του Θεόδωρου Καλμούκου
Μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά προξένησε σοβαρές ζημιές στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Tucson της Αριζόνας. Η φωτιά επεκτάθηκε και στις κοινοτικές εγκαταστάσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της φωτιάς, ενώ η Πυροσβεστική πιστεύει ότι πιθανόν να άρχισε από κάποιο κερί ή καντήλι, ενώ δεν υπήρξαν θύματα. Ο ναός και τα εν αγαστή κτήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθότι έχουν χαρακτηριστεί ως ακατάλληλα προς χρήση. Ενας πυροσβέστης διακομίσθηκε στο νοσοκομείο προφανώς από αφυδάτωση, ενώ οι Αρχές περικύκλωσαν τον ναό και τους καταστραφέντες χώρους με κίτρινη απαγορευτική ταινία και ανάρτησαν επιγραφή η οποία αναγράφει «απαγορεύεται η είσοδος, επικίνδυνο για χρήση το κτήριο». Η κοινότητα ανήκει στην Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.
Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» αργά το βράδυ της Τετάρτης με τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο, είπε πως «θα σας πω όσα γνωρίζω μέχρι αυτή την ώρα πως λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ξημέρωμα Τετάρτης, έπιασε φωτιά ο κυρίως ναός, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό τι την προκάλεσε. Μου ελέχθη ότι δεν φαίνεται πως ήταν από ηλεκτρικό, εικάζεται μήπως ήταν κάποιο κερί ή κάτι άλλο». Πρόσθεσε πως «μέχρι τώρα οι Πυροσβεστικές Αρχές δεν έχουν κάποια υποψία ότι υπάρχει κάτι ύποπτο για εμπρησμό». Είπε ακόμα, πως «μέχρι να φτάσει η Πυροσβεστική ο καπνός κατάστρεψε τα πάντα μέσα στο ναό. Οι πυροσβέστες άνοιξαν δύο μεγάλες οπές στην οροφή του ναού για να βγάλουν τον καπνό».
Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε επίσης ότι «ο ναός και το διπλανό κτίριο, το κοινοτικό κέντρο και οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν χαρακτηριστεί ως ακατάλληλα και έχει απαγορευθεί η χρήση τους. Διασώθηκε κάπως ένα κέντρο νεολαίας που υπάρχει και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μάλιστα σʼ αυτό είχαν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν και να τελέσουν την Παράκληση προς την Παναγία νωρίτερα» και συμπλήρωσε «από εδώ και πέρα θα είναι ο χώρος Λατρείας της κοινότητας».
Σε σχετική ερώτηση για το ύψος της ζημιάς, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε, ότι «αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δοθεί κάποιος υπολογισμός πιστεύομε ότι πρέπει να ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια δολάρια». Αναφορικά αν έχει η κοινότητα ασφάλεια για πυρκαγιά, είπε: «ναι έχει αλλά όση ασφάλεια κι αν υπάρχει η ζημιά έγινε και μερικά πράγματα δεν αντικαθίστανται εύκολα».
Σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο «η κοινότητα συγκροτείται από τριακόσιες οικογένειες» και συμπλήρωσε «κάποτε ήταν πιο πολλοί, αλλά έφυγαν μερικοί, άλλοι πήγαν αλλού, είναι ανθηρή κοινότητα, έχει πολλές διακονίες, έχει καλή ιστορία. Είναι μία καλή Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και νομίζω ότι το ελληνικό της στοιχείο εξʼ Ελλάδος πρέπει να αποτελεί το ένα τρίτο των μελών της και πρέπει να σας πω ότι διατηρούνται ζωντανές οι ελληνικές παραδόσεις και τα έθιμα».
Η κοινότητα βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση από την Εδρα της Μητρόπολης, τον Αγιο Φραγκίσκο. Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε πως «πρέπει να πάρω αεροπλάνο από εδώ να πάω στο Φοίνιξ περίπου δυόμισι ώρες ταξίδι και από εκεί οδικώς. Για να μεταβώ από εδώ, τον Αγιο Φραγκίσκο, στο Tucson με το αυτοκίνητο χρειάζονται τρεις ημέρες ταξίδι, είναι πολύ μακριά. Αφού να σκεφθείτε απέχει περί τα 45 λεπτά από το Μεξικό, είναι βασικά στα σύνορα με το Μεξικό».
Τόνισε πως «ήδη έστειλα μία ομάδα ειδικών και δικηγόρων από τη Μητρόπολη για να συμπαρασταθεί στην κοινότητα με τα ασφαλιστικά και διαδικαστικά κι εγώ θα μεταβώ εκεί εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος» και συμπλήρωσε «θα σταθούμε βέβαια ουσιαστικά και πρακτικά στο πλευρό των ανθρώπων μας για οτιδήποτε χρειαστούν».
Οταν τον ρωτήσαμε τι κλίμα επικρατεί αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους ενορίτες, ανέφερε πως «μου είπε ο ιερεύς ο π. Δημήτριος Κάντος ότι μόλις το πληροφορήθηκαν οι άνθρωποι έσπευσαν επί τόπου στο ναό τουλάχιστον 150 άνθρωποι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο και να καθαρίσουν τον μικρό χώρο νεολαίας που διασώθηκε για να γίνει η Παράκληση και να χρησιμοποιηθεί σαν ναός τους».
Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε ότι «ο ναός δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης αλλά λίγο προς τα έξω πλην όμως τα τελευταία χρόνια η περιοχή εκεί έχει υποστεί δημογραφική μεταβολή γιατί όπως σας είπε είναι πλησίον του Μεξικού. Η κοινότητα είχε αγοράσει ένα οικόπεδο και επί αρκετά χρόνια έκαναν λόγο για την ανοικοδόμηση καινούργιου ναού και κοινοτικού συγκροτήματος και πιθανόν τώρα με το συμβάν της πυρκαγιάς να επισπεύσουν την ανοικοδόμηση και να αποκτήσουν καινούργιο κτιριακό συγκρότημα».
Η ιστορία της κοινότητας ξεκίνησε το 1947 όταν ο ναός της Προτεσταντικής Ομολογίας «Πρώτη Χριστιανική Εκκλησία» που βρισκόταν στη Δεύτερη Λεωφόρο, μπήκε για πούλημα και δύο ομογενείς ο Κωνσταντίνος Παπαδέας και ο Χρίστος Βουκίδης έβαλαν προκαταβολή 250 δολάρια με την πρόθεση να τον αγοράσουν. Το απόγευμα της ίδιας μέρας συγκάλεσαν συνεδρίαση στο οίκημα της Λεγεώνας Κολόμπους και πληροφόρησαν τους αδελφούς AHEPANS για την κίνησή τους αυτή. Ο Τζακ Πόλσον ηγήθηκε της ερανικής προσπάθειας εκείνο το βράδυ όπου συγκεντρώθηκε επί τόπου σε ρευστό και υποσχέσεις το ποσό των εννέα χιλιάδων δολαρίων για την αγορά του ναού.
Επελέγη το όνομα «Δημήτριος» για το Ταμείο και κατʼ ακολουθία αργότερα για την ονομασία του ναού προς τιμή των επιφανών μελών της AHEPA, Δημοσθένη Πετρόπουλου και Δημητρίου Πανά, αμφότεροι ήταν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Αριζόνας και συνάμα αθλητές, ενώ αμφότεροι φονεύθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1951 ο π. Αντώνιος Σίψας διορίστηκε ως ο πρώτος ιερέας.
Το 1964 ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος επισκέφθηκε την κοινότητα και συζητήθηκε η ανοικοδόμηση νέου ναού. Αρχισε το 1967 και ολοκληρώθηκε το 1968 ενώ την Κυριακή των Βαΐων τελέσθηκε η πρώτη Λειτουργία. Το κοινοτικό κέντρο και οι σχολικές αίθουσες ολοκληρώθηκαν το 1971.