Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αύριο το πρωί, 7 Ιουλίου 2015, επί τη εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, θα χοροστατήσει κατά την Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στον ιστορικό ναό της Αγίας Κυριακής της Κοινότητος Κοντοσκαλίου, μετά από πρόσκληση του Αρχιερατικώς Προϊσταμένου της Περιφερείας Υψωμαθείων, Βλάγκας και Κοντοσκαλίου, Μητροπολίτου Μύρων Χρυσοστόμου.
Θα ακολουθήσει δεξίωση στην ανακαινισμένη μεγάλη Κοινοτική αίθουσα.
Σύντομη ιστορία του ναού.
Από την πλευρά της Προποντίδας, στις πολυάνθρωπες ρωμαίικες συνοικίες, το Κοντοσκάλι, την Βλάγκα, τα Ψωμαθειά, υπάρχουν δέκα περίπου εκκλησιαστικά συγκροτήματα που εξακολουθούν να λειτουργούν.
Ο ναός της Αγίας Κυριακής, ως έχει σήμερα, είναι αρχιτεκτόνημα του τέλους του 19ου αιώνα και είναι έργο του Περικλή Φωτιάδη, που έχτισε και την Ζωγράφειο Σχολή. Πρώτη μνεία για την Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου γίνεται από τον εκπρόσωπο του τσάρου που την επισκέπτεται το 1583.
Ο ναός που έχτισε ο Φωτιάδης διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, αν και η υγρασία έχει κι᾽ εδώ κάνει ζημιές, κυρίως στον τρούλο και στο Ιερόν Βήμα, όπου υπάρχουν ρωγμές.
Το μεγαλοπρεπές οκταγωνικό οικοδόμημα, με τον τρούλο και το καμπαναριό του, σηματοδοτεί μιάν άλλη εποχή για τους Ρωμιούς της Πόλης, την εποχή της «ισοπολιτείας».
Οι πλούσιες ελληνικές κοινότητες, μπορούν τώρα να χτίζουν τους Οίκους της Προσευχής τους περίλαμπρους και τα κτήρια που περιβάλλουν τις εκκλησίες, σχολεία, εντευκτήρια, σύλλογοι, είναι περίλαμπρα κι᾽ αυτά. Το νεοκλασικό, λιθόκτιστο μέγαρο των εκπαιδευτηρίων, απέναντι από την εκκλησία, ρημάζει και το κτήριο που στέγαζε την λέσχη είναι σήμερα αποθήκη. Πίσω από στοιβαγμένα εμπορεύματα, διακρίνει κανείς την σκηνή ενός μικρού θεάτρου, με ωραίο ξυλόγλυπτο διάκοσμο.
Η ατμόσφαιρα όμως είναι εντελώς διαφορετική στο συνεχόμενο κτίσμα όπου έχει τα γραφεία του ο πρωτοπρεσβύτερος Μελέτιος Σακκουλίδης. Ακάματος συλλέκτης των βιβλίων που εκδόθηκαν στα τυπογραφεία της Πόλης και μελετητής της εκκλησιαστικής και κοινοτικής ιστορίας, ο πιστός αυτός στις παραδόσεις του θρησκευόμενου κλήρου διακονεί τις εκκλησίες που του εμπιστεύθηκε το Φανάρι (Αγία Κυριακή, Παναγία Ελπίδα, Άγιοι Θεόδωροι Βλάγκας) και βοηθά τον επισκέπτη να προσεγγίση την ζώσα πνευματική πρωτεύουσα του πανορθοδόξου κόσμου.
Εδώ άλλωστε, στην Αγία Κυριακή, κοινωνούν τις Κυριακές και τις μεγάλες αργίες και οι νέοι μέτοικοι των πυκνοκατοικημένων γύρω συνοικιών, Γεωργιανοί και Ρουμάνοι, Ρώσοι και Ουκρανοί, που κατοικούν στα ετοιμόρροπα μεσοαστικά σπίτια, με τις ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις στις εντυπωσιακές προσόψεις τους.
Ισμήνη Καπάνταη
Εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη
Νικόλαος Γκίνης – Κωνσταντίνος Στράτος