Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας τέλεσε στις 12 Ιανουαρίου 2014 για πρώτη φορά τον αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην ιστορική Πέτρινη Γέφυρα του Δούναβη, στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ, της Βαυαρίας.
Η Πέτρινη Γέφυρα κτίστηκε μεταξύ των ετών 1135 και 1146 και συνδέεται με μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Βαυαρίας και της Ευρώπης.
Της τελετής του αγιασμού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρίστης κ. Βασίλειος.
Έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μηνάς (εφημέριος της Ενορίας Ρέγκενσμπουργκ), ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, οι βούλγαροι κληρικοί Βίκτορ Τσίμμερ, Ιορδάνης Πάσεφ, Μπόγκινταρ Αντόνοφ και Πέτρος Ιβάνοφ, ο ρουμάνος κληρικός Αλέξανδρος Μαρινέσκου, και ο ρώσσος κληρικός Αυγουστίνος Σοκολόφσκι.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμούς: ο καθολικός Επίσκοπος Ρέγκενσμπουργκ κ. Ρούντολφ Χοντερχολζερ με όλο το επιτελείο της επισκοπής του, ο ευαγγελικός πάστορας κ. Έκαρτ Χέρμαν (ως εκπρόσωπος του ευαγγελικού επισκόπου Βαυαρίας), η Γενική Πρόξενος κ. Σοφία Γραμματά, ο Πρώτος Δήμαρχος της πόλης Ρέγκενσμπουργκ κ. Χανς Σαïτινγκερ και ο αντινομάρχης κ. Έριχ Ντόλινγκερ.
Ο Δήμαρχος και ο Αντινομάρχης τόνισαν ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία του αγιασμού του Δούναβη για την πόλη Ρέγκενσμπουργκ και τη γύρω περιοχή, αναφέρθηκαν στις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν από τις πολυήμερες πλημμύρες του ποταμού Δούναβη, το περασμένο καλοκαίρι και ευχήθηκαν να είναι ο ποταμός ειρηνικός, όπως ήταν και την ημέρα του αγιασμού.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Βασίλειος τόνισε τη θεολογική έννοια του αγιασμού και τη προσφορά της ορθόδοξης εκκλησίας στη μέριμνα καί φύλαξη της Δημιουργίας και στη προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Βυζαντινός Χορός Μονάχου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής Μονάχου, κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, έψαλλε μεγαλοπρεπώς τους καθιερωμένους ύμνους των Θεοφανείων
Προηγουμένως είχε λάβει χώρα διεκκλησιαστική εσπερινή ακολουθία στον καθεδρικό ναό Ρέγκενσμπουργκ, όπου φυλλάσσεται ιερό λείψανο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο Βυζαντινός Χορός έψαλλε το τροπάριο του αγ. Χρυσοστόμου, το “Φως ιλαρόν” και το “Κύριε ελέησον” σε διαφορετικές μελωδίες.
Πλήθος πιστών είχαν κατακλύσει τον καθεδρικό ναό και ακολούθως μετέβησαν πεζή στον ποταμό Δούναβη για την τριπλή κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
Ο έλληνας συμπατριώτης μας Βασίλειος Αδημούδης και οι βαυαροί, κυρία Έβη Μπίνκαρτ (Evi Bingart) και ο κ. Φίλιππος Κρόσεμπεργκ (Philipp Kroseberg) ανέσυραν τον τίμιο Σταυρό από τον Δούναβη.
Η τελετή προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας της πόλης Ρεγκενσμπουργκ και είχε μεγάλη ανταπόκριση τόσο με συμμετοχή πλήθους πιστών, όσο και με εκτενή αναφορά στον τύπο, στα ραδιόφωνα και στην τοπική τηλεόραση. Χαρακτηρίστηκε δε από τη Βαυαρική Ραδιοφωνία ως “Πρεμιέρα στο Ρέγκενσμπουργκ”.