Δραματικά τα γεγονότα γύρω από την εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην περιοχή s.Stenka Buchatskii στο Ternopil.
Σύμφωνα με τον εφημέριο του Ναού της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην περιοχή Priest πατέρα Βασίλειο, την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 15:00 περίπου δέκα ιερείς της ουκρανικής ελληνικής Καθολικης Εκκλησίας (Ουνίτες) οργάνωσαν μια προβοκάτσια στο ναό.
Τις ενέργεις των Ουνιτών υποστήριξε και το Περιφερειακό Συμβούλιο («Ελευθερία»),με την παρουσία απερισσότερων από 50 ανδρών με κουκούλες και στολές παραλλαγής.
Παράλληλα στις 18 Μαρτίου στο χωριό Uhryniv Gorokhovsky της περιοχής Volyn ομάδα σχισματικών, σύμφωνα με καταγγελίες, επιτέθηκε και ξυλοκόπησε ιερέα που ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Μόσχας. Θύμα της επίθεσης ο εφημέριος του ναού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Uhryniv, πρωθιερέας Rostislav Shoemaker.