Γαλάτσι Μολδοβλαχίας: Ημέρα ευλογίας και μνήμης στην Αρχιεπισκοπή του Δούναβη.
Του Θωμά Αναστασιάδη – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο “ΒΉΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΊΑΣ”
Στο Γαλάτσι, της πάλαι ποτέ παραδουνάβιας ηγεμονίας της Μολδοβλαχίας, την Κυριακή της Τυρινής 26-2-23, στον Καθεδρικό ναό έγινε πανηγυρική Αρχιερατική Θ.Λειτουργία. Χοροστάτησε ο σεβ/τος Αρχιεπίσκοπος Κάτω Δουνάβεως {Arhiepiscop Dunării de Jos} κ.Κασσιανός, συμπαραστατούμενος από το ιερατείο του ναού και τον αρχιδιάκονο (καθηγητή Πανεπιστημίου) π.Ιωάννη Καραζά. Ευλόγησε τις αγιογραφίες και τοιχογραφίες, που περατώθηκαν πρόσφατα, και κυρίως, τέλεσε το Μνημόσυνο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την εκδημία του άξιου προκατόχου του, Επισκόπου Κάτω Δουνάβεως κυρού Νήφωνος (Niculescu). Έψαλε 12μελής χορωδία, άπαντες πατροπαράδοτα ενδεδυμένοι.
Προκειμένου να αυξηθεί η ευσέβεια και η χαρά των παρόντων πιστών, προσήχθησαν από την Αρχιεπισκοπική Οικία για προσκύνηση, τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη-Κασσιανού, τοπικού γόνου της γης τους, τον οποίο τιμούν δεόντως και είναι γνωστός ως «θεολόγος των αρετών Χριστιανός.
Στο διδακτικό κήρυγμά του από Άμβωνος, ο ιεράρχης είπε μεταξύ άλλων: <<..αυτή την Κυριακή, ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός μας δείχνει ότι η συγχώρεση είναι η καλύτερη αρχή της περιόδου νηστείας και η νηστεία πρέπει να είναι μια κατάσταση χαράς. Με προσευχή, νηστεία και μετάνοια προετοιμαζόμαστε όπως πρέπει για τη λαμπρή εορτή της Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού>>.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος καθαγίασε τις αγιογραφίες και ευλόγησε τα άλλα εκτεταμένα έργα, εσωτερικά και εξωτερικά, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στον Καθεδρικό Ναό.
Η σημερινή πανηγυρική στιγμή στέφθηκε με το μνημόσυνο για τον μακαριστό Επίσκοπο Νήφωνα, και τρισάγιο στον τάφο του, ο οποίος εκοιμήθη πριν από έναν αιώνα. Ο κυρός Νήφων είναι ο κτήτορας του ναού. Έχτισε την εκκλησία από το 1909 και στις 6 Αυγούστου 1917, τελέστηκε ο αγιασμός του Καθεδρικού Ναού στο Γαλάτσι, από τον βασιλιά της Ρουμανίας Φερδινάνδο Α΄.
Με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κασσιανού και την ευλογία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ.Δανιήλ, τα λείψανα του επισκόπου Νήφωνα εκτάφηκαν από νεκροταφείο στο Βουκουρέστι και το 2021 μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Καθεδρικό ναό Γαλατσίου.
Το Γαλάτσι είναι γνωστό στους Έλληνες από την ομώνυμη μάχη. Εκεί, στα ευρύτερα πλαίσια της Ελληνικής επανάστασης του 1821, ήταν η πρώτη πραγματική μάχη στην Μολδοβλαχία, ανάμεσα στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρείας και του πρίγκιπα Αλέξανδρου Υψηλάντη από την μιά μεριά και από την άλλη τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στο Γαλάτσι {των 250 χιλ. κατοίκων} υπάρχει Ελληνική εκκλησία, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που είναι και πολιούχος της πόλης. Σε μαρμάρινη πλάκα αναγράφονται οι ιδρυτές: Ανδρέας Πάνας, Δημήτριος Ροδοκανάκης, Κωνσταντίνος Σακομάνος.