Με την ξενάγηση στο οχυρό Ρούπελ ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Ι. Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.
Ο Πατριάρχης με την συνοδεία του και τον οικείο Μητροπολίτη κ. Μακάριο επισκέφθηκαν το πρωί τη Βυρώνεια, όπου τους υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές, αλλά και μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τους μαθητές τόνισε πως βλέπει στο πρόσωπό τους την Ελπίδα.
“Εσείς είστε η ελπίδα αυτού του τόπου, είστε η εγγύηση ότι όσο κι αν περνά δύσκολες μέρες, θα βρει τον δρόμο του, θα ξεπεράσει την κρίση και θα σταθεί στο ύψος του, αφού έχει τέτοιους λεβεντόψυχους, που ξέρουν να σέβονται και να τιμούν τις ρίζες τους” και πρόσθεσε πως “οι νέοι σήμερα σκέφτεστε σωστά όμορφα, ελληνικά. Να ξέρετε πως αν καταφέρετε να τροφοδοτήσετε την ορμή και τη δάδα της νιότης σας με τη φλόγα της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, θα είστε πάντα άξιοι αγωνιστές της ζωής, επιτυχημένοι”.
Στη συνέχεια, μίλησε στα παιδιά για την σημασία και την αξία της γνώσης και τα παρότρυνε “να κάνουν την μεγάλη επανάσταση, να νικήσουν το κακό, να αλλάξουν την αγριεμένη κοινωνία μας. Κι αυτό δεν είναι εύκολο και απλό” επισήμανε ο Παναγιώτατος, “είναι όμως κάτι το ηρωικό”.
Στο τέλος ο Πατριάρχης σχολίασε πως πολλοί άνθρωποι σήμερα φοβούνται να πλησιάσουν την Εκκλησία, επειδή νομίζουν ότι θα τους στερήσει την χαρά, θα τους φορτώσει με απαγορεύσεις και μη. Η αληθινή σχέση όμως με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, είναι χαρά αληθινή και ατελείωτη, δημιουργία και έμπνευση. Φθάνει να θελήσει ο άνθρωπος να κάνει το πρώτο βήμα κι έρχεται ο ίδιος ο Θεός και τον πιάνει από το χέρι και τον καθοδηγεί και τον ανεβάζει συνεχώς”.
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το οχυρό Ρούπελ, όπου τον υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι του Στρατού, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στους πεσόντες και αμέσως μετά ξεναγήθηκε στους χώρους του οχυρού.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πατριάρχης τόνισε, “Θεωρήσαμε πρέπον να ανεβούμε στο οχυρό Ρούπελ, για να αποδώσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικά πεσόντες κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Είχαμε την ευκαιρία να θυμηθούμε τα ιστορικά γεγονότα. Εμείς εκεί που ζούμε δεν διδασκόμεθα ελληνική ιστορία, αγνοούμε πολλά πράγματα, αλλά σήμερα είχαμε την χαρά και την τιμή να πληροφορηθούμε για αυτούς τους ηρωικούς αγώνες που έγραψαν μία ένδοξη σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας. Προσευχόμεθα πάντα για την ειρήνη, όμως όταν διακυβεύονται τα όσια και ιερά της φυλής μας και της πίστης μας ο αγώνας είναι αναπόφευκτος κι αυτός ο αγώνας, είναι άμυνα δεν είναι επίθεση”. Απευθυνόμενος προς τους στρατιωτικούς που παρίστανται στην ξενάγηση και στην επίσκεψη αυτή ο Παναγιώτατος είπε “πάντα να είστε ετοιμοπόλεμοι, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να πολεμήσετε”.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου δήλωσε “αφήνω ένα κομμάτι της καρδιάς μου εδώ στο ακριτικό Σιδηρόκαστρο, σε όλα αυτά τα ωραία μέρη που επισκέφθηκα τις τελευταίες μέρες”.
Το Ρούπελ είναι το πιο γνωστό οχυρό στη συνοριακή γραμμή της Ελλάδας και σε αυτό τελούνται οι κεντρικές εκδηλώσεις εορτασμού της μάχης των οχυρών. Το Ρούπελ αντιστάθηκε δυο φορές στην εισβολή του βουλγαρικού και του γερμανικού στρατού, την πρώτη το 1916 και τη δεύτερη τον Απρίλιο του 1941 και εγκαταλείφθηκε από τη φρουρά του ύστερα από τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη.
Για να φθάσει κανείς στο Ρούπελ ακολουθεί την Εθνική οδό Σερρών-Προμαχώνα. Ένα χλμ. πριν την ελληνοβουλγαρική μεθόριο υπάρχει διασταύρωση που οδηγεί στο μουσειακό χώρο. Σήμερα, εκτός από το μουσείο, είναι επισκέψιμη μια στοά των οχυρών, το περίπτερο των επισκεπτών, το παρατηρητήριο και το Ηρώο πεσόντων.