Το Κυπριακό και η συμβολή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στις προσπάθειες προώθησής του στην Ουάσιγκτον, οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς ιδρύματα της Κύπρου και εκπαιδευτικά ζητήματα, βρίσκονται στην ατζέντα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, από τις 21 – 28 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Kατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του, ενώ θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και με τους Πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Ο Αρχιεπίσκπος επίσης θα επισκεφθεί ευαγή ιδρύματα, ενώ την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Λευκωσία με την ευκαιρία της ονομαστικής του γιορτής και στη συνέχεια θα παραθέσει δεξίωση. Για την επίσκεψή του, καθώς και για θέματα που σχετίζονται με το Κυπριακό και το ρόλο των ΗΠΑ, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παραχώρησε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί: Μέχρι το 2006 που για πρώτη φορά επισκεφθήκατε την Κύπρο, μία επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής θεωρείτο αδιανόητη. Η παρούσα είναι η τέταρτη, πώς σχολιάζετε; – Ήταν πράγματι η πρώτη φορά που Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισκέφθηκε την Κύπρο, με επίσημη πρόσκληση του αειμνήστου Προέδρου Παπαδόπουλου.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκα ακόμη δύο φορές την Κύπρο, με την ευκαιρία των συναυλιών της Αρχιεπισκοπικής Χορωδίας Νέων. Η πρόσκληση είναι εξαιρετικά τιμητική και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.
Είναι για μένα και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής πολλή μεγάλη τιμή. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένας πολύ ισχυρός δεσμός, ο οποίος πολλές έχει πλευρές. Μία σημαντική πλευρά είναι οι ενέργειες που γίνονται εδώ στις ΗΠΑ, σε επίπεδο του Προέδρου της χώρας, του Αντιπροέδρου, του Υπουργού Εξωτερικών και άλλων επισήμων, για το θέμα της Κύπρου και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Κι επιμένω να χρησιμοποιώ πάντοτε τη λέξη κατοχή, αν και κάποιοι διπλωμάτες δυσαρεστούνται. Θα δοθεί η ευκαιρία συζητήσεως των προοπτικών και κατευθύνσεων, για το Κυπριακό και την προσπάθεια να τερματιστεί η κατοχή, καθώς και άλλα θέματα που μπορούν να συνδέονται μ’ αυτό. Υπάρχουν επίσης άλλες δραστηριότητες, οι οποίες ανεπτύχθησαν τα τελευταία δύο χρόνια με αφορμή την οικονομική κρίση. Υπάρχει όμως ακόμη ένας θεσμός που λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια και αφορά στα σεμινάρια, τα οποία γίνονται κάθε καλοκαίρι στην Κύπρο, για 20 περίπου δασκάλους των κοινοτικών μας σχολείων.
Οι δάσκαλοί μας πηγαίνουν στην Κύπρο και παρακολουθούν εντατικό σεμινάριο 2-3 εβδομάδων γύρω από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας μαθήματα γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό και την Ορθοδοξία. Το πρόγραμμα αυτό οργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.
Πρόκειται για έναν θεσμό που δημιουργεί δεσμό με την Κύπρο, είναι πολύ επιτυχημένος κι οι δάσκαλοι οι οποίοι έχουν συμμετάσχει επιστρέφουν ενθουσιασμένοι. Μάλιστα πριν λίγες μέρες, στο σεμινάριο που οργάνωσε το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ομιλήτρια ήταν η κυρία Ηρακλέους, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, η οποία έχει και σχέση με το πρόγραμμα.
Να σημειώσω, επίσης, ότι για το τελευταίο βιβλίο ελληνικών που εκδώσαμε και είναι για νήπια, υπάρχει ενδιαφέρον από κυπριακής κυβερνήσεως να το χρησιμοποιήσουν στα σχολεία στην Αγγλία, όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες και δεν υπάρχουν εγχειρίδια αυτού του επιπέδου. Σημαντική θα είναι και η ευκαιρία μιας καθαρά εκκλησιαστικής επικοινωνίας με την Εκκλησία της Κύπρου. Συνέβη κατ’ αγαθή συγκυρία να βρεθούμε πολλές φορές μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, σε αυξημένο χρόνο και χαίρομαι με κάθε ευκαιρία συναντήσεως μαζί του. Είναι πολύ άξιος ηγέτης κι ευχάριστος άνθρωπος.
Το 2008 βρεθήκαμε στη σύναξη των Ορθοδόξων Ιεραρχών στην Κωνσταντινούπολη.
Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και άλλους προκαθημένους επισκεφθήκαμε εν ήδη σεμιναρίου πόλεις, στις οποίες πήγε ο Απόστολος Παύλος. Ξεκινήσαμε από την Κωνσταντινούπολη και επισκεφθήκαμε πόλεις, όπως η Σμύρνη, η Έφεσος, η Αττάλεια και στη συνέχεια πήγαμε στη Ρόδο και στην Κρήτη. Βρεθήκαμε ξανά τον περασμένο Μάρτιο στη σύναξη των προκαθημένων στο Φανάρι και τώρα, που θα βρεθούμε έχουμε αρκετά πράγματα να πούμε. Στην πρόσφατη σύναξη των προκαθημένων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εισηγήθηκε με αφορμή τη διένεξη των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αντιοχείας, να βρεθούν τα δύο αυτά Πατριαρχεία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Κύπρου ώστε να βρεθεί λύση. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι μία πολύ σημαντική Εκκλησία και κάνει ένα πολύ μεγάλο αγώνα.