Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος συμμετείχε στην επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Κρητικής Αδελφότητας του Σύδνεϋ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα το Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Ενορίας των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο προάστιο Λίβερπουλ.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής: “Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη για τον Σεβασμιώτατο ήταν το γλυκό καλωσόρισμα που του επιφύλαξαν, κατά την άφιξή του στον χώρο της εκδήλωσης, τα νεαρότερα μέλη της Αδελφότητας, ντυμένα με παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες. Ακολούθησαν πολλές ακόμη συγκινητικές στιγμές, με κορυφαία την ανακήρυξή του Αρχιεπισκόπου σε ισόβιο μέλος της Κρητικής Αδελφότητας. Νωρίτερα, μία από τις μαντινάδες, με τις οποίες διανθίστηκε η όμορφη εκδήλωση, ήταν αφιερωμένη στον νέο Ποιμενάρχη του ελληνορθόδοξου πληρώματος της Αυστραλίας.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος φρόντισε να περάσει από όλα τα τραπέζια, να συνομιλήσει και να δώσει τις πατρικές ευχές του στους παρευρισκόμενους, ενώ διαβεβαίωσε τα μέλη της Κρητικής Αδελφότητας ότι πλέον θα βρίσκεται μόνιμα στο πλευρό τους, όχι μόνο με την αγάπη και την υποστήριξή του, αλλά και με την έμπρακτη συμμετοχή του σε όλες τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες τους.
Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε τιμή του και ευλογία το γεγονός ότι βρισκόταν ανάμεσα σε εκατοντάδες συμπατριώτες του, σε ανθρώπους που προέρχονται από τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Τόσο έντονη, μάλιστα, ήταν η συναισθηματική φόρτιση που τον διακατείχε, ώστε κατά την αναφορά του στην αγαπημένη του Κρήτη, κόμπιασε για μερικά δευτερόλεπτα και τα μάτια του βούρκωσαν. Μετά από μια μικρή παύση, αναφώνησε με καμάρι το όνομα της μεγαλονήσου, ενώ για να δικαιολογήσει την έντονη συγκίνηση, απήγγειλε μία μαντινάδα που αναμφίβολα αγγίζει τις καρδιές όλων των ξενιτεμένων Κρητικών: «Ο Κρητικός στην ξενιτιά, όταν για Κρήτη λέει, τα μάτια του βουρκώνουνε και η καρδιά του κλαίει».
Συνεχίζοντας να περιγράφει με συγκίνηση και νοσταλγία την όμορφη Κρήτη, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος διέκρινε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για έναν τόπο οικουμενικό, που χωράει όλους τους ανθρώπους. Ακολούθως, εξέφρασε τη χαρά του διότι στη μακρινή Αυστραλία, όπου τάχθηκε να επιτελέσει το ποιμαντικό του έργο, έχει την τύχη να περιβάλλεται από ανθρώπους που τον κάνουν να μην αισθάνεται ξένος, αλλά να νοιώθει ότι βρίσκεται κοντά στην Κρήτη. Απηύθυνε, επίσης, παράκληση προς τα μέλη της Κρητικής Αδελφότητας να μην ξεχνούν τη μεγάλη πνευματική κληρονομιά που έχουν ως Κρήτες, αλλά να τη διαφυλάττουν και να τη μεταλαμπαδεύουν και στις επόμενες γενεές.
[irp posts=”531911″ name=”Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κάνει έκκληση για προσευχή για τις φωτιές στην Αυστραλία”]
«Είμαστε Κρήτες του Μίνωα, είμαστε Κρήτες του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου,
είμαστε Κρήτες του Ερωτόκριτου, είμαστε Κρήτες του Καζαντζάκη, είμαστε Κρήτες του Βενιζέλου, είμαστε Κρήτες των πολλών Αγίων που έχει ο τόπος μας. Η Κρήτη είναι τόπος ηρωοτόπος, αλλά και αγιοτόπος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης, η Κρητική Αδελφότητα του Σύδνεϋ τίμησε και την 153η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου. Οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και κατόπιν απαγγέλθηκαν μαντινάδες, ενώ ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στο ιστορικό αυτό γεγονός, διέκρινε ότι καταδεικνύει τη στενή σχέση που είχε διαχρονικά η Εκκλησία με τον ελληνικό λαό.
Η εκδήλωση περιλάμβανε ακόμη απονομές τιμητικών πλακετών στους πρώην προέδρους της Κρητικής Αδελφότητας και, φυσικά, την κοπή της επετειακής τούρτας, από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο και τον πρόεδρο της Αδελφότητας, κ. Λευτέρη Σαβιολάκη, πλαισιωμένους από τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου. «Να ζήσει η Κρήτη», αναφώνησε ο Σεβασμιώτατος και σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι στην κατάμεστη αίθουσα επανέλαβαν την ευχή με ενθουσιασμό.
Από την όμορφη αυτή βραδιά δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι κρητικοί χοροί και τα τραγούδια. Το σύνθημα για να ξεκινήσει το γλέντι έδωσαν τα παιδιά των χορευτικών συγκροτημάτων της Αδελφότητας, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι η κρητική παράδοση στο Σύδνεϋ βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια”.