ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ -Τον θάνατο του Πατριάρχη ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram την Παρασκευή.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος, επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πέθανε από κορωνοϊό, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram την Παρασκευή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Ήταν τιμή μου να σε γνωρίζω. Άνθρωποι σαν εσένα δεν φεύγουν ποτέ », έγραψε ο Βούσιτς κάτω από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ειρηναίου, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Ειρηναίος, 90 ετών, ένας συντηρητικός που ασκούσε επίσης μεγάλη πολιτική επιρροή, διαγνώστηκε με κορωνοϊό στις 4 Νοεμβρίου και από τότε ήταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι.
Μέχρι προχθές τα επίσημα ανακοινωθέντα ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Εχθές ωστόσο η υγεία του Πατριάρχη Ειρηναίου παρουσίασε επιδείνωση και διασωληνώθηκε. Στην θεραπεία του Πατριάρχη των Σέρβων συμμετείχαν και γιατροί από τη Ρωσία που έφτασαν στη Σερβία γι’ αυτόν τον λόγο.
Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Ειρηνάιος χοροστάτησε στις 30 Οκτωβρίου στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιου, ο οποίος επίσης απεβίωσε από επιπλοκές του κορονοϊού.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος Γκαβρίλοβιτς γεννήθηκε στο χωρίο Vidova κοντά στο Τσάτσακ της Σερβίας το 1930 και βαπτίστηκε με το όνομα Μίροσλαβ. Τελείωσε την εκπαίδευσή του στην πόλη Τσάτσακ και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Αφού αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή εντάχθηκε στο στρατό. Μετά την επιστροφή του από το στρατό, διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής του σχολείου Prizren. Πριν αναλάβει καθήκοντα ως καθηγητής τον Οκτώβριο του 1959, στο μοναστήρι της Ρακόβιτσα, εκάρη Μοναχός με το όνομα Ειρηναίος από την Αυτού Αγιότητα τον Σέρβο Πατριάρχη Γερμανό.
Τον ίδιο μήνα στις 27 Οκτωβρίου 1959, στην εκκλησία της Ružica στο Kalemegdan, χειροτονήθηκε. Ενώ υπηρετούσε ως καθηγητής στο Θεολογικό Σεμινάριο στο Prizren, ήρθε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Το 1969 διορίστηκε διευθυντής της Μοναστηριακής Σχολής στη Μονή Ostrog, από όπου επέστρεψε στο Prizren και διορίστηκε πρύτανης της σχολής Prizren Το 1974, εξελέγη Επίσκοπος Μοραβίτσα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1975, εξελέγη Επίσκοπος Νις όπου παρέμεινε για 35 χρόνια.
Στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στις 22 Ιανουαρίου 2010, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης της Σερβίας.