Βαρθολομαίος: Θερμή προσφώνηση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, δια της οποίας εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την προάσπιση της ειρήνης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και για την υποστήριξη της θέσεως των γυναικών μέσα στην Εκκλησία, απηύθυνε η Πρεσβυτέρα κ. Παναγιώτα Σκούτα κατά το δείπνο που παρετέθη την περασμένη Τετάρτη, προς τιμήν του Πατριάρχη , από τους Κληρικούς και τις Πρεσβυτέρες της Νέας Νοτίου Ουαλίας και της Καμπέρας.
Η Πρεσβυτέρα Παναγιώτα είναι η σύζυγος του Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος, στο Kingsford του Σύδνεϋ, π. Στυλιανού Σκούτα. Από κοινού έχουν υπηρετήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία στους Αντίποδες επί σχεδόν μισόν αιώνα, αρχικά στη Βρισβάνη και έπειτα στο Σύδνεϋ. Το ίδιο έκαναν και οι αείμνηστοι γονείς τους, το ίδιο έχουν εμπνεύσει και τα παιδιά τους να κάνουν.
Αναμφισβήτητα, η Πρεσβυτέρα Παναγιώτα ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο για να καλωσορίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο δείπνο, εκ μέρους των παρισταμένων Πρεσβυτερών. Ένας επιπλέον λόγος άλλωστε, ήταν και το γεγονός ότι έχει συνεργαστεί με τον Πατριάρχη, από την 7η Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών το 1991 ως και το 2000 στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΣΕ. Κατά την προσφώνησή της, ανέσυρε μνήμες από εκείνη την ευλογημένη περίοδο, ενθυμούμενη με πολλή συγκίνηση την πρώτη συνάντησή της με τον Πατριάρχη , τον Ιανουάριο του 1991 στην Καμπέρα, όταν, ως Μητροπολίτης Χαλκηδόνος τότε, είχε ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ. «Μέχρι σήμερα θυμάμαι έντονα την εντυπωσιακή παρουσία σας που απέπνεε σιγουριά», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια, η Πρεσβυτέρα Παναγιώτα αναφέρθηκε στην εκλογή της στην Κεντρική Επιτροπή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και σε ένα συμπέρασμα που αποκόμισε από την επταετή εκεί θητεία της. «Παρατήρησα ότι οι Ορθόδοξες σύζυγοι επικρίνονταν επειδή “κρύβονταν πίσω από τα ράσα των ιερέων”», σημείωσε, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια παρανόηση, οποία συντηρείται ως τις μέρες μας. Αντέτεινε με ικανοποίηση όμως, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι εκείνος που προωθεί συνεχώς τον ζωτικό ρόλο της γυναίκας στην Ορθοδοξία. «Προσευχόμαστε ταπεινά και ελπίζουμε», προσέθεσε, «ότι, καθώς ξεκινούμε το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας μας στην ευλογημένη αυστραλιανή γη, οι γυναίκες θα αναγνωρίζονται περισσότερο και θα περιλαμβάνονται στην ανάληψη ζωτικών ρόλων διακονίας».
Εστιάζοντας σε άλλες πτυχές της ξεχωριστής προσωπικότητας και του έργου του Οικουμενικού Πατριάρχου, απαρίθμησε πρωτοβουλίες του για την υποστήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την επικράτηση ειρήνης και συμφιλιώσεως στην ανθρωπότητα, και για την ανάδειξη της ιερότητας του περιβάλλοντος.
Περαιτέρω, τόνισε πως η παρουσία του Πρώτου της Ορθοδοξίας στους εορτασμούς της εκατονταετηρίδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας συνιστά μεγάλη τιμή όχι μόνο για τις παρούσες γενιές ομογενών, αλλά και για τους μετανάστες πρόγονούς τους οι οποίοι με ευλάβεια ανήγειραν εκκλησίες κατά τα προηγούμενα εκατό χρόνια. «Ο λαός μας είναι πανευτυχής για την εδώ παρουσία σας, Παναγιώτατε, η οποία θα καταγραφεί για πάντα στην ιστορία και στην καρδιά της Ορθοδοξίας στην Αυστραλία», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τέλος, η Πρεσβυτέρα Παναγιώτα αναφέρθηκε, με λόγους σεβασμού και εκτιμήσεως, στον Ποιμενάρχη της τοπικής Εκκλησίας, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, σημειώνοντας ότι «έχει ενώσει τον ιερό κλήρο και τον φιλόχριστο λαό με τη γνήσια αγάπη του για όλους τους ανθρώπους, και με τη ζεστασιά που αναβλύζει η ψυχή του». Επικαλούμενη δε τη μακρά εμπειρία της, εκτίμησε πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ως μία οικογένεια, υπό την ασφαλή σκέπη της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, είναι πράγματι «έτοιμη για το μέλλον», όπως διατράνωσαν εν μία φωνή οι μετέχοντες στη 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, ο οποία διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ.