του Θωμά Αναστασιάδη
H Αυτού Αγιότητα ο Πατριάρχης των Σέρβων κ.κ.Ειρηναίος, την Κυριακή 15-5-16, συνοδευόμενος από τον οικοδεσπότη Επίσκοπο Ράσκας & Πριζρένης κ.Θεοδόσιο, τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ.Ιωάννη, και από 23 Αρχιερείς της Σερβίας και της διασποράς, εγκαινίασε το ανακαινισμένο κτίριο της Σχολής “Κύριλλος και Μεθόδιος” στην Πριζρένη (Призрен) του Κοσσυφοπεδίου & Μετόχια.
Το κτίριο πυρπολήθηκε από χιλιάδες Αλβανούς το 2004, μαζί με περίπου δέκα ορθόδοξα χριστιανικά μνημεία που κοσμούσαν την παλιά πόλη, όπως η εκκλησία της Παναγίας του Λιάνισα, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, υπό την προστασία της UΝΕSCΟ, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα, με αποτέλεσμα να χαθούν για πάντα ανεκτίμητες βυζαντινές εικόνες.
Στον καθαγιασμό του κτιρίου, παρέστησαν, επί τη παρουσία πλήθους κόσμου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Nikola Σελάκοβιτς, ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια Μάρκο Ντιούριτς, ο Διευθυντής της συνεργασίας με τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες Mileta Ραντόιεβιτς, ο Πρέσβης του Βασιλείου της Νορβηγίας Jan brath, ο Διοικητής της KFOR Στρατηγός Luigi Milliyet με συνεργάτες, μοναχές της Μονής Ορμύλιας από την Ελλάδα, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος και των Διεθνών Οργανισμών, καθώς και εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Ο Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, κ.Ειρηναίος, στην ομιλία του, ανάμεσα στ’ άλλα είπε με πόνο ψυχής:
<<Όταν ήρθα εδώ ως φοιτητής στην Σχολή το 1947, η Πρίζρεν είχε 18.000 Σέρβους>>. Τον Ιούνιο του 1999, προτού φτάσει η προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ, εδώ ζούσαν περισσότεροι από 9.000 Σέρβοι. Και σήμερα το 2016, όπως μας είπε ο ηγούμενος της Μονής Lagovo αρχιμανδρίτης π.Μωϋσής, στην πόλη ζουν 20 Σέρβοι. Είκοσι Σέρβοι μόνο!
Προηγουμένως ο κ.Ειρηναίος έκανε, στο προαύλιο της Σχολής, τα αποκαλυπτήρια προτομής του ευπατρίδη Σέρβου εθνευεργέτη, Σίμωνος Andrejevits Igoumanof. Ο Σίμων, μορφωμένος σε μοναστήρι, ήταν μεγαλέμπορος καπνού στην Κωνσταντινούπολη, στην Οδησσό και στο Κίεβο. Το 1872 έκτισε επιβλητικό κτίριο και το δώρησε-κληροδότησε στην γενέτηρά του Πριζρένη, για την “εις το διηνεκές ορθόδοξη θεολογική εκπαίδευση της νεολαίας της Παλιάς Σερβίας, εις μνημόσυνο αιώνιο”, όπως γράφει απόσπασμα της διαθήκης του στην προτομή.
Η Σχολή, που λειτούργησε αδιάκοπα για 140 χρόνια, ιδρύθηκε το 1871 μετά το διάταγμα “ΧάτιΧουμαγιούν” του Σουλτάνου, που έδινε θρησκευτική ελευθερία στους Χριστιανούς υπηκόους της Αυτοκρατορίας του. Εδώ έχουν σπουδάσει ή ήταν καθηγητές της, σημαντικές προσωπικότητες της σερβικής εκκλησιαστικής ζωής και της πρόσφατης ιστορίας, συμπεριλαμβανομένων των Πατριαρχών Βαρνάβα, Γαβριήλ, Παύλου του από Ράσκας και Πριζρένης. Ο δε σημερινός Πατριάρχης Ειρηναίος, σπούδασε εδώ. Φέτος είναι η πρώτη γενιά των αποφοίτων μετά την ανακαίνιση της Σχολής. Σήμερα η δυναμικότητα της Σχολής είναι 50 μαθητές και 10 εκπαιδευτικοί, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρύτανης ιερομόναχος π.Ανδρέας.
Ο Λέων Τρότσκι επισκέφθηκε το Πρίζρεν, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο ως δημοσιογράφος, προκειμένου να κάνει ρεπορτάζ για τη σφαγή στην πόλη .
Το Κοσσυφοπέδιο & Μετόχιο (Косово и Метохија), έκταση όσο η μισή Πελοπόννησος, ήταν μέρος της Παλιάς Σερβίας και αποτελεί το λίκνο και την κοιτίδα του Σερβικού Έθνους. Σ’ αυτή την γη με το ιστορικό παρελθόν, γεννήθηκε η εθνική ιδέα, η πνευματική, πολιτιστική και ορθόδοξη Χριστιανική ταυτότητα του σερβικού λαού. Εδώ, στη πόλη Ιπέκιο (Πέκιο, Pets) ήταν η πρώτη καθέδρα του Προκαθήμενου της Σερβικής Εκκλησίας. Η Πριζρένη ιδρύθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους και ως πρωτεύουσα της Σερβίας, κατά το 14ο αιώνα, ήταν η έδρα του Σέρβου τσάρου Στέφανου Ντουσάν, με δικό της νομισματοκοπείο.
Στην συνέχεια του λόγου του ο κ.Ειρηναίος είπε: Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Πριζρένη, τον σερβικό λαό στο Κόσοβο και Μετόχιο, και την Σερβική Εκκλησία. Κανείς δεν πίστευε ότι η τραγωδία της Σχολής, μια τραγωδία για ολόκληρο το Σερβικό έθνος, θα έρθει στην αποκατάσταση χάριν της βοήθειας καλών ανθρώπων από την Νορβηγία. Με την ευκαιρία αυτή, ευχαρίστησε τους ευεργέτες που βοήθησαν στην αποπεράτωση και στο τέλος της τελετής τους παρασημοφόρησε .
Σε άλλη περιστροφή του λόγου του ο Πατριάρχης υπενθύμισε: Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που στις στάχτες και στα ερείπια ξαναχτίσαμε ναούς και μοναστήρια, επειδή ο Κύριος είναι μαζί μας. Καλώ όσους αδελφούς έφυγαν από ανάγκη για να σωθούν, και προσευχόμαστε στον Θεό, να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, όπου ζούσαν οι πρόγονοί σας σε αυτή την ιερή γη, που εξακολουθεί να είναι σερβική γη.
Μετά το τέλος του εγκαινιασμού, οι φοιτητές παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στην αίθουσα τελετών της Σχολής.
πηγή: http://www.spc.rs