Ο γνωστός παράγοντας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Άντριου Άθενς, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, στην πόλη του, στο Σικάγο.
Ο Άντριου Άθενς ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του ΣΑΕ. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δράσης του στα ομογενειακά δρώμενα συμμετείχε σε αρκετούς φορείς, ξεχωρίζοντας κυρίως για τη δραστηριότητά του στο “ελληνικό λόμπι” στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον Έντι Μανάτο, τον Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλα στελέχη της ομογένειας.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τον συντονιστή ΣΑΕ ΗΠΑ, Θεόδωρο Σπυρόπουλο, και το όνειρό του ήταν να παραμείνει ο Ελληνισμός ενωμένος για την στήριξη και την ανόρθωση της Ελλάδας, όπως τόνιζε συχνά. Όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιήθηκε για την προβολή των ελληνικών ζητημάτων και κυρίως του Κυπριακού, του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ και των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο, καθώς και για τα θρησκευτικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Τιμήθηκε τόσο από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο, όσο και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, αλλά και από αρκετούς αμερικανούς οργανισμούς.
Στο επίσημο βιογραφικό του σημείωμα καταγράφονται τα πιο κάτω:
Ο Ανδρέας Α. Άθενς (Ανδρέας Αθανασούλας, του Αριστείδη) γεννήθηκε το 1922 στο Σικάγο των ΗΠΑ από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το πλούσιο σε προσφορά έργο του προς τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία επάξια τον κατατάσσει στις εξέχουσες ηγετικές προσωπικότητες του Ελληνισμού της Διασποράς.
Διατέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από την ίδρυσή του (1995) μέχρι το Δεκέμβριο του 2006, όταν η 6η Παγκόσμια Συνέλευση τον ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο πρόεδρο.
Ο Ανδρέας Άθενς αποτέλεσε υπόδειγμα ανδρός με όραμα, αφοσίωση και αυτοθυσία, που ήξερε να εμπνέει και να συμπαρασύρει σε αγώνες για τα δίκαια των Ελλήνων. Προσέγγισε κάθε έργο στη ζωή του με απόλυτη αφοσίωση και σκληρή εργασία, πάντα ακούραστος και γεμάτος ζωντάνια, μα πάνω απ’ όλα διακρίνεται για την ακλόνητη πίστη του στα ιδανικά και τους στόχους του. Διακρίθηκε στα πεδία της μάχης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και στην πορεία της ανοικοδόμησης της Ευρώπης. Με το βαθμό του Λοχαγού στον Στρατό Πεζικού των ΗΠΑ έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Μετά τον πόλεμο τιμήθηκε με το Χάλκινο Αστέρα και το παράσημο Επιδοκιμασίας του Αμερικανικού Στρατού, όπως και με Εύφημο Μνεία από την Ουγγρική κυβέρνηση για την συνεισφορά του στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Την επιτυχημένη επιχειρηματική του πορεία ο Ανδρέας Άθενς ξεκίνησε το 1950 με την ίδρυση της Χαλυβουργίας Metron Steel Corporation, μία ιδιαίτερα επιτυχημένη βιομηχανική μονάδα, η οποία και σήμερα αποτελεί σημαντικό κέντρο επεξεργασίας χάλυβα των ΗΠΑ στην περιφέρεια Midwest.
Η ανάμειξή του στα κοινά της Ομογένειας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Όλες οι σημαντικές πρωτοβουλίες υποστήριξης του Ελληνισμού και τις Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ, και όχι μόνο, έχουν τη δική του σφραγίδα. Άλλοτε ως ιδρυτικό μέλος και άλλοτε ως πρόεδρος οργανώσεων και ιδρυμάτων, ηγήθηκε των προσπαθειών και των επιτυχιών του Ελληνισμού της Διασποράς.
Ο Ανδρέας Άθενς πρωτοστάτησε σε κάθε αγώνα για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για δικαιοσύνη και ειρήνη, για την Ελλάδα και την Κύπρο, το Οικουμενικό Πατριαρχείου και των άλλων Ορθοδόξων Πατριαρχείων, για τους Έλληνες που χρίζουν άμεσης βοήθειας, όπως στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην Αλβανία και αλλού. Κατείχε ηγετικές θέσεις σε περισσότερους από 50 ομογενειακούς οργανισμού και εμπορικά επιμελητήρια στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, το Βέλγιο και άλλες χώρες.
Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον, ενώ ιδρύει το Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο (United Hellenic-American Congress- UHAC), μία οργάνωση με σημαντικά επιτεύγματα και παρουσία, της οποίας προέδρευσε μέχρι το θάνατό του. Στην προσπάθεια αυτή εργάσθηκε μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων με έδρα την Ουάσιγκτον, της οποίας ήταν και συνιδρυτής.
Επίσης ήταν επίτιμος πρόεδρος της οργάνωσης «Ηγεσία των 100» (Leadership 100), της οποίας ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΔΣ (1986-1996), και συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Διεθνής Ορθόδοξης Χριστιανικής Φιλανθρωπικής Οργάνωσης (ΙΟСС). Επί δύο δεκαετίες (1974-995) διατέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Β και Ν Αμερικής. Είναι επίσης συνιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Hellenic-American Chamber of Commerce), του οποίου έχει διατελέσει και πρόεδρος (1991-1997).
Οι υπηρεσίες του Ανδρέα Άθενς έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως. Έχει λάβει περισσότερα από 42 βραβεία, μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, Ορθόδοξα Πατριαρχεία, Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς και παραγωγικούς φορείς σε κάθε ήπειρο. Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί από την Ελληνική Πολιτεία με το Χρυσό Σταυρό της Τάξης του Φοίνικα (1977), με το βραβείο Ellis Island (1977), με τον Μέγα Σταυρό της Τάξης της Τιμής της Κυπριακής Δημοκρατίας (1997), με το Τιμητικό Μετάλλιο του Αμερικανικού Κογκρέσου (1993), με το ανώτατο μετάλλιο της Δημοκρατίας της Γεωργίας (2001), με το μετάλλιο του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Ουκρανίας (2003) κ.α. Επίσης το 1979 αναγορεύτηκε σε Ιππότης της Τάξης του Θρόνου του Βελγίου.
Αρχιεπισκοπή Αμερικής
Σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αναφέρει: “Εξ ονόματος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και του Κλήρου και των απλών πιστών της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του αγαπημένου και αγαπητού Άρχοντά μας και συνεργαζόμενου εν Κυρίω, Άντριου Άθενς. Ήταν ένας ακούραστος εργάτης για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό εδώ και πολλές δεκαετίες, ως Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, ως πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ως πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και ως ιδρυτής, υποστηρικτής και μέλος του πλήθους των φιλανθρωπικών οργανώσεων. Ο Άντριου Άθενς ήταν ένας γίγαντας και ένας πρωταθλητής προσφοράς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προς την Ομογένεια, την Ελλάδα και την Κύπρο και τον Ελληνισμό γενικότερα. Ο θάνατός του δημιουργεί ένα κενό που είναι δύσκολο να καλυφθεί. Του παράδειγμα της μακρόχρονης και ανιδιοτελούς προσφοράς και υπηρεσίας προς την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό αξίζει άμιλλα. Είθε ο Θεός να δώσει αιώνια ανάπαυση στην όμορφη και μεγάλη Ορθόδοξη και Ελληνική ψυχή του και να διατηρήσει τη μνήμη του αιώνια. “”.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος θα ταξιδέψει στο Σικάγο για να τελέσει την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 στο Σικάγο την κηδεία του Αθενς.
Πολιτικά μηνύματα
«Η ελληνοαμερικανική κοινότητα και ο απανταχού Ελληνισμός θρηνεί έναν πολύ μεγάλο Έλληνα, τον Άντριου Άθενς που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και εμπειριών, σε ηλικία 91 ετών, στην πόλη του, στο Σικάγο», αναφέρει το συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
«Ο Άντριου Άθενς αφιέρωσε τη ζωή του στη μαχητική υπεράσπιση του Οικουμενικού Ελληνισμού και πρωτοστάτησε στους αγώνες για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για την Ελλάδα, την Κύπρο και για το όνομα της Μακεδονίας. Παράλληλα ενίσχυσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε δύσκολους καιρούς. Σε κάθε Εθνικό αγώνα έδινε πάντα πρώτος το παρών. Ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού(ΣΑΕ).
Είναι απολύτως ενδεικτικό των αγώνων που έδωσε ο Άντριου Άθενς για την προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού ότι αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον με άλλα στελέχη της Ομογένειας.
Εκ μέρους όλων των Ελλήνων εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του», καταλήγει.
«Τη μεγάλη του λύπη για τον θάνατο του Άντριου Άθενς, πρώτου Προέδρου του ΣΑΕ, θερμού πατριώτη που αγωνίστηκε για τα εθνικά δίκαια στις ΗΠΑ και διεθνώς και διέθεσε τις δυνάμεις και το κύρος του στην προσπάθεια για την οργάνωση και κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού», εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος .
«Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη για την απώλεια του Άντριου Άθενς, ηγετικής μορφής του Οικουμενικού Ελληνισμού, που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας, συμβάλλοντας με το κύρος και την προσωπικότητά του στην προβολή και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.
Προσωπικότητα που ένωνε, ο Άντριου Άθενς αγωνίσθηκε, ως Πρόεδρος του ΣΑΕ, να δώσει δύναμη στους απανταχού Έλληνες, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικότατο εθνικό και κοινωνικό έργο.
Τον αποχαιρετούμε με τιμή, σεβασμό και αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς του. Στην οικογένειά του εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος.