Βαρθολομαίος: Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου…
με την συμμετοχή των Σεβ. Αρχιερέων Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, εκπροσώπου της Εκκλησίας της Κύπρου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Ρούσσης κ. Ναούμ, από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου.
Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό τον Σεβ. Καρδινάλιο κ. Kurt Koch, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.
Συμπροσευχήθηκαν οι Σεβ. Ιεράρχες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, Προύσης κ. Ιωακείμ, Τελμησσού κ. Ιώβ, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Τιβεριουπόλεως κ. Τύχων, από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Τράλλεων κ. Βενιαμίν, Ευμενείας κ. Ειρηναίος, και Δαφνουσίας κ. Σμάραγδος, εκπρόσωποι χριστιανικών κοινοτήτων της Πόλεως, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο Εξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως στην Θρονική εορτή, μαζί με την τιμία συνοδεία του, η Εξοχ. Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος κ. Ζέττα Μακρή, οι Εξοχ. Πρέσβεις της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Άγκυρα κ.κ. Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης και Vasyl Bodnar, η Ευγεν. Γενική Πρόξενος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, μαζί με τον σύζυγό της Εξοχ. Πρέσβη της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Ιωάννη Ραπτάκη, οι Εντιμ. Γενικοί Πρόξενοι της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας στην Πόλη κ.κ. Vassil P. Valchev και Roman Nedilskyi, οι Εντιμ. Βουλευτές της ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, οι Εντιμ. Δήμαρχοι Αθηναίων κ.Κώστας Μπακογιάννης και Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, και πιστοί από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πατριαρχεία 22.11.2021 – 14:281
Πατριάρχης Κύριλλος: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θεωρεί τον εαυτό του όχι πρώτο μεταξύ ίσων, αλλά πρώτο επί όλων των υπόλοιπων
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας ο Παναγιώτατος τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του Μοναχού Λουκά, αδελφού της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, Χανίων, Κρήτης.
Απευθυνόμενος στον Μοναχό Λουκά, πριν από την χειροτονία του, ο Παναγιώτατος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Σε προτρέπομεν να μείνης διακονικός εις όλην σου την ζωήν εις οιονδήποτε βαθμόν της ιερωσύνης και αν ευρίσκεσαι, να μαρτυρής, λόγω και έργω, περί της ενότητος της πίστεως και της αγάπης, της πεμπτουσίας του χριστιανικού ήθους. Όπως ο Θεός ημών δεν είναι απρόσιτος, θεώμενος εκ του μακρόθεν τας περιπετείας του ανθρώπου, αλλά είναι ο «αεί υπέρ ημών», πλησιέστερος προς ημάς από όσον ημείς οι ίδιοι εις τον εαυτόν μας, ούτω και ο συνάνθρωπος δεν είναι μία αφηρημένη και απρόσωπος μονάς, αλλά ο συγκεκριμένος πλησίον, ο αδελφός. Η χριστιανική αγάπη είναι πάντοτε κοινωνία προσώπων, ποτέ απλώς αφηρημένη κοινωνικότης. Διά τον λόγον αυτόν, απάδει πλήρως προς το εκκλησιαστικόν ήθος και δεν συγκινεί τον κόσμον, η «παγερή και υπαλληλική», η λεγομένη «εικονική ιερωσύνη».”
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσφώνησε την επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και του ιδίου προσωπικώς προς τον Αγιώτατο Πάπα Ρώμης, για την παρουσία των εκπροσώπων του στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
“Η πανδημία του κορωνοιού επηρέασε ποικιλοτρόπως την εκκλησιαστικήν ζωήν και τους διαχριστιανικούς διαλόγους. Σχεδόν επί δύο συναπτά έτη, οι στόχοι της Μεικτής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ρωμαιοκαθολικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν κατέστη δυνατόν να προωθηθούν διά συναντήσεων πρόσωπον προς πρόσωπον. Ελπίζομεν ότι τούτο θα συμβή κατά Μάιον του έτους 2022 και ότι θα δρομολογηθή η σύγκλησις της ολομελείας της Επιτροπής. Είναι βέβαιον ότι το τρέχον θέμα του Διαλόγου «Πρωτείον και Συνοδικότης κατά την δευτέραν χιλιετίαν και σήμερον» αφορά εις την φύσιν, την δομήν και την λειτουργίαν της Εκκλησίας, εις την ενότητα και την καθολικότητά της. Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως δι’ όλας τας πρωτοβουλίας του Πάπα Φραγκίσκου αναφορικώς προς την ανάδειξιν της σημασίας της καλής λειτουργίας της συνοδικότητος. Και εις το σημείον αυτό, ο διάλογος μεταξύ της Εκκλησίας της Ρώμης και της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπήρξε χώρος παραγωγής βαθείας θεολογικής γνώσεως και αμοιβαίου εκκλησιολογικού εμπλουτισμού. Είμεθα δε βέβαιοι ότι ο διάλογος ούτος της αγάπης και της αληθείας τροφοδοτεί και κρατύνει ευρύτερον το πνεύμα του διαλόγου και διευκολύνει την συνάντησιν των Εκκλησιών ημών με τον σύγχρονον κόσμον.”
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι με τον Αγιώτατο Πάπα Φραγκίσκο έχουν κοινούς προβληματισμούς και κοινές ευαισθησίες, αλλά και ταυτόσημες απόψεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.
“Θεωρούμεν μεγίστην ευλογίαν το γεγονός ότι έχομεν μετά του αδελφού Φραγκίσκου κοινάς εκτιμήσεις διά τας συγχρόνους μεγάλας προκλήσεις. Η χριστιανική μαρτυρία εν τω κόσμω προωθείται διά των προσωπικών συναντήσεών μας, διά κοινών διακηρύξεων και πρωτοβουλιών ενώπιον φλεγόντων παγκοσμίων θεμάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικόν, η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική ανισότης, η προστασία της παιδικής ηλικίας, η αντιμετώπισις του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και άλλα. Αγωνιζόμεθα διά την προώθησιν του πολιτισμού της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης, εν επιγνώσει ότι η ιδία η ζωή της Εκκλησίας είναι η μεγάλη επανάστασις εις τον χώρον των ανθρωπίνων σχέσεων, της προστασίας της ιερότητος και της ωραιότητος του προσώπου και της αναδείξεως του εν Χριστώ αιωνίου προορισμού του. “
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πάπα Φραγκίσκο για τις ευχές του με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 30 ετών στον Πατριαρχικό Θρόνο και του αντευχήθηκε για την επικείμενη 85η επέτειο των γενεθλίων του, για την οποία απηύθυνε στην Α. Αγιότητα θερμό συγχαρητήριο Γράμμα.
“Αποστέλλομεν προς τον αδελφόν Πάπαν Φραγκίσκον θερμάς ευχαριστίας διά τας προσρήσεις Αυτού επί τη συμπληρώσει τριακονταετίας από της εκλογής της ημών Μετριότητος εις τον Θρόνον Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, καθώς και τας ημετέρας εγκαρδίους ευχάς επί τη επερχομένη 85η επετείω των γενεθλίων Αυτού. Δεόμενοι δε όπως ο ενδοξαζόμενος εν τοις Αποστόλοις Αυτού Ανδρέα και Πέτρω, τοις μιμηταίς και κοινωνοίς του Πάθους του Κυρίου και ιδρυταίς των Εκκλησιών ημών, χαρίζηται υμίν υγιείαν ακλόνητον και πάσαν άνωθεν ευλογίαν προς συνέχισιν της υψηλής εκκλησιαστικής υμών διακονίας, διατελούμεν μετά τιμής εξιδιασμένης και βαθείας εν Κυρίω αγάπης.”.
Στη συνέχεια ο Σεβ. Καρδινάλιος Kurt Koch ανέγνωσε μήνυμα του Αγιωτάτου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου, στην αγγλική γλώσσα, με το οποίο εξέφρασε τις θερμές ευχές του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εορτή του προστάτη του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέα. Στο μήνυμά του, ο Πάπας, ανέφερε ότι ήταν μεγάλη χαρά για τον ίδιο η δυνατότητα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πατριάρχου στην Ρώμη, να μοιραστούν τις ανησυχίες τους σχετικά με το παρόν και το μέλλον του κόσμου μας, αλλά και να εκφράσουν την κοινή δέσμευσή τους να θέτουν θέματα μείζονος σημασίας για όλόκληρη την ανθρωπότητα, μεταξύ των οποίων το ενδιαφέρον για τη Δημιουργία, την μόρφωση των μελλοντικών γενιών, τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και την επιδίωξη για την επικράτηση της ειρήνης. “Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εμείς ως Ποιμένες, μαζί με τις Εκκλησίες μας, ενισχύουμε τον βαθύ δεσμό που ήδη μας ενώνει, αφού η κοινή μας ευθύνη απέναντι στις τρέχουσες προκλήσεις πηγάζει από την κοινή μας πίστη εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης· εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιό Του, τον διά την ημετέραν σωτηρίαν ενανθρωπήσαντα, θανόντα και αναστάντα εκ νεκρών· και εις το Πνεύμα το Άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εναρμονίζον τις διαφορές χωρίς να τις καταργεί. Ενωμένοι σε αυτήν την πίστη, ας προσπαθήσουμε με αποφασιστικότητα να καταστήσουμε ορατή την κοινωνία μας”, επισημαίνει ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα ότι, παρά τα θεολογικά και εκκλησιολογικά ερωτήματα που παραμένουν στον υπό εξέλιξη μεταξύ μας θεολογικό διάλογο, “Καθολικοί και Ορθόδοξοι μπορούμε να συνεργαζόμαστε ολοένα και περισσότερο σε εκείνους τους τομείς στους οποίους όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά και επιτακτικό να το κάνουμε“.
Το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρώμης και όλων επισήμων από την Ελλάδα, όπου έγιναν προπόσεις μεταξύ της Α.Θ. Παναγιότητας και του Εξοχ. Υφυπουργού κ. Κατσανιώτη.