Ξεκίνησε χθες η ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη X στη ρωσική πρωτεύουσα και στο Πατριαρχείο.
Η σημαντική αυτή επίσκεψη θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για μια ειρηνικού περιεχομένου εκκλησιαστική επίσκεψη που επιδιώκει να επαναβεβαιώσει τις αδελφικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών
Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σημερινού κόσμου μέσα από μια καλή κατανόηση των πολλών αλλαγών και μεταλλάξεων αυτού του κόσμου.
Ο Πατριάρχης Ιωάννης συνοδεύεται από μια μεγάλη αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας, που αποτελείται από τους μητροπολίτες Βασίλειο και Εφραίμ, (επίσκοποι στην Άκρα και στην Τρίπολη), τους Αρχιμανδρίτες Philippe (YAZIGI) και Παρθένιο (ELLATI), τον Αρχιδιάκονο Γεράσιμο (Kabbas), τον πρώην υπουργό και πρεσβευτή Χασάν Richi, τον Δρ Γεώργιο Nahas, αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ, τη Δασκάλα Carol Saba (υπεύθυνη για την επικοινωνία της επίσκεψης) και τον κ. Τάκη ΛΟΥΚΑ (φωτογράφο).
Τον Μακαριώτατο Ιωάννη υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Μόσχας αντιπροσωπεία ανώτερων αξιωματούχων από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.
Κατόπιν οδηγήθηκαν απευθείας στα κεντρικά γραφεία της πατριαρχικής κατοικίας του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου στη Μονή “Danilovskaya”, όπου έγιναν δεκτοί από την Αγιότητά Του με πολλούς επισκόπους, ιερείς, διακόνους και μοναχούς να τους συνόδευαν στο εκκλησάκι της πατριαρχικής κατοικίας, ενώ η χορωδία τραγούδησε τον ύμνο στη Μητέρα του Θεού “είναι άξιος αλήθεια.”
Στην ανταλλαγή των ομιλιών που πραγματοποιήθηκε οι δύο προκαθήμενοι αναφέρθηκαν στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών και πώς θα τις αναπτύξουν περαιτέρω , αλλά και στα δεινά και τις κακουχίες που βιώνοει η Εκκλησία της Αντιόχειας, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία.
Στη συνέχεια, οι δύο αντιπροσωπείες άρχισαν στην Αίθουσα του Θρόνου, εκτεταμένες διμερείς συζητήσεις με αντικείμενο μεταξύ άλλων και τις Διορθόδοξες σχέσις και τις επιταγές της Ορθόδοξης ενότητας και της μαρτυρίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον κόσμο σήμερα. Επίσης συζήτησαν για τη δύσκολη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία και αναζήτησαν τρόπους για να την αντιμετωπίσουν, ενώ επισήμαναν καθώς την ανάγκη της εγκατάστασης της ειρήνης στις χώρες αυτές.
Τόνισαν τη σημασία της συνύπαρξης Χριστιανών-Μουσουλμάνων και την ανάγκη να στις χώρες της Μέσης Ανατολής να διατηρηθεί η ενότητα, σε συνδυασμό με την πολυμορφία και να είνια εγγυημένα για όλους οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Το ζήτημα των οικουμενικών σχέσεων συζητήθηκε επίσης, αλλά και οι επιταγές της χριστιανικής μαρτυρίας στον κόσμο σήμερα και οι κατευναστικές σχέσεις μεταξύ των θρησκειών στην υπηρεσία του ανθρώπου, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά της εμπειρίας του.
Όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν εκτενέστερα στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.
Μετά από τις συζητήσεις, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν δώρα.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |