Του Νίκου Μαγγίνα
Στις παλαιές καλές ημέρες της ζωής της Ομογένειας στην Πόλη αλλά και στις συνέπειες από την εφαρμογή σχεδίου «ξεκληρίσματος της Ρωμιοσύνης» με την συνεπακόλουθη συρρίκνωσή της και την ερήμωση κάποιων Κοινοτήτων, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Παρά ταύτα ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, στην ομιλία του κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό στον οποίο χοροστάτησε την Κυριακή, στον Ιερό Ναό Παναγίας Γοργοϋπηκόου της Κοινότητος Έξι Μαρμάρων, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ρωμιοσύνης.
Τόνισε ότι η Ρωμιοσύνη εναποθέτει τις ελπίδες της στον Παντοδύναμο και φιλάνθρωπο Θεό και στις μεσιτείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, προς Αυτόν και τον Υιόν της, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα και βλέπουμε ότι ο χρόνος δικαιώνει την επιμονή μας και την υπομονή μας και την προσπάθειά μας για ένα καλύτερο αύριο». Παρουσία του Μητροπολίτη Μύρων Χρυσοστόμου, επόπτη της Περιφέρειας Υψωμαθείων, και πλήθους πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από την Ελλάδα και αλλαχού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε με εμφανή συγκίνηση για τις αγωνίες και του αγώνες της Ομογένειας.
«Βρισκόμαστε απόψε στα Έξι Μάρμαρα για τον προτελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό της φετινής Αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αυτός γίνεται πιο κατανυκτικός σ? αυτήν την ακραία κοινότητά μας, διότι ενθυμούμεθα τα παλαιά καλά χρόνια εδώ, όταν αυτή έσφυζε από ζωή, ενθυμούμεθα τα Σεπτεμβριανά γεγονότα που την έπληξαν, ενθυμούμεθα την αρχή και τη συνέχιση της αποδιοργανώσεως, της συρρικνώσεώς μας, της εξασθενίσεώς μας, για την οποία τα Σεπτεμβριανά γεγονότα ήταν μόνο μια αφορμή, διότι το σχέδιον προϋπήρχε και το Κυπριακό εστάθη η αφορμή για την πραγματοποίηση και την υλοποίηση αυτού του σχεδίου του ξεκληρίσματος της Ρωμιοσύνης.
Γι’ αυτό συγκινούμεθα και κατανυσσόμεθα περισσότερο όταν ερχόμεθα σε τέτοιες κοινότητες ωσάν τα Έξι Μάρμαρα που δεν υπάρχει κανένας ενορίτης και μας περιμένουν αυτές οι κοινότητες εμάς τους υπολοίπους να ερχόμεθα τουλάχιστον μερικές φορές το χρόνο. Εδώ όπως γνωρίζω έρχονται Ζαππίδες για τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, ερχόμεθα όχι κάθε χρόνο αλλά κάπου κάπου, για τον κατανυκτικό Εσπερινό και πάλι τον Αύγουστο για την Πανήγυρη του Ναού επί τη Κοιμήσει της Υπεραγίας Θεοτόκου», είπε ο Πατριάρχης του Γένους και συνέχισε:
«Αλλά έχουμε χρέος να τις ενθυμούμεθα και να τις σκεφτόμεθα και να τις επισκεπτόμεθα αυτές τις ακραίες κοινότητες και μάλιστα τα Έξι Μάρμαρα που δεν έχουν δική τους περιουσία, δεν έχουν έσοδα, έχουν όμως πολλές ανάγκες και πρέπει η έντιμος εκκλησιαστική επιτροπή -και πρέπει και θέλει φυσικά και προσπαθεί- να εξευρίσκει τους πόρους για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών της Κοινότητας την οποία εξυπηρετούν με τόση αγάπη και φιλότιμον προσπάθειαν οι αγαπητοί, ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής της, και τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε γι? αυτές τις προσπάθειές τους.
Είναι λοιπόν, φυσικό όταν βρισκόμαστε εδώ και ενθυμούμαστε τα περασμένα μεγαλεία και την κατακόρυφον πτώση η οποία ακολούθησε -όχι ασφαλώς εξ’ υπαιτιότητος μας- είναι ανθρώπινο να μελαγχολούμε, δεν καταλαμβανόμεθα όμως από απόγνωση, δεν απελπιζόμεθα διότι πιστεύουμε αυτό που λέει το Ευαγγέλιο ότι “μείζων ο εν ημίν ή ο εν τω κόσμω” είναι μεγαλύτερος, είναι ισχυρότερος, είναι παντοδύναμος αυτός τον οποίον έχουμε μέσα στην ψυχή μας και στην καρδιά μας και τον αναγνωρίζουμε και τον λατρεύουμε ως Σωτήρα μας, ως σωτήρα και λυτρωτή ολόκληρου του κόσμου, παρά οποιαδήποτε άλλη εξωτερική κοσμική δύναμις».
Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: «Ναι, είναι Παντοδύναμος και συγχρόνως φιλάνθρωπος ο Θεός των Πατέρων ημών και σ? Αυτόν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας και εις την Παναγίαν που είναι η μεσίτριά μας προς τον Υιόν της και Θεόν μας, και συνεχίζουμε τον αγώνα και βλέπουμε ότι ο χρόνος δικαιώνει την επιμονή μας και την υπομονή μας και την προσπάθειά μας για ένα καλύτερο αύριο. Σας ευχαριστώ διότι προσήλθατε από διάφορα σημεία τα Πόλης. Με την παρουσία σας, να είστε βέβαιοι, ενισχύετε την εκκλησιαστική επιτροπή που αγωνίζεται κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και πάλι την ευχαριστούμε. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον αδελφό τον Άγιο Μύρων για την στοργή με την οποία περιβάλλει και τα “Έξι Μάρμαρα”».
Νωρίτερα, τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Λάζαρος Θεοδοσίου.