Γράφει η Κατερίνα Ζάννη
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 βρέθηκα στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, μαζί με μια ομάδα συναδέλφων δημοσιογράφων, για να παρακολουθήσουμε τις εργασίες του διεθνούς Ανθρωπιστικού Φόρουμ Μπακού, που διεξάγεται εκεί κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία, με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλο τον κόσμο.
Με την ευκαιρία της εκεί παρουσία μας βρήκαμε το χρόνο και επισκεφτήκαμε τον Αρχιεπίσκοπο του Αζερμπαϊτζάν κύριο Αλέξανδρο. Ο Σεβασμιότατος δεν έκρυψε τη χαρά του που για πρώτη φορά στην ιστορία της εκκλησίας του Αζερμπαϊτζάν φιλοξενούσε εκπροσώπους του ελληνικού τύπου.
Μας ξενάγησε στον καθεδρικό ναό των Μυροφόρων, που κουβαλάει την ιστορία της Ορθόδοξης παρουσίας στην Ανατολική Υπερκαυκασία και αποτελεί έδρα της Αρχιεπισκοπής του Μπακού και του Αζερμπαϊτζάν. Χτίστηκε το 1908 και καταστράφηκε το 1930, όπως και ο περικαλλής ναός του Αλεξάνδρου Νέφσκι.
Τη δεκαετία του 90, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν, η Αρχιεπισκοπή του Μπακού εισήλθε σε μια νέα φάση αφού στα εναπομείναντα ερείπια χτίστηκε ένας νέος ναός, με τη συμβολή του Αιντίν Γκουρμπάνοφ, Αζέρικης καταγωγής, επιχειρηματίας στη Μόσχα, με άριστες σχέσεις με το Πατριαρχείο της Μόσχας και επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου του Αζερμπαϊτζάν. Δίπλα ακριβώς στο ναό αναγέρθηκε το κτήριο που σήμερα στεγάζει την Αρχιεπισκοπή.
Ο Σεβασμιότατος Αλέξανδρος μας ανέφερε ότι η Αρχιεπισκοπή του Μπακού αποτελεί εκκλησιαστική επαρχία του Πατριαρχείου της Μόσχας και ότι στη δικαιοδοσία της υπάγονται έξι ναοί, τρείς στην πρωτεύουσα και άλλοι τρεις στην υπόλοιπη χώρα, μεταξύ των οποίων και ένας ναός στην Γκέντζε, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν. Μας είπε ότι σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν υπάρχουν περίπου 200.000 Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
Το 2001 ο Ρώσος Πατριάρχης Αλέξιος Β. αναβάθμισε το ναό σε καθεδρικό και το 2003 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή φέρνοντας μαζί του ως δώρο ένα τμήμα του λειψάνου του Απόστολου Βαρθολομαίου, ιερομάρτυρα και προστάτη Αγίου του Μπακού, ο οποίος φέρνοντας τη διδασκαλία του Ιησού στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου μαρτύρησε, σύμφωνα με την παράδοση, στην πόλη αυτή. Το τμήμα του λειψάνου εκτίθεται σήμερα για προσκύνημα σε περίοπτη θέση μπροστά από το τέμπλο του ναού.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα καλές σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με την ηγεσία του Αζερμπαιτζάν και τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το λαό του και έκανε μνεία στο Χειντάρ Αλίγιεφ επειδή έπαιξε τον κυριότερο ρόλο στη διατήρηση της Ορθοδοξίας στο Αζερμπαϊτζάν.
Στην πρόταση μας να επισκεφθεί την Αθήνα απάντησε θετικά και μας είπε ότι φυσικά θα έρθει κάποια στιγμή γιατί στην Ελλάδα έχει βρεθεί μόνο στη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος.