Κολυμβητές: “Παναγιώτατε, θα αγωνιστούμε πιο δυνατοί”
Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
“Πραγματοποιείτε τον διάπλου του Βοσπόρου πράγμα το οποίο όπως αντιλαμβάνεσθε έχει και πολλή μεγάλη συμβολική σημασία διότι με τον τρόπο αυτό ενώνονται οι δύο ήπειροι, ενώνουμε τους λαούς οι οποίοι κατοικούν στις δύο ηπείρους” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στα 50 μέλη της ελληνικής αποστολής κολύμβησης του Συλλόγου “Ελληνική Μαραθώνια Κολύμβηση”.
Το περασμένο Σάββατο, μετά το πέρας της Ακολουθίας του Μ. Εσπερινού, στο Φανάρι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τους Έλληνες κολυμβητές που ήρθαν για να συμμετάσχουν την επόμενη μέρα, Κυριακή, στους αγώνες που διοργανώνονται φέτος για 38η χρονιά και οι οποίοι περιλαμβάνουν τον διάπλου του Βοσπόρου από την Ασιατική πλευρά της Πόλης προς την Ευρωπαϊκή.
Συνεχίζοντας τον λόγο του ο Πατριάρχης ανέπτυξε τη σημασία της κίνησης αυτής καθώς και το συμβολισμό του Βοσπόρου ως μέσου για τη λήψη μηνυμάτων από τους λαούς “… και ενώνουμε πολιτισμούς, ενώνουμε όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως οι οποίοι έχουν τάξει στη ζωή τους να οικοδομούν γέφυρες οι οποίες ενώνουν τους ανθρώπους και τα έθνη, τους λαούς και όχι να διαιρούν, να σχίζουν, εξ’ ου και τα σχίσματα στην Εκκλησία και να χωρίζουν τους ανθρώπους και να τους φέρνουν αντιμέτωπους τον έναν προς τον άλλον. Είναι ένα ιδανικό για το οποίο ζει και παλεύει αιώνες τώρα το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο προσπαθώντας με το κήρυγμά του και με όλη τη συμπεριφορά του να φέρει τους ανθρώπους και τα έθνη πλησιέστερα σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων, σεβόμενοι και την πολιτισμική τους ταυτότητα οικοδομώντας την ειρήνη στον κόσμο…
Καθώς είμαστε αιώνες τώρα εδώ στις όχθες του Βοσπόρου παίρνουμε τα μηνύματα που έρχονται από το Νότο προς το Βορρά, από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο και την Προποντίδα και διά του Βοσπόρου κατευθύνονται στα βόρεια όπου υπάρχουν πολλοί Ορθόδοξοι λαοί, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Γεωργιανοί κ.ο.κ. καθώς επίσης, συλλαμβάνουμε και τα μηνύματα τα οποία μας έρχονται διαρκώς από τον Βορρά, από τις Χώρες αυτές που σας ανέφερα και τις άλλες γειτονικές χώρες, τις παρευξείνιες χώρες προς τον Νότο. Με τον τρόπο αυτό το Πατριαρχείο μας έχει πάντοτε ευήκοον ους στα μηνύματα που έρχονται και από το Βορρά και από το Νότο και προσπαθεί να οικοδομήσει την αγάπη και την ενότητα μεταξύ των λαών…”.
Κατέληξε κάνοντας αναφορά στο πνεύμα του αθλητισμού το οποίο διακονώντας οι αθλητές διακονούν παράλληλα την ενότητα των συναθλουμένων λαών και ευχήθηκε η προσφορά τους αυτή προς την πανανθρώπινη ενότητα και την παγκόσμια ειρήνη να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια.
Η Αντιπρόεδρος του ομίλου των κολυμβητών Αθηνά Χατζίκου στην προσφώνησή της προς τον Πατριάρχη σημείωσε πως “…ακόμα μεγαλύτερη όμως, είναι η χαρά μας για την παρουσία μας εδώ, στον Πατριαρχικό Ναό. Εδώ στο φάρο της Ορθοδοξίας. Εδώ, με τον Πνευματικό μας Πατέρα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη… Είμαστε από διάφορα μέλη της Ελλάδας, αλλά όλοι μας έχουμε στραμμένο το νου μας και τη σκέψη μας εδώ, στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Αύριο θα αγωνιστούμε πιο δυνατοί”. Κατόπιν η ομάδα σε ανάμνηση της επίσκεψης στο Φανάρι προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ενθύμια της ομάδας και αθλητική φανέλα της ομάδας στην οποία ήταν αναγραμμένο το όνομα του Πατριάρχου επιθυμώντας, όπως είπαν, να θεωρούν τον Πατέρα του ως μέλος τους, ως δικό τους άνθρωπο, ενώ ο Πατριάρχης τους μοίρασε ως ευλογία και ενίσχυση στον αγώνα τους, σταυρουδάκια.
Αξίζει να σημειωθεί, για την ιστορία πως ανάμεσα στους 1500 αγωνισθέντες, η ελληνική αποστολή επέστρεψε με τέσσερα μετάλλια τα οποία και παραθέτουμε
– 1η θέση (χρυσό μετάλλιο) Ντάλλας Σταύρος στην κατηγορία ανδρών 14-18 και 5η θέση στη γενική κατάταξη
-2η θέση (αργυρό μετάλλιο) Σιδηροπούλου Κατερίνα στην κατηγορία γυναικών 35-39 και 20η θέση στη γενική κατάταξη
-2η θέση (αργυρό μετάλλιο) Αργυριάδου Αργυρώ στην κατηγορία γυναικών 30-34
-2η θέση (αργυρό μετάλλιο) Μπαντουβάνης Παναγιώτης στην κατηγορία ανδρών 50-54.