Στις 24 Φεβρουαρίου όπως έγραψε χθες το “Αγιορείτικο βήμα” συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, και εξέλεξε τοποτηρητή τον Μητροπολίτη Ονούφριο. Η σύνοδος όμως πέρα από την εκλογή Ονούφριου υιοθέτησε και μια έκκληση προς την κυβέρνηση της χώρας για ειρήνη και ενότητα.
Μάλιστα έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στο κάλεσμα που δέχτηκε πρόσφατα από το λεγόμενο “Πατριαρχείο Κιέβου”, που δεν αναγνωρίζετια από τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, για ενότητα.
Συγκεκριμένα στο ανακοινωθέν της η Σύνοδος αναφέρει:
Τα τελευταία χρόνια, η Ουκρανία γνώρισε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Οξεία κοινωνικο-πολιτική κρίση οδήγησε στην αδελφοκτόνο σύγκρουση και το θάνατο των συμπολιτών μας. Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι ο Θεός μας δεν είναι Θεός της εχθρότητας, αλλά ο Θεός της ειρήνης, εξ ονόματος της επισκοπής, κληρικών και πιστώντης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, καταδικάζουμε την αμαρτία του φόνου, ειδικά όταν πρόκειται για ζωές αθώων ανθρώπων.
Σας υπενθυμίζουμε ότι η κρίση του Θεού είναι πάνω απ ‘όλα. Σήμερα προσευχόμαστε για την υγεία των τραυματιών, την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, κα ιεκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλες τις οικογένειες που υπέφεραν. Πολλά από τα θύματα είναι τώρα στα νοσοκομεία. Πολλοί από αυτούς μόνιμα ανάπηροι. Πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να παρέχει οικονομική βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλα τα θύματα των τραγικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.
Η απώλεια της ζωής – είναι πάντα μια τραγωδία. Ο θάνατος του αδελφού- πολίτη μιας ενωμένης χώρας – είναι μια τραγωδία για ολόκληρο το έθνος.
Ως εκ τούτου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προτίθεται να επεκτείνει τις ημέρες του πένθους μέχρι το τέλος της Σαρακοστής, και όταν φτάσουμε την 40η ημέρα θα τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων. Όλη αυτή την περίοδο η Εκκλησία προτείνει να ακυρωθούν όλες οι εκδηλώσεις μαζικής ψυχαγωγίας στη χώρα, καθώς και να προσαρμόσουν ανάλογα το πρόγραμμά τους τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το σημαντικό έργο της οικοδόμησης μιας νέας χώρας με βάση τις αρχές της καλοσύνης και της δικαιοσύνης, την εδαφική ακεραιότητα και την εδραίωση της κοινωνίας.
Συνειδητοποιώντας αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση, όπως ορίζει το Σύνταγμα της Ουκρανίας, θα πρέπει να έχοει επίγνωση της ευθύνης της ενώπιον του Θεού για τις προηγούμενες, τις παρούσες και τις μελλοντικές γενεές.
Ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους δεν σημαίνει χωρισμό από την ουκρανική κοινωνία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τονίζει και πάλι ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την κυβέρνηση σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής. Αυτοί, μεταξύ άλλων, μπορεί να είναι τα έργα της φιλανθρωπίας, η ανησυχία για τη διατήρηση της ηθικής στην κοινωνία, η εκπαίδευση και η πατριωτική εκπαίδευση, η διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η στήριξη της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας, και ούτω καθεξής.
Καθ ‘όλη τη σοβαρή κρίση στο τέλος του 2013 – αρχές του 2014, έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι είμαστε υπέρ της διατήρησης της ακεραιότητας του κράτους της Ουκρανίας. Και σήμερα παροτρύνουμε τις αρχές να αποτρέψουν την κατάρρευση της χώρας. Πρέπει να διατηρήσουμε μια ενιαία ενότητα της Ουκρανίας για τις επόμενες γενιές.
Στην τρέχουσα κατάσταση της σοβαρής κοινωνικήςς εντάσεως πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να διατηρήσουμε το θρησκευτικό κόσμο στην Ουκρανία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπεται η αντιπολίτευση για θρησκευτικούς λόγους. Η μεγάλη ουκρανική οικογένειά μας πρέπει να είναι ενωμένη ακόμη και στην πολυμορφία.
Σε μια ελεύθερη χώρα, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και να μην εμποδίζει την ελεύθερη άσκηση άλλων απόψεων. Το κράτος πρέπει να είναι ο εγγυητής της θρησκευτικής ελευθερίας. Και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το κράτος στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού συνταγματικού κανόνα.
Στις 22 Φλεβάρη 2014 το “Πατριαρχείο Κιέβου” έκανε έκκληση προς την εκκλησία μας για να ξεπεραστεί η διαίρεση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία. Χαιρετίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην υπέρβαση του σχίσματος. Ωστόσο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας πιστεύει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να ξεπεραστεί το χάσμα με ισορροπημένο και επαγγελματικό διάλογο, ο οποίος θα πρέπει να διεξαχθεί για την δημιουργία νομοκανονικού ορθόδοξου αποτελέσματος.
Θεωρούμε επικίνδυνο να χρησιμοποιηθεί η περίπλοκη πολιτική κατάσταση στη χώρα για την λήψη αποφάσεων που αφορούν στη ζωή της εκκλησίας. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για διάλογο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα, χωρίς καμία πίεση από πολιτικές δυνάμεις. Οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία της υπέρβασης του σχίσματος είναι απαράδεκτη. Η αποκατάσταση της ενότητας στην ουκρανική Ορθοδοξία – είναι αποκλειστικά εκκλησιαστικό θέμα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει επανειλημμένα τονίσει ότι επικροτεί τις προσπάθειες των αξιωματούχων και πολιτικών που αποσκοπούν στην κάλυψη του σχίσματος, αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτές οι προσπάθειες δεν πρέπει να μετατραπούν σε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας
Τα τραγικά γεγονότα της στις αρχές του 2014 θα είναι για πάντα μια θλιβερή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας. Και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί η επανάληψη αυτού του τρόμου στο μέλλον. Σήμερα προσευχόμαστε για τον ουκρανικό λαό. Ζητάμε από το Θεό να δυναμώσει την χώρα μας και να μας βοήθησει στην ανάπτυξη ενός δίκαιου και δημοκρατικού κράτους.
![]() |
![]() |
![]() |