καθοδηγούσε τους αδελφούς και τους ενορίτες, με το ζωντανό παράδειγμά του. Εκείνα τα χρόνια 1678, οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί συνθλίβονταν από παντού: αφενός ξένοι, Τάταροι και Πολωνοί, και αφετέρου οι ίδιοι οι αποστάτες τους, που προσπάθησαν να καθολικίσουν τους συμπατριώτες τους με τη βία, αποκομίζοντας τα οφέλη της Ουνίας, για χάρη μιας άνετης ζωής.
Μαρτύρησε στις 7 Σεπτεμβρίου 1678. Οι Τάταροι τον άρπαξαν, άρχισαν να τον χτυπούν και να τον κοροϊδεύουν. Τον έδεσαν σε ένα άλογο και τον έσυραν στους δρόμους της πόλης. Αποφασίστηκε να τον γδέρνουν ζωντανό, αλλά τελικά του έκοψαν το κεφάλι. Το 2003, τα Ιερά Λείψανα μεταφέρθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ, όπου βρίσκονται έως σήμερα. Κάθε Πέμπτη μετά τον Εσπερινο τελείται ο ακάθιστος ύμνος του Αγίου.
(*) ενασχολημένος κατ’ αυτάς με την προχθεσινή ομιλία του στον ΟΗΕ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία.