Ελαβε χώρα η πρώτη Συνάντηση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της 18ης Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας στα Τίρανα.
ΚΑτά την ολοκλήρωση της συνάντησης, εκδόθηκε το κάτωθι ανακοινωθέν:
“Η 1η Συνάντηση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την 18η Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας, από την 24ην Σεπτεμβρίου έως την 1ην Οκτωβρίου 2019. Η Συνάντηση φιλοξενήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, ύστερα από γενναιόδωρη πρόσκληση της Α. Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου, και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, και έλαβε χώρα στη Σκήτη των Αγίων Μυροφόρων, στη Μονή του Αγίου Βλασίου και της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας.
Στη Συνάντηση συμπροέδρευσαν από Ορθοδόξου πλευράς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καθ. Δρ. Σασίμων Γεννάδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), και από πλευράς της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, ο Επίσκοπος Δρ. Johann Schneider (Ευαγγελική Εκκλησία της Κεντρικής Γερμανίας/EKMD), και συζητήθηκε τό θέμα: “Η Θέση και ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Ζωή της Εκκλησίας.”
Οι Ορθόδοξοι εκπρόσωποι ήσαν: ο Σεβ. Μητροπολίτης Καθ. Δρ. Σασίμων Γεννάδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο/Συμπρόεδρος), και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Αρχειοφύλακας) Γραμματέας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Δρ. Alexei Chehadeh (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Καθ. Δρ. Γεώργιος Διον. Δράγας (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Αιδεσιμολ. Πρεσβ. Δρ. Cosmin Pricop (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρ. Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας (Εκκλησία Κύπρου), ο Καθ. (ομοτ.) Δρ. Χρήστος Βούλγαρης (Εκκλησία Ελλάδος), ο Καθ. Nathan Hoppe (Εκκλησία Αλβανίας), ο Αιδεσιμολ. Πρεσβ. Δρ. Václav Ježek (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας), και ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Στέφανος Χρυσάνθου (Εκκλησία Κύπρου/Σύμβουλος).
Οι Λουθηρανοί εκπρόσωποι διαφόρων Εκκλησιών-μελών της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας ήσαν: ο Επίσκοπος Δρ. Johann Schneider (Ευαγγελική Εκκλησία Κεντρικής Γερμανίας/EKMD), ο Επίσκοπος Δρ. Donald McCoid (Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία Αμερικής/Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία), ο Καθ. Δρ. Kenneth G. Appold (Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία Αμερικής), η Αιδεσιμ. Δρ. Heta Hurskainen (Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία Φινλανδίας), ο Αιδεσιμ. Καθ. Δρ. Stefan Tobler (Ευαγγελική Εκκλησία της Αυγουστιαίας Ομολογίας, Ρουμανία), και η Καθ. Δρ. Jennifer Wasmuth, (Ινστιτούτο Οικουμενικών Ερευνών, Στρασβούργο, Γαλλία/Σύμβουλος).
Μέλη της Επιτροπής εκατέρωθεν των πλευρών παρουσίασαν εισηγήσεις επί του θέματος, και συγκεκριμένα για την θέση και το ρόλο του Αγίου Πνεύματος : α) στη Ζωή της Εκκλησίας, β) στον Κόσμο, γ) στο Βάπτισμα και την Ιερωσύνη, και δ) στην Θ. Ευχαριστία, ως εξής:
[irp posts=”522574″ name=”ΣΙΚΑΓΟ : Μητρόπολη και κοινότητα Αγίας Τριάδος προς αναζήτηση νέου Οίκου Προσευχής μετά την πώληση του Ναού”]
Η Καθ. Δρ. Jennifer Wasmuth, “Η κατανόηση του Αγίου Πνεύματος στο έργο της Μικτής Επιτροπής από την έναρξή της μέχρι σήμερα”, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, “Ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Ζωή της Εκκλησίας και στον Κόσμο: Γενικές Σκέψεις”, ο Επίσκοπος Δρ. Johann Schneider, “Μία Λουθηρανική προσέγγιση της Ορθοδόξου Πνευματολογίας”, ο Καθ. Δρ. Stefan Tobler: “Ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Ζωή της Εκκλησίας και στον Κόσμο. Μία Γενική Προσέγγιση”, ο Αιδεσιμολ. Δρ. Václav Ježek, “Η κατανόηση του Αγίου Πνεύματος από τον Λούθηρο. Μία Ορθόδοξη προσέγγιση”, η Αιδεσιμ. Δρ. Heta Hurskainen, “Το έργο του Αγίου Πνεύματος στο Βάπτισμα και στην Διακονία (Ministry)”, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Δρ. Alexei Chehadeh, “Το έργο του Αγίου Πνεύματος στο Βάπτισμα και στην Ιερωσύνη”, η Αιδεσιμ. Anne Burghardt, “Το έργο του Αγίου Πνεύματος στο Βάπτισμα και στην Ιερωσύνη. Από Λουθηρανικής απόψεως” (παρουσίαση από τον Καθ. Δρ. Kenneth Appold), και ο Αιδεσιμολ. Δρ. Cosmin Pricop, “Το έργο του Αγίου Πνεύματος στην Θ. Ευχαριστία”.
Οι συζητήσεις γύρω από τις ανωτέρω εισηγήσεις οδήγησαν στην αναγνώριση, ότι υπάρχει σε πολλά σημεία γενική σύγκλιση μεταξύ των δύο παραδόσεων, ιδιαίτερα δε ως προς την κατανόηση της θέσεως και του ρόλου του Αγίου Πνεύματος στην ζωή της Εκκλησίας. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι υπάρχουν αρκετά ανοικτά ερωτήματα διαφοροποιήσεως, τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζητήσεων. Επίσης, διεξήχθησαν συζητήσεις εξ επόψεως Πνευματολογίας αναφορικά με το Βάπτισμα, την Ιερωσύνη και την Θ. Ευχαριστία. Η Επιτροπή προετοίμασε ένα κοινό κείμενο, βασισμένο στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με το ρόλο και την θέση του Αγίου Πνεύματος, και αποφάσισε, ότι το προσεχές θέμα του Διαλόγου θα είναι: “Το Άγιο Πνεύμα, η Εκκλησία και ο Κόσμος”.
Την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, η επίσημη έναρξη των εργασιών της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής άρχισε με μια σύντομη Δοξολογία στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής των Μυροφόρων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ησαΐου. Οι συνεδριάσεις καθημερινά άρχιζαν με μια σύντομη πρωινή προσευχή.
Την Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου, τα μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τόπους ιστορικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως την Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην αρχαία πόλη της Απολλωνίας, και τον τάφο του Αγίου Νεομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού, κοντά στο Φιέρι.
Την Κυριακή, 29η Σεπτεμβρίου, τα μέλη παρακολούθησαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως των Τιράνων, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, και συλλειτουργούντων των Ορθοδόξων μελών της Επιτροπής. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τα μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Μακαριώτατο, ο οποίος τους καλωσόρισε και τους μίλησε για την αναζωπύρωση και την ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ως και για τους ποιμαντικούς και
πνευματικούς του αγώνες του για την αναγέννηση της Εκκλησίας, μετά την ολοσχερή καταστροφή της από το κομμουνιστικό καθεστώς, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκαν το ιστορικό Κάστρο της Κρούγιας (Krujë).
Αποφασίστηκε, ότι η προσεχής Συνάντηση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί από 29η Μαΐου έως 4η Ιουνίου 2020, φιλοξενία του Επισκόπου Johann Schneider (ο τόπος θα ανακοινωθεί προσεχώς)”.