Όμορφη η ημέρα της Δευτέρας. Άρχισε με την Θ. Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν ο Βουλευτής κ. Α. Νεράντζης, Πρόεδρος Επιτροπής Ελληνοκαναδικής Κοινοβουλευτικής Φιλίας και Γενικός Γραμματέας Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κ. Ε. Αγγελόπουλος, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Vancouver κ. Η. Κρεμμύδας και η Επίτιμη Πρόξενος της Κύπρου στο Vancouver κα T. Berggren. Οι περισσότεροι συμμετείχαν στην Θεία Κοινωνία.
Στη συνέχεια άρχισε η συνεδρίαση της Ολομέλειας με προσευχή, τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Καναδά και την φήμη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Συμμετείχαν περίπου 300 άτομα. Αμέσως μετά την φήμη του Παναγιωτάτου, παρακολουθήσαμε, σε μεγάλης διάστασης επιφάνεια (DVD), το εμπνευσμένο και υπέροχο μήνυμά του, από τον ίδιο τον Παναγιώτατο. Επισυνάπτεται το μήνυμα του Παναγιωτάτου σε γραπτό λόγο.
Θαυμάσια μίλησε ο Βουλευτής κ. Α. Νεράντζης αναφερόμενος στις αξίες της Πατρίδας Ελλάδας και της Ορθοδοξίας και στο έργο που επιτελείται από την Εκκλησία μας στον Καναδά. Στο τέλος όρθιοι οι σύνεδροι τον επευφήμησαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Ακολούθησε ομιλία του Πρέσβη κ. Ε. Αγγελόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στο πνευματικό έργο της Ι. Μητρόπολης και ιδιαίτερα της Θεολογικής Ακαδημίας (σημειώνεται εδώ με ευγνωμοσύνη, ότι ο Πρέσβης ήταν ο κύριος μοχλός που το πτυχίο της Θεολογικής μας Ακαδημίας αναγνωρίζεται σαν ισότιμο με τα πτυχία των Πανεπιστημίων της Ελλάδας από το ΔΟΕΤΑ). Ο κ. Πρέσβης, επήνεσε το έργο της Εκκλησίας στον Καναδά και αναγνώρισε την σωστή ηγεσία του Μητροπολίτη Σωτηρίου.
Χαιρετισμό απηύθυνε η Επίτιμη Πρόξενος της Κύπρου στο Vancouver κα T. Berggren.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος μίλησε με θέμα «Το πνευματικό έργο της Ιεράς μας Μητρόπολης». Περίληψη της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου επισυνάπτεται.
Ακολούθησε γεύμα του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και των Αρχόντων, όπου συμμετείχε ο Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κ. Ε. Αγγελόπουλος, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Vancouver κ. Η. Κρεμμύδας, η Επίτιμη Πρόξενος της Κύπρου στο Vancouver κα T. Berggren, ο Επίσκοπος Χριστοφόρος και ο Μητροπολίτης Σωτήριος.
Στο σεμινάριο που ακολούθησε μίλησε ο π. Θ. Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιερέων του Καναδά και υπεύθυνος για την Ορθόδοξη Νεολαία Καναδά, με θέμα «Όλα για την Νεολαία». Υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον και συζήτηση επί του θέματος.
Τελευταίος ομιλητής για σήμερα ήταν ο κ. Σ. Βολονάκης, Διευθυντής της Ελληνορθόδοξης Παιδείας της Ι. Μητρόπολης, με θέμα «Ελληνική Παιδεία». Ακολούθησε μακρά συζήτηση. Τελευταίος ομιλητής επί του θέματος ήταν ο Πρέσβης κ. Ε. Αγγελόπουλος.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, έγινε το επίσημο δείπνο των Συνελεύσεων της Ι. Μητρόπολης στο ευρύχωρο και όμορφο κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Vancouver, με θαυμάσιο πρόγραμμα.
Ανεπέμφθη προσευχή και εψάλησαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και Καναδά. Ο Μητροπολίτης Σωτήριος διεβίβασε προς τους συνδαιτυμόνες τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και όλοι μαζί έψαλαν την φήμη του Παναγιωτάτου.
Διαβάστηκε μήνυμα της πρωθυπουργού της Βρετανικής Κολομβίας κας Clark και προβλήθηκε το μήνυμα του κ. Kenney, Υπουργού Μετανάστευσης, εκ μέρους της Καναδικής Κυβέρνησης. Τελετάρχης της βραδιάς ήταν ο κ. Π. Κλέτας. Τέλος, μίλησαν η κα Ε. Κερασιώτη, πρόεδρος Κοινότητας Vancouver, η κα Ε. Κουτσούγερα, Πρόεδρος Φιλοπτώχου Καναδά, ο κ. Δ. Άνας, Ταμίας Μητρ. Συμβουλίου, π. Θ. Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ιερέων Καναδά, η κα Τ. Βerggren, Επίτιμη Πρόξενος της Κύπρου στο Vancouver, ο Εξοχ. Κ. Ε. Αγγελόπουλος, Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, ο Βουλευτής κ. Α. Νεράντζης, Πρόεδρος Επιτροπής Ελληνοκαναδικής Κοινοβουλευτικής Φιλίας και Γενικός Γραμματέας Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας και ο Μητροπολίτης Σωτήριος.
Το Πνευματικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Πού, πώς και από ποιον γίνεται;
Ο Μητροπολίτης Τορόντο και Καναδά Σωτήριος προχώρησε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης σε αποτίμηση του έργου της εκκλησιαστικής επαρχίας του σε πνευματικό, φιλανθρωπικό, οικονομικό και ευρύτερα κοινωνικό έργο.
Διαβάστε την ομιλία του Μητροπολίτη Τορόντο
Tο σύνθημά μας εφέτος είναι «Ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» (Εβρ. 13, 14).
Το σύνθημα αυτό μάς καλεί να κάνουμε απολογισμό του πνευματικού έργου της Ιεράς Μητρόπολης και συγχρόνως μάς προτρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Ο σκοπός είναι ένας. Πνευματική ζωή πάνω στη γη με τέτοιο τρόπο που να οδηγήσει όλους μας στην πόλη του μέλλοντος, δηλαδή στην αιώνια Βασιλεία του Θεού, στη συμμετοχή μας στην άπειρη και ατελεύτητη μακαριότητα, δόξα και αγιότητα του Θεού.
Η Ιερά Μητρόπολη είναι, ο Μητροπολίτης, το Μητροπολιτικό Κέντρο, αλλά συγχρόνως όλος ο Ελληνορθόδοξος κόσμος του Καναδά που είναι οργανωμένος γύρω από την Ιερά μας Μητρόπολη με κοινότητες, με σχολεία και άλλους οργανισμούς. Το πνευματικό έργο της Ιεράς μας Μητρόπολης γίνεται από το κέντρο, αλλά κυρίως από τις εκκλησιαστικές μας κοινότητες ανά τον Καναδά.
Εκφράζουμε εδώ την άπειρη ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες μας στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη και την Μητέρα Εκκλησία για την σοφή τους απόφαση το 1996, να κάνουν την Εκκλησία του Καναδά, Ιερά Μητρόπολη απευθείας υπαγομένη στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Αυτό μάς έχει ωφελήσει τα μέγιστα. Μαζί με τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας, παρακαλούμε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, να ευλογήσει τις εργασίες αυτής της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης για πλήρη επιτυχία.
Ας ειδούμε εν πλήρη συντομία το πνευματικό έργο του Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης.
Η Ιερά Μητρόπολη εδίδαξε και εφήρμοσε το «Άρχοντες αρχόντων οι νόμοι». Έγινε έτσι, παράδειγμα σωστής διαχείρισης και διαφάνειας για όλους και ιδιαίτερα τις Κοινότητές μας.
Από την Θεολογική μας Ακαδημία απεφοίτησαν 41 νέοι εκ των οποίων 22 χειροτονήθηκαν και υπηρετούν τις εκκλησίες μας ανά τον Καναδά.
Η μηνιαία εφημερίδα μας Ορθόδοξη Πορεία, το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδίδεται σε όλο τον Καναδά, η ιστοσελίδα, το YouTube και το Twitter προσφέρουν καθαρώς πνευματικό έργο και αποσπούν τον έπαινο των ανθρώπων.
Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της Ιεράς μας Μητρόπολης, οι οποίες λειτουργούν για 29 χρόνια, έχουν βοηθήσει 5.500 οικογένειες, περίπου 25.000 άτομα τα οποία είδαν προσωπικά και έδωκαν συμβολές από τηλεφώνου σε περισσότερα από 80.000 άτομα.
Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα, με οργανωμένη κεντρική διοίκηση και Τμήματα σε όλες τις Κοινότητές μας ανά τον Καναδά, έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες τις οποίες δύσκολα μπορεί κάποιος να εκτιμήσει σωστά.
Η Οργάνωση της Νεολαίας, σε Μητροπολιτικό επίπεδο και σε κοινοτικό επίπεδο και οι εκδηλώσεις της, προσφέρουν πολλά στους νέους και τις νέες της ομογένειάς μας.
Το Τμήμα Ιεραποστολής της Ιεράς Μητρόπολης έχει κτίσει εκκλησιές και πηγάδια σε διάφορες χώρες. Εχει βοηθήσει ορφανά και άλλα ιδρύματα.
Οι κατασκηνώσεις της νεολαίας που γίνονται σε διάφορα μέρη του Καναδά, όντως προσφέρουν πολύτιμο πνευματικό έργο.
Οι στέγες για αστέγους, με την συνεργασία της Κυβέρνησης του Οντάριο, έχουν βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους.
Από την σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητρόπολης, απεφοίτησαν δεκάδες ιεροψάλτες.
Πόσα δεν προσφέρουν οι οίκοι ευγηρίας;
Η φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης για την Ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι άνευ προηγουμένου. Η Ημερήσια Ελληνορθόδοξη Παιδεία της Ιεράς Μητρόπολης, έχει κάνει αλματώδη πρόοδο.
Η Ιερά μας Μητρόπολη έχει επωμισθεί με την ευθύνη να φροντίζει τα εθνικά θέματα Ελλάδας και Κύπρου.
Στις συνάξεις Ορθοδόξων Αρχιερέων Καναδά, προεδρεύει ο Μητροπολίτης και οι παρεμβάσεις για θέματα ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, γίνονται συνεχώς, όπου πρέπει, με σύνεση και αποφασιστικότητα.
Ο γράφων εξελέγη Επίσκοπος στις 18/12/1973 και εχειροτονήθη στις 27/01/1974. Υπήρχαν τότε 22 εκκλησιαστικές κοινότητες και σήμερα έχουν γίνει 76 και προσετέθησαν και τα δύο Μοναστήρια μας.
Ας προστεθεί εδώ, ότι από το 1996 που η Εκκλησία του Καναδά έγινε Μητρόπολη η Ιερά μας Μητρόπολη έχει αγοράσει 18 περιουσίες οι οποίες αξίζουν περισσότερο από $100.000.000 και είναι ξεχρεωμένες. Αυτές οι περιουσίες είναι εκκλησίες, μοναστήρια, ελληνορθόδοξα ημερήσια σχολεία, γηροκομεία, κατασκηνώσεις, πολιτιστικά κέντρα, Θεολογική Ακαδημία κλπ., και προσφέρουν όντως πνευματικό έργο.
Αυτό είναι περίπου το πνευματικό έργο το οποίο γίνεται από το κέντρο της Ιεράς μας Μητρόπολης. Όπως όμως είπαμε, η Ιερά Μητρόπολη είναι το κέντρο, αλλά και όλος ο Ελληνορθόδοξος κόσμος του Καναδά. Κυρίως το πνευματικό έργο της Ιεράς μας Μητρόπολης, πρέπει να γίνεται και γίνεται στο επίπεδο των εκκλησιαστικών μας Κοινοτήτων.
Έχω ειπεί, ότι η ψυχή της κάθε κοινότητας είναι ο ιερεύς. Γι’αυτό και η Ιερά μας Μητρόπολη ίδρυσε την Θεολογική μας Ακαδημία, για να έχει καλά καταρτισμένους ιερείς.
Δεν μπορεί ο ιερεύς μόνος του να κάμει όλο το πνευματικό έργο της Κοινότητας του. Είναι όμως δικό του καθήκον να συσπειρώσει γύρω του όλους τους ανθρώπους και να οργανώσει την κοινότητά του.
Η κάθε κοινότητα πρέπει να έχει τους απαραίτητους χώρους για όλα τα προγράμματά της. Η κάθε κοινότητα πρέπει να μεριμνά ώστε: Ολοι οι Ελληνορθόδοξοι της περιοχής, να ζουν χριστιανική ζωή με τακτική συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία και στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Όλοι οι άνω των 18 ετών ηλικίας, πρέπει να είναι μέλη της κοινότητας. Η Κοινότητα πρέπει να έχει Φιλόπτωχη Αδελφότητα. Οργανωμένη νεολαία. Κατηχητικά σχολεία. Απογευματινά ή σαββατιανά και όπου είναι δυνατόν ημερήσια ελληνορθόδοξα σχολεία. Ζωντανή οργάνωση νεολαίας. Θερινές κατασκηνώσεις. Τρόπο συχνής επικοινωνίας με όλους τους πιστούς. Θρησκευτική παιδεία για όλες τις ηλικίες.
Ο Επίσκοπος κατά την διδασκαλία της Εκκλησίας μας είναι εις τύπον και τόπον Χριστού. Κατ’επέκταση το ίδιο πρέπει να είναι ο ιερεύς στην κοινότητά του.
Από όσα ελέχθησαν ανωτέρω, είναι καταφανές, ότι υπάρχει πνευματικό έργο στην Ιερά μας Μητρόπολη, στο κέντρο και στις κοινότητές μας. Δεν μπορούμε όμως να εφησυχάζουμε. Είναι τόσα πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Η πρόοδος δεν έχει ποτέ τέλος.
Ο δίκαιος έπαινος ανήκει εξίσου σε όλους. Σε αυτούς που προσέφεραν και προσφέρουν πολλά και σ’ αυτούς οι οποίοι προσέφεραν και προσφέρουν λίγα. Ο Χριστός είπε, ότι το δίλεπτο της χήρας ήταν η μεγαλύτερη προσφορά. Σαν χριστιανοί δεν μπορούμε να αποδίδουμε κάθε επιτυχία στους εαυτούς μας. Γνωρίζουμε και πρέπει να συνειδητοποιούμε, ότι «ου του θέλοντος, ουδέ του τρέχοντος, αλλά του ελεούντος Θεού». Και ότι «εάν μη Κύριος οικοδομήσει οίκον, εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες».
Καλώ όλους να συνεχίσουμε μαζί την όμορφη και καρποφόρα ανοδική πορεία της Εκκλησίας μας στον Καναδά. Στην πορεία μας αυτή πρέπει να συνειδητοποιούμε και να ζούμε το σύνθημά μας «Ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» (Εβρ. 13, 14). Τελικός προοριοσμός όλων μας είναι η μέλλουσα πόλη, δηλαδή η αιώνια Βασιλεία του Θεού, όπου αιωνίως θα συμμετέχουμε στην άπειρη δόξα, μακαριότητα και αγιότητα του Θεού.
Η Εκκλησία μας επί της γης είναι μία πραγματική οικογένεια. Έτσι πρέπει να την αισθανόμαστε. Έτσι πρέπει να την ζούμε και σαν πραγματικά μέλη οικογενείας πρέπει να ενεργούμε πάντοτε. Σαν οικογένεια πρέπει να φθάσουμε στις αυλές του Θεού, στην Βασιλεία Του. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Κανείς δεν πρέπει να λοξοδρομήσει. Η ευθύνη, έστω και για το χάσιμο ενός, είναι ευθύνη όλων μας.
Εκφράζω ευυγνωμοσύνη, ευχαριστίες και τον δίκαιο έπαινο της Εκκλησίας μας προς όλους οι οποίοι προσέφεραν και προσφέρουν πολλά ή λίγα. Η ευχαριστία όλων μας ας ανεβαίνει αδιάκοπα, ως θυμίαμα προς τον Ύψιστο Τριαδικό Θεό, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Τον Τριαδικό και Μόνο Αληθινό Θεό. Αυτώ η δόξα και η ευχαριστία όλων μας.