Την Τρίτη 14 Μαΐου 2013, έγινε στην Ιερά μας Μητρόπολη η ετήσια πασχαλινή συνεδρίαση με γεύμα, των Ορθοδόξων και Προχαλκηδονίων Κληρικών. Τέσσερις Αρχιερείς έλαβαν μέρος: Ο Επίσκοπος Ματθίας της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Επίσκοπος Mina της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Επίσκοπος Χριστοφόρος και ο Μητροπολίτης Σωτήριος της Ιεράς μας Μητρόπολης.
Πενήντα πέντε (55) ιερείς και διάκονοι έλαβαν μέρος. Από τις Ορθοδοξες Εκκλησίες έλαβαν μέρος Κληρικοί από τις κάτωθι δικαιοδοσίες: Ουκρανών Ορθοδόξων, Σέρβων Ορθοδόξων, Ρουμάνων Ορθοδόξων, Βουλγάρων Ορθοδόξων, Γεωργιανών Ορθοδόξων, Ρώσων Ορθοδόξων και φυσικά του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.
Από τους Προχαλκηδονίους έλαβαν μέρος Κληρικοί από την Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία, την Κοπτική Ορθόδοξη, την Αιθιοπική Ορθόδοξη και την Συριακή-Μαλαμπάρ Ορθόδοξη Εκκλησία. Στην συνεδρίαση έλαβε μέρος ο πρέσβης Α. Bennett, Διευθυντής του Γραφείου Θρησκρυτικής Ελευθερίας της Κυβέρνησης του Καναδά, τον οποίο ειδικά προς τούτο προσεκάλεσε ο Μητροπολίτης Σωτήριος.
Η συνεδρίαση (ημερίδα) άρχισε με πασχαλινό Όρθρο στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του θεολόγου και συνεχίστηκε με συνεδριάσεις στην βιβλιοθήκη της Ιεράς μας Μητρόπολης. Ο Μητροπολίτης Σωτήριος ομίλησε με θέμα ού γαρ έχομεν ώδεν μένουσαν πόλιν αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» (Εβρ. 13,14), το οποίο είναι το σύνθημα του εκκλησιαστικού έτους για την Ιερά μας Μητρόπολη.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης παρουσίασε τον πρέσβη Α. Bennett, ο οποίος μίλησε για το Γραφείο Θρησκευτικής Ελευθερίας του οποίου είναι Διευθυντής και πώς ο ίδιος βλέπει τα πράγματα και τι το Γραφείο Θρησκευτικής Ελευθερίας μπορεί να κάνει για τον θρησκευτικό διωγμό που υπόκεινται πολλοί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ακολούθησε γεύμα το οποίο προσέφερε η Ιερά μας Μητρόπολη για όλους.
Μετά το γεύμα συνεχίστηκαν οι συζητήσεις με τον Πρέσβη A. Bennett, ο οποίος πραγματικά εντυπωσίασε και ενθουσίασε όλους, γιατί όντως είναι γνώστης των πραγμάτων και εργάζεται με πολύ καλή διάθεση για την επιτυχία των σκοπών του Γραφείου Θρησκευτικής Ελευθερίας.
Μερικά από τα θέματα που συζητήθησαν ήταν τα κάτωθι:
Η απαγωγή των δύο Αρχιερέων στην Συρία.
Η αποκάλυψη σχεδίου για την δολοφονία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, που θα γινόταν στις 29 Μαΐου, επέτειο της πτώσης της Κων/πολης στους Οθωμανούς Τούρκους.
Η κατάσταση των χριστιανών στη Μ. Ανατολή μετά την επονομαζομένη «Αραβική Άνοιξη» ειδικά στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Λιβύη, την Παλαιστίνη και την Συρία.
Ο περιορισμός της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανικών μειονοτήτων στο Κόσσοβο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες.
Η σφαγή των Κοπτών Ορθοδόξων Χριστιανών στην Αίγυπτο την 9η Οκτωβρίου 2011, στο λεγόμενο Masbiro Massacre.
Τούτο τον καιρό υπολογίζεται, ότι πάνω από διακόσια εκατομμύρια χριστιανών διώκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ποια μέτρα μπορεί να πάρει η καναδική κυβέρνηση να προλάβει παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στη Μ. Ανατολή και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Τέλος, εζητήθη από τον πρέσβη A. Bennett το γραφείο του να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να πληροφορούνται τα καναδικά Μέσα Ενημέρωσης για τους διωγμούς των χριστιανών και οπαδών άλλων θρησκειών σε όλο τον κόσμο.