του Θωμά Αναστασιάδη
Χειροτονήθηκε στην Ρουμανία σε ηλικία 36 ετών, ο νεώτερος των Ορθοδόξων αρχιερέων, μετά την πρόσφατη εκλογή του {της 22-2-20}. Πρόκειται για τον Επίσκοπο Μπίστριτσας κ.Βενέδικτο, ο οποίος ενθρονίστηκε αμέσως μετά την χειροτονία του, ως Βικάριος στην Αρχιεπισκοπή Βαντουλούης (Vadului), Feleaκ & Cluj.
Η χειροτονία τελέστηκε, εν πληθούσει εκκλησία, στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Cluj-Napoca (Κλουζ), από τον επιχώριο Μητροπολίτη Κλούζ, Άλμπα, Κρισάνης & Μαραμούρες κ.Ανδρέα, ο οποίος είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Βαντουλούης. Μαζί του συλλειτούργησαν δεκάς Ιεραρχών, και πλειάς ιερέων και διακόνων. Ήταν συμμέτοχοι στις τελετουργίες, ο Αρχιεπίσκοπος Άλμπα-Ιούλια κ.Ειρηναίος, οι Επίσκοποι Μαραμούρες Ιουστίνος, ο Ελληνομαθής Τουλτσέας κ.Βησσαρίων, Σαλάζης κ.Πετρώνιος, Δέβας κ.Γεώργιος της Μητρόπολης Βανάτου, Σκανδιναβίας & Βόρ. Ευρώπης κ.Μακάριος, Ισπανίας & Πορτογαλίας κ.Τιμόθεος, Ιβηρίας κ.Θεόφιλος και ο Τιτουλάριος Επίσκοπος Σατμάρ κ.Τιμόθεος.
Ο Επίσκοπος Μαραμούρες, διάβασε την Πατριαρχική Πράξη , με την οποία ο νέος Ιεράρχης αναγνωρίστηκε και καταστάθηκε ως Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Vadului, με τον τίτλο ”Επίσκοπος Μπίστριτσας”.
Πέραν του πολυπληθέστατου ευλαβούς εκκλησιάσματος, παρέστησαν στις λατρευτικές ιεροτελεστίες, { Θ.Λειτουργία, χειροτονία και ενθρόνιση }, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Θρησκευμάτων κ.Βίκτωρ Οππασί, από τον κόσμο του πνεύματος ο Πρόεδρος της Ρουμανικής Ακαδημίας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κλούζ και Καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας κ. Ιωάννης-Αουρέλιος Ποπ, εκπρόσωποι ξένων Δογμάτων, Μοναχοί και Μοναχές καθώς και λοιποί επίσημοι, κρατικοί αξιωματούχοι και τοπικές προσωπικότητες. Εορταστική ατμόσφαιρα προκάλεσαν περίπου εκατό νέοι, που ήρθαν από την γενέτηρά του Μπίστριτσα, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και με λαϊκά μουσικά όργανα, για να τιμήσουν τον συμπατριώτη τους κ.Βενέδικτο.
Στην δικαιοδοσία της τεράστιας Μητροπολιτικής Επαρχίας του σεβ/του κ.Ανδρέα, με έδρα την Κλούζ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας, στην καρδιά της Τρανσυλβανίας, υπάγονται 2 Αρχιεπισκοπές, 4 Επισκοπές και 8 Αρχιερείς. Σ’ αυτή την περιοχή, από το 1611 υπήρχε έντονη ελληνική παρουσία, έως και τα τέλη του 18ου αιώνα.
Προσφωνώντας τον κ.Βενέδικτο, ο Μητροπολίτης κ.Ανδρέας ανάμεσα στ’ άλλα είπε: <<Ξεκινάς την αποστολή του σήμερα, σε έναν κόσμο με πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Αλλά ελπίζουμε ότι Αυτός που σε κάλεσε στη νέα σου αποστολή, Αυτός και θα σε βοηθήσει. Να θυμάσαι ότι το πρώτο παιδαγωγικό όργανο της ύπαρξης της Εκκλησίας, είναι ο Επίσκοπος. Πρέπει να κατέχεις όλες τις βασικές ιδιότητες του Επισκόπου, ώστε να είσαι εις Τύπον Χριστού. Μέσω της προσωπικότητάς σου, και μέσω της πνευματικής σου ζωής, να κατακλύζεις τους γύρω σου. Προσευχόμαστε στον Θεό, η αρμονική μας συνεργασία να είναι προς όφελος των κληρικών και των πιστών της Αρχιεπισκοπή μας. >> Ο κ.Ανδρέας, εν μέρους του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ.Δανιήλ, του προσέφερε έναν σταυρό ευλογίας.
Ακολούθως προσφώνησαν και συνεχάρησαν τον κ.Βενέδικτο, ο επίσκοπος της Ελληνο-Καθολικής Επισκοπής Κλουζ-Γκέρλας κ.Φλωρεντίνος, ο κ.Υφυπουργός, και ο κ. Πρόεδρος της Ακαδημίας.
Στο τέλος μίλησε ο νεοεκλεγείς επίσκοπος κ.Βενέδικτος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Θεό για την ευθύνη που έχει λάβει, είπε μεταξύ άλλων: <<…είμαι ευγνώμων στον Πατριάρχη μας κ.κ.Δανιήλ και στην Ιερά Σύνοδο που με εξέλεξαν ως Αρχιερέα. Αισθάνομαι ότι η νεαρή μου ηλικία «είναι δώρο από τον Θεό για καλύτερη συνεργασία με τη νεολαία. Θέλω πολύ να γίνω φίλος τους και θα προσπαθήσω γι ‘αυτό». Βλέπω την διακονία μου, ως πνευματικός πατέρας στο «ανώτατο υπούργημα στον κόσμο». Ξεκινώ αυτό το νέο μονοπάτι της ζωής μου με ελπίδα, ζητώντας από όλους τις προσευχές σας.
Τέλος ανακοίνωσε ότι στην Επισκοπική του Υπηρεσία, επέλεξε τον Άγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς, ως «μοντέλο και προστάτη».