Βαρθολομαίος: Ενδιαφέρεται διά την «ενότητα» των Χριστιανών, αλλά αδιαφορεί πλήρως διά την διχόνοιαν των Ορθοδόξων εις Ουκρανίαν.
Επαναλαμβάνει τα αυτά σφάλματα: αμέριστος συμπαράστασις διά τα ζώα, τα οποία πλήττονται από την ρύπανσιν, αλλά πλήρης αδιαφορία διά τα δικαιώματα των Ορθοδόξων της μόνης Κανονικής Εκκλησίας υπό τον Κιέβου Ονούφριον εις Ουκρανίαν. Επιπλέον, ποίον ηρώτησε διά την καθιέρωσιν κοινής ημερομηνίας; Από τας δηλώσεις του διαφαίνεται ότι αρκείται εις την ιδικήν του γνώμην και του Πάπα («εκατέρωθεν υπάρχει η προς τούτο καλή θέλησις»). Επιθυμεί ο διχασμός να επεκταθή εις ολόκληρον την Ορθοδοξίαν;
Παραθέτομεν πρώτον, επιστολήν δικηγόρου της Ουκρανικής, Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον Κων/λεως και ακολούθως τας δηλώσεις του διά το Πάσχα. Συμφώνως με την ιστοσελίδα «Romfea» της 30ής Μαρτίου 2024:
«Ανοικτή επιστολή αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, εξέδωσε ο διάσημος Αμερικανός δικηγόρος και λομπίστας Ρόμπερτ Άμστερνταμ, ο οποίος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ο αμερικανός δικηγόρος στην επιστολή του ζητά την γνώμη του Οικουμενικού Πατριάρχη σχετικά με το νομοσχέδιο 8371 της ουκρανικής Βουλής, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση της ορθοδόξου εκκλησίας της Ουκρανίας στην χώρα.
«Παρά την υπόσχεση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να σεβαστεί όλα τα ουκρανικά ορθόδοξα δόγματα και να προωθήσει ένα οικοσύστημα αμοιβαίας κατανόησης κατά την παραχώρηση του Τόμου στη νεοσύστατη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, η απόφασή του τελικά να γίνει αυτό άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Η σιωπή σχετικά με την ολοένα και κλιμακούμενη κατάσταση έχει καταστήσει την Εκκλησία της Ουκρανίας στόχο μίας βίαιης και απεριόριστης εκστρατείας εκφοβισμού που διεξάγεται από τις ουκρανικές αρχές» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Άμστερνταμ.
Στην επιστολή του ο κ. Άμστερνταμ ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εκπληρώσει την υπόσχεσή του, ώστε να διατηρήσει «τήν τάξη χωρίς τυραννία και δικαιοσύνη που συνδέεται με έλεος και συμπόνια».
«Δεδομένου του ρόλου του στην Ορθοδοξία και των προηγούμενων ενεργειών του στην υποστήριξη της δημιουργίας μίας νέας εκκλησίας στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει την ηθική υποχρέωση να καλέσει και να αντιταχθεί στην απαγόρευση της Ουκρανικής Εκκλησίας, αλλά και τη δίωξη των ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία», τονίζει ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ.
Επίσης, ο κ. Άμστερνταμ προσθέτει: «Ιερείς ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν με ψευδείς κατηγορίες, η εκκλησιαστική περιουσία της Ουκρανικής Εκκλησίας απαλλοτριώθηκε παράνομα από το ουκρανικό κοινοβούλιο».
Ως κατέστη γνωστόν από δελτίον τύπου του Φαναρίου:
«Τις εγκάρδιες ευχές του προς όλους τους μη Ορθοδόξους Χριστιανούς, που εόρτασαν το Άγιο Πάσχα την Κυριακή, 31 Μαρτίου, απηύθυνε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη χοροστασία του κατά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας.
“Κατά την ημέρα αυτή, το κοσμοχαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως αποκτά πρόσθετη επικαιρότητα, καθώς οι μη Ορθόδοξοι Χριστιανοί αδελφοί μας εορτάζουν σήμερα την εκ νεκρών έγερσι του Κυρίου μας, το Άγιον Πάσχα. Έχουμε ήδη αποστείλει εκπροσώπους μας σε όλες τις Χριστιανικές Κοινότητες των άλλων Ομολογιών ενταύθα, για να διαβιβάσουν σ’ αυτές τις εόρτιες ευχές της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και τα Πατριαρχικά μας συγχαρητήρια. Αλλά και από της θέσεως αυτής απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης προς όλους τους απανταχού της γης Χριστιανούς, που εορτάζουν το Άγιον Πάσχα σήμερα. Δεόμεθα δε του Κυρίου της δόξης, να μας αξιώση, ο κοινός εορτασμός του Πάσχα, που θα έχουμε κατά την επόμενη χρονιά, να μη αποτελέση μίαν ευτυχή απλώς σύμπτωσις, ένα τυχαίο συγκυριακό γεγονός, αλλά την απαρχή της καθιερώσεως κοινής ημερομηνίας για τον εορτασμό του κατ’ έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, εν όψει και της επετείου συμπληρώσεως 1700 χρόνων, το 2025, από της συγκλήσεως της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε και με το ζήτημα της ρυθμίσεως του χρόνου εορτασμού του Πάσχα. Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς εκατέρωθεν υπάρχει η προς τούτο καλή θέλησις και προθυμία. Διότι, πράγματι, αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μίας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου!”.
Εφημερίδα Ορθόδοξος Τύπος