Mε τη συμμετοχή πλήθους Ομογενών και με την παρουσία του Εξοχωτάτου Πρέσβεως της Ελλάδος και της κας Δαφαράνου, εοορτάσθηκε και στην πόλη του Newcastle η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
Απο ενωρίς ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων πλημμύρισε απο Ομογενείς που θέλησαν να τιμήσουν την Μεγάλη για τον Ελληνισμό Ημέρα, αλλά και για να δούν από κοντά τον Ελληνα Πρέσβυ που μετά από ολόκληρη 25ετία, Ελληνας Διπλωμάτης και μάλιστα Πρέσβυς, επισκέπτεται Ομογενείς εκτός των μεγάλων Κέντρων της Παροικίας.
Μαζί με τον Εξοχώτατο κ. Δαφαράνο και την Ευγενεστάτη σύζυγο του κα Εύα Δαφαράνου, την Τελετή παρηκολούθησαν, ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ζήσσης Αντωνιάδης μετα της κας Ιωάννας Αντωνιάδη, η σεβαστή κυρία Ελευθερία Αντωνιάδη, σύζυγος του αείμνηστου Ανδρέα Αντωνιάδη, που για δεκαετίες υπηρέτησε την Ομογένεια από την θέση του Προξένου της Ελλάδος, ο Βουλευτής της περιοχής κ. Francis Owen εκπροσωπόντας τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση της Νέας Νοτίου Ουαλίας, ο Πρόεδρος της Ενορίας / Κοινότητος κ. Απόστολος Μυλωνάς, ο πρώην Πρόεδρος κ. Θεμιστοκλής Γκούμας, αντιπρόσωποι άλλων Ομογενειακών Οργανώσεων και πλήθος πιστών.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και σύμφωνα με την Τάξιν, το Σύμβολο της Πίστεως καθώς και την Κυριακή Πρόσευχή ανέγνωσε ο κ. Πρέσβυς.
Μετά την Θεία Λειτουργία και στην Τελετή της Κατάθεσης Στεφάνων στο εντός του Ιερού Ναού Μνημείο, Στέφανο κατέθεσε εκ μέρους της Γενέτειρας, η Αυτού Εξοχότης ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Δαφαράνος, εκ μέρους της Πολιτείας της Νέας Νοτίου Ουαλίας, ο Βουλευτής Newcastle κ. Francis Owen, καθώς επίσης Στεφάνια κατέθεσαν Παροικιακές Οργανώσεις, η Νεολαία και οι Μαθηταί του Ελληνικού Σχολείου.
Στην ομιλία του ο π. Νικόλαος, αφού καλωσόρισε το Πρεσβευτικό ζέυγος της Ελλάδος και τους άλλους Επισήμους, και αφού αναφέρθηκε στις θυσίες των Ομογενών της περιοχής “στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν ανόθευτους τους πολύτιμους θησαυρούς που σαν μοναδικά εφόδια έφεραν από την Γενέτειρα, όταν οι δύσκολες τότε συνθήκες οδήγησαν τα βήματα τους στην μακρυνή αλλά φιλόξενη αυτή χώρα, και τους οποίους θησαυρούς, την Ορθοδοξία, την Γλώσσα και την Ελληνική Παράδοση, να τους μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά”, τόνισε ότι τόσον η Εκκλησία όσον και η Ελληνική Πολιτεία θα οφείλουν πάντοτε βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη σε όλους αυτούς που αφιέρωσαν την ζωή τους υπηρετώντας την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.
Συγκίνηση δυνατή προκάλεσε στο Εκκλησίασμα και η αναφορα από τον π. Νικόλαο στον αείμνηστο Ανδρέα Αντωνιάδη, Πρόξενο της Ελλάδος από το 1971 έως την ημέρα του θανάτου του, το 2009. Απευθυνόμενος ιδιαιτέρως στον Πρέσβυ της Ελλάδος, ο π. Νικόλαος μεταξύ άλλων είπε ότι, “σαν ιερό μνημόσυνο επιθυμώ να αναφερθώ σε έναν αφανή ήρωα, που πέρασε από την Παροικία μας και που σήμερα δεν ευρίσκεται πλέον ανάμεσα μας.
Σε έναν υπέροχο άνθρωπο, ευγενή, απλούν, γεμάτον καλωσύνη, πραγματικόν άρχοντα, ο οποίος υπηρέτησε την Πατρίδα, την Εκκλησία και την Ομογένεια, με τέτοια στοργή και αφοσίωση, που όσαν χρόνια και αν περάσουν δεν θα πάψουμε να τον αναζητούμε και να νοιώθουμε έντονη την αποιυσία του. Και αναφέρομαι, συνέχισε ο π. Νικόλαος, στον αείμνηστο και πολύκλαυστο Ανδρέα Αντωνιάδη τον Καλόν, που για δεκαετίες ολόκληρες τίμησε την θέση του Προξένου της Ελλάδος, ευθύνην την οποίαν η Γενέτειρα του εμπιστεύτηκε, και την οποίαν τόσο έντιμα υπηρέτησε, και η οποία Γενέτειρα, μέσω των τότε εδώ αντιπροσώπων της, ουδέποτε ανεγνώρισε και ουδέποτε τίμησε. Ούτε ακόμη την ημέρα της Κηδείας του.
Στο τέλος της Ακολουθίας ο π. Νικόλαος εκ μέρους της Ενορίας/Κοινότητος, προσέφερε εις το κ. Πρέασβυ και τη κα Δαφαράνου αμνηστικόν δώρον, μίαν Ασημένια Εικόνα της Παναγίας ως Ευλογίαν, καθώ επίσης ανάλογα ενθύμια στον Βουλευτή κ. Owen και στους άλλους Επισήμους.
Μετά το πέρας του Εκκλησιαστικού Προγράμματος, ο κ. Πρέσβυς και η κα Δαφαράνου, οι Επίσημοι, οι μαθηταί του Ελληνικού Σχολείου και οι Ομογενείς κατέκλυσαν την Μέγάλη Αίθουσα Τελετών της Ενορίας / Κοινότητος, το γνωστό Ελληνικό Κοινοτικό Μέγαρο, ή όπως το αποκαλούν οι Αυστραλοί Συμπολίτες μας, “Newcastle’s White House” όπου όλοι παρεκάθησαν στο Επίσημο Εορταστικό Γεύμα, κατα την διάρκεια του οποίου τον κ Πρέσβυ και την κα Δαφαράνου καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ενορίας Κοινότητος κ. Απόστολος Μυλωνάς.
Μεταξύ άλλων ο κ. Πρόεδρος διαβεβαίωσε την Εξοχώτητα του τον κ. Πρέσβυ, ότι η νέα γενιά νοιώθει υπερήφανη για την Ελληνική Καταγωγή της, ότι θα αγωνισθούν όπως και οι γονείς τους να διατηρήσουν όσα εκείνοι δημιούργησαν, παραμένοντας συγχρόνως πιστοί και αφοσιωμένοι στην Ελλαδα και την Ορθοδοξία. Και κατέληξε, “Καλώς ήρθατε κύριε και κυρία Δαφαράνου. Σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνατε, και για την χαρά που μας δώσατε”.
Οι εφετινοί Εορτασμοί της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940, έληξαν με σύντομη Σχολική Εορτή την οποίαν παρουσίασαν οι μικροί μαθητές του Ελληνικού Σχολείου, με απαγγελίες και Παραδοσιακούς χορούς.
Ακολουθούν φωτογραφίες τις οποίες ευγενώς προσέφερε η κα Ανδριάννα Λούπη.