Το ενδιαφέρον του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για τη διαχείριση του προσφυγικού και την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο CNN Greece, o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, τονίζοντας παράλληλα και τις παρεμβάσεις που κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση η Εκκλησία της Αμερικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, τονίζει ότι υπήρξαν σαφείς διαβεβαιώσεις και από τον Μπάρακ Ομπάμα και από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και ότι έχουν σαφή διάθεση να βοηθήσουν. Διευκρινίζει, ωστόσο, για τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας ότι είναι περιπεπλεγμένα, δεν μπορούν να λυθούν εύκολα και έχουν δύσκολες πλευρές και παράγοντες μη ελεγχόμενους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, αναφέρεται και στην Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη.
Μιλά για τη διαστρωμάτωση των ομογενών στις ΗΠΑ, προβλήματα και τα σπουδαία επιτεύγματά τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αποκαλύπτει ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου που ισοπεδώθηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 θα αποπερατωθεί τέλη του 2017 και απαντά δια της διπλωματικής οδού στο ερώτημα «Η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο κοντά στους Έλληνες»;
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισημαίνει ότι είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ορθοδοξία να καθίσουν, μετά από αιώνες, στο τραπέζι του διαλόγου οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και αποκαλύπτει στο CNN Greece ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες Πανορθόδοξες Σύνοδοι.
Την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.Δημήτριου παρακολουθεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης που παραθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος για την 25η Μαρτίου στο Λευκό Οίκο, στις ΗΠΑ (16 Απριλίου 2015). ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος.
Στην Πανορθόδοξη Σύνοδο του Ιουνίου, θα συμμετάσχουν ιεράρχες και από τις 14 Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, που εκπροσωπούν 250 – 280 εκατ. Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Δημήτριος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι θα συμμετάσχει και με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.