Του Νικολάου Μαγγίνα
Στην ξεχωριστή προσωπικότητα του αείμνηστου Μεχμέτ Αλι Μπιράντ αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος το Σάββατο παρέστη στην κηδεία του διάσημου τούρκου δημοσιογράφου. «Ο αείμνηστος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ έφυγε πολύ νωρίς από αυτόν τον κόσμο μας, τον αποχωρίστηκε σε μια στιγμή κατά την οποίαν θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη περισσότερα στην τουρκική κοινωνία, στη διεθνή κοινωνία, στη διεθνή ειρήνη», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
«Θα διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη του, θα τον αναζητούμε, θα τον νοσταλγούμε», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε αναφερόμενος στον Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. «Ο αείμνηστος ήταν μια προσωπικότητα πολύ φωτισμένη, πολύ θαρραλέα και πολύ δημοκρατική. Στις επιθυμίες και στα προβλήματα των μειονοτήτων πάντοτε έδειξε θερμό ενδιαφέρον και συμπαράσταση. Όπως γνωρίζετε, στο τελευταίο του άρθρο την περασμένη Πέμπτη, αναφερόταν στη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Θα του είμεθα πάντοτε ευγνώμονες, θα προσευχόμεθα για εκείνον πάντοτε, να είναι η ψυχή του αναπαυμένη αιώνια».
Μεγάλη απώλεια
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για μεγάλη απώλεια και υπογράμμισε πως η προσφορά του ήταν μεγάλη τόσο για την τουρκική κοινωνία όσο και για τη διεθνή κοινότητα.
«Για όλους μας είναι μεγάλη απώλεια, ο πόνος μας είναι μεγάλος διότι τον εκλιπόντα τον αγαπούσαμε όλοι, τον εκτιμούσαμε πολύ. Ως προσωπικότητα και ως άνθρωπος των ΜΜΕ είχε μεγάλη προσφορά στην τουρκική κοινωνία, στη διεθνή κοινωνία και στη διεθνή ειρήνη. Και είχε να προσφέρει πολλά ακόμη, όμως άλλες ήταν οι βουλές του Θεού. Θα τον διατηρούμε στη μνήμη μας με τις καλύτερες αναμνήσεις, θα προσευχόμαστε για εκείνον», τόνισε ο Πατριάρχης ο οποίος δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Αλί Μπιράντ, στις 9 Ιανουαρίου, στο σπίτι του εκλιπόντος. Ο Αλί Μπιράντ, που μόλις είχε βγει από το νοσοκομείο, προσκάλεσε τον Πατριάρχη σε δείπνο, στο οποίο παρέστησαν μερικοί φίλοι του δημοσιογράφου, σε μια ξεχωριστά φιλόξενη βραδιά.
Συγκίνηση στην κηδεία
Συγκίνηση προκάλεσε το απροσδόκητο ξέσπασμα της συζύγου του εκλιπόντος όταν αντίκρισε τον Πατριάρχη. Η κυρία Cemre Bιrand παρά την ψύχραιμη στάση της μέχρι εκείνη τη στιγμή, ξέσπασε σε λυγμούς γοερό κλάμα στις συλλυπητήριες ευχές του Πατριάρχη, ακουμπώντας επάνω του, και ασπαζόμενη το χέρι του ενώ δίπλα της στεκόταν ο γιος της.
Στην κηδεία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Abdullah Gul, οι Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης Bulent Ar?nc και Huseyin Celik ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Kemal Κlcdaroglu, ο πρ. Πρωθυπουργός Mesut Yilmaz , Υπουργοί της Κυβέρνησης, ο Νομάρχης της Πόλης, Δήμαρχοι, Ακαδημαϊκοί, έγκριτοι συνάδελφοι του εκλιπόντος, ο Εκπρόσωπος των Μειονοτικών Ιδρυμάτων στο Δεκαπενταμελές Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων στην Άγκυρα Παντελής Βίγκας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Η κηδεία έγινε στο τέμενος Tesvikiye στην περιοχή του Νισάντασι.
Το τελευταίο άρθρο του για τη Σχολή της Χάλκης
Η απώλεια του διακεκριμένου δημοσιογράφου συγκινεί τους ανθρώπους του πνεύματος που αγαπούν αληθινά και ανυπόκριτα το Φανάρι και τη Ρωμηοσύνη που αποτελεί τμήμα της Πόλης. Εξ΄ άλλου ο ίδιος ομολογούσε πολλές φορές και με υπερηφάνεια ότι στήριζε τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε καιρούς δύσκολους όταν ακόμη οι αλήθειες κι αν ακόμη διαπιστώνονταν εντούτοις δεν γράφονταν και δεν υποστηρίζονταν τουλάχιστον σε δημοσιογραφικό επίπεδο. Τον ενδιέφερε έντονα το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τονίζοντας πως πρόκειται για ένα θέμα σπουδαίας σημασίας το οποίο οφείλει το κράτος να εξεύρει τρόπο να το επιλύσει αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τη δικαιοσύνη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στο τελευταίο άρθρο του που αφορούσε στη Θεολογική Σχολή, στο κύκνειο άσμα της οξυδερκούς σκέψης και της οξυγράφου υπέρ της αληθείας πένας του, ο αλησμόνητος σημείωνε χαρακτηριστικά πως “η Τουρκία επιτυγχάνει τα δύσκολα και τα εύκολα δεν μπορεί να τα κάνει!”. Στο άρθρο αυτό εκφράζεται ρητά και κατηγορηματικά εναντίον της ανάγκης για αμοιβαιότητα Ελλάδας – Τουρκίας πάνω στο ζήτημα αυτό. Ο εκλιπών, παρά τα πολλά καθήκοντά και τις υποχρεώσεις του, πάντοτε έβρισκε τον χρόνο για να βρεθεί στο Φανάρι και να επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη δεξίωση της Θρονικής Εορτής του Αγίου Ανδρέου.