ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ
Εις χρυσούν, φαίνεται, θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το “μπαλάκι” για να δοθεί η δυνατότητα στους ομοφυλόφιλους να ενώνονται με τα δεσμά του γάμου, που είναι έτοιμος να τους… πετάξει ο πρωθυπουργός της χώρας, Malcolm Turnbull.
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς το δημοψήφισμα για το γάμο των ομοφυλόφιλων θα στοιχίσει $15 εκ. επιπλέον του ποσού των $160 εκ., την ώρα που πρόσφατη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης δείχνει ότι λιγότεροι από το 50% των Αυστραλών είναι υπέρ του μέτρου αυτού.
Δεν πρόκειται -να διευκρινιστεί-, μόνο για το κόστος του δημοψηφίσματος, αλλά και τη στήριξη της καμπάνιας και των δύο πλευρών επί του θέματος.
Το Χριστιανικό Αυστραλιανό Λόμπι (Australian Christian Lobby) που αντιτίθεται στην αλλαγή του ορισμού του όρου ‘γάμος’, είναι από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της άποψης ότι οι φορολογούμενοι οφείλουν να επωμιστούν όλα τα έξοδα που συνεπάγεται η υπόθεση αυτή.
Οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους φαίνεται να πιστεύει και να υποστηρίζει σθεναρά ο διευθύνων σύμβουλος του λόμπι Lyle Shelton, ο οποίος μάλιστα κάνοντας μια αναδρομή στο χρόνο, εκφράζει την άποψη ότι το ποσό -μετά την απαραίτητη αναπροσαρμογή σε δολάρια- θα πρέπει να είναι το ίδιο, που είχε διατεθεί το 1999 στις εκστρατείες του “ναι” ή του “όχι” για το δημοψήφισμα αν πρέπει η Αυστραλία να κόψει τον ομφάλιο λώρο από την Αγγλία ή όχι.
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ
“Δεν θέλουμε ούτε σεντ από το δημόσιο χρήμα” διακηρύσσει, εν τω μεταξύ, ο κύριος οργανισμός που υποστηρίζει την αλλαγή στο θέμα του γάμου των ομοφυλόφιλων, Australian Marriage Equality, τονίζοντας ότι “τα $160 εκ. που θα φορτωθεί ο φορολογούμενος, είναι ήδη πολλά”.
“Δεν θέλουμε, σε καμία περίπτωση να συμβάλλουμε στο φούσκωμα του λογαριασμού” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του οργανισμού, Alex Greenwich, προσθέτοντας ότι “δεν πρέπει να είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν οι πολίτες προκειμένου να έχουν μια συζήτηση για την ισότητα στο θέμα του γάμου”.
Το ερώτημα τώρα είναι ‘πού θα πάνε τα λεφτά. Γιατί τόσα εκατομμύρια”. Την απάντηση βασικά, την παίρνει κανείς από το Αυστραλιανό Εκλογικό Συμβούλιο (Australian Electoral Commission) το οποίο υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν “$158.4 εκ. για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ένα μεγάλο μέρος του οποίου θα απορροφήσουν τα πληροφοριακού χαρακτήρα φυλλάδια τα οποία θα διανεμηθούν στο κοινό και θα διευκρινίζουν τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ψηφίσουν “ναι” ή “όχι”. Στο ποσό αυτό όμως δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα της καμπάνιας των δύο πλευρών.
ΔΑΠΑΝΗΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ
‘Δαπανηρό και επιβλαβές’ χαρακτηρίζει το όλο θέμα του δημοψηφίσματος ο πρέμιερ της Βικτώρια, Daniel Andrews, ο οποίος κάνει έκκληση στον πρωθυπουργό Malcolm Turnbull, να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι θα είναι όχι μόνο δαπανηρό, αλλά και επιβλαβές.
Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας, ο κ. Andrews ότι τα $160 εκ. για τη σφυγμομέτρηση του κοινού είναι ‘χαμένα λεφτά’ και αντί του δημοψηφίσματος, οι βουλευτές του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου θα πρέπει να ψηφίσουν επ’ αυτού, κατά συνείδηση.
Παρ’ ότι ο ίδιος είχε δηλώσει πριν ένα χρόνο στο πολιτειακό Κοινοβούλιο ότι “οι πολίτες της Βικτώριας έχουν βαρεθεί μερικούς που δίνουν υποσχέσεις και να μην τις τιμούν”, σήμερα διευκρινίζει ότι “η περίπτωση αυτή εδώ είναι διαφορετική. Διότι εκτός του ότι θα στοιχίσει πάρα πολλά, σε δολάρια, θα προκαλέσει πολύ πόνο. Δεν νομίζω ότι κανένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν θα πει ότι ο κ. Turnbull άκουσε και έπραξε αναλόγως. Αυτό θα έκανε οποιοσδήποτε σωστός αρχηγός”.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Mathew Guy, δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι μίλησαν επ’ αυτού, όταν επανέφεραν τον κ. Turnbull στην αρχή.
Της ίδιας άποψης είναι και ο υπουργός Δικαιοσύνης George Brandis ο οποίος δήλωσε αναφορικά ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί το θέμα του γάμου των ομοφυλόφιλων είναι το δημοψήφισμα.