ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ – Την αισιοδοξία του ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για την Ίμβρο και την Τένεδο εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, το απόγευμα του Σαββάτου, 19 Αυγούστου 2023, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αυλή της Γεωργιαδείου Σχολής των Αγριδίων της Ίμβρου, για την παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία της Ίμβρου μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων της», που αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης και του Ιστορικού αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς.
“Ένα ακόμη βιβλίο έρχεται να προστεθή στον κατάλογο των σπουδαίων έργων για την Ίμβρο μας, τα οποία κυκλοφορήθηκαν κατά τα τελευταία έτη και φωτίζουν την ιστορία, την αρχαιολογία, την κοινωνία, την χριστιανική ταυτότητα, την παιδεία και τη γλώσσα, ολόκληρο τον πολιτισμό μας.
Θεωρούμε ότι αυτή η συγγραφική παραγωγή αποτελεί ένδειξη και διάσταση των θετικών εξελίξεων εις τα καθ’ ημάς κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, αποκορύφωμα των οποίων είναι η επαναλειτουργία, από το έτος 2013, της ομογενειακής εκπαιδεύσεως στο νησί μας”, επισήμανε ο Ίμβριος Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:
“Επαινούμε την ιδέα να παρουσιασθή η σύγχρονη ιστορία της Ίμβρου μέσα από ζωντανές μαρτυρίες των ανθρώπων της. Σε αυτούς ανήκουν, πρώτον, εκείνοι που έμειναν στο νησί τα πέτρινα χρόνια, που ξεκίνησαν το 1964. Αυτοί εβίωσαν τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, των παραδόσεων, των σχολείων μας.
Έζησαν μέσα στον φόβο και την αγωνία, στην ανασφάλεια και την ένδεια. Δεν πτοήθηκαν όμως, αλλά έδειξαν καρτερία και αντοχή, κράτησαν τις εκκλησίες μας ανοικτές και τα χωριά μας ζωντανά, διέσωσαν την πατρογονική μας λαλιά.
Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε σήμερα η παραδοσιακή Ίμβρος. Τους ευγνωμονούμε για όσα προσέφεραν, ομολογούμε ότι οφείλουμε πάρα πολλά σε αυτούς που φύλαξαν όχι μόνον τον τόπο μας, αλλά και τον ημέτερον τρόπον του βίου.
Πολυτιμότατη είναι και η μαρτυρία των ανθρώπων της Ίμβρου που εγκατέλειψαν άκοντες το νησί και, εν τη ξένη, όχι μόνον επιβίωσαν, αλλά πρόκοψαν και διακρίθηκαν με την τιμιότητα και την εργατικότητά τους, γεμάτοι πίστη στην πρόνοια του Θεού και στη δύναμη της ψυχής τους.
Όλοι αυτοί δεν λησμόνησαν την Ίμβρο, αλλά ζούσαν με τη νοσταλγία της πατρικής γης και μετέδωσαν στα τέκνα τους την αγάπη για το νησί μας. Αυτοί ήταν εκείνοι που πρώτοι άρχισαν να επισκευάζουν τα σπίτια τους στην Ίμβρο, να την επισκέπτωνται τα καλοκαίρια. Αυτοί και οι Σύλλογοί μας συνέβαλαν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ομογενειακής εκπαιδεύσεως. Τους τιμούμε και αναγνωρίζουμε την προσφορά τους.”
Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην Ιμβριακή νεολαία και στην παρακαταθήκη που αυτή παραλαμβάνει:
“Όλα αυτά είναι τιμαλφής παρακαταθήκη για τις νέες γενεές των Ιμβρίων, που θα κληθούν να δώσουν τη μαρτυρία τους ως «οι άνθρωποί της» στο μέλλον. Όπως το πράττουμε πάντοτε, και αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε προς την Ιμβριακή νεολαία, την οποία περιβάλλουμε με ιδιαίτερη στοργή.
Οι νέοι και οι νέες μας είναι οι φορείς και εκφραστές των ελπίδων μας και πρέπει να καταστούν οι συνεχιστές των αγώνων για τη διάσωση και ανάπτυξη της παρουσίας της Ομογένειας στο νησί.
Μαζί με την αγάπη για την Ίμβρο, οφείλουν να αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό και πάντοτε με όραμα τις εκάστοτε προκλήσεις και περιστάσεις. Δεν υπάρχει άλλη λύση και προοπτική. Δεν στοιχειοθετείται άλλοθι για κανένα.”
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υποστήριξη που προσφέρουν στον δίκαιο αγώνα των Ιμβρίων πολλοί φίλοι της Ίμβρου, αλλά και πολλοί Τούρκοι που ενδιαφέρονται ειλικρινά για τη διάσωση και την ανάπτυξη της ομογενειακής παρουσίας στο αιγαιοπελαγίτικο νησί.
“Στους ανθρώπους της Ίμβρου ανήκουν και οι πολλοί φίλοι της, υποστηρικτές στον δίκαιο αγώνα μας για τη διαφύλαξη της πατρώας κληρονομιάς, πάντοτε στο πλευρό μας, με τη συχνή παρουσία τους στο νησί, με την γενναιόδωρη στήριξή τους σε πρωτοβουλίες, προγράμματα, εκδόσεις, στη λειτουργία των σχολείων μας, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε πολλά άλλα. Στο πρόσωπο των παρόντων απόψε φίλων της Ίμβρου εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους εκείνους που αγάπησαν και αγαπούν το νησί μας σαν να ήταν και δική τους πατρίδα.
Γνωρίζουμε επίσης, και το εκτιμούμε ιδιαιτέρως, ότι στον Τουρκικό λαό υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται ειλικρινά για να διασωθή και να αναπτυχθή η ομογενειακή παρουσία στην Ίμβρο. Δείχνουν έμπρακτα αυτό το ενδιαφέρον τους με πολλούς τρόπους. Χαιρόμαστε γι’ αυτό και τους ευχαριστούμε ολόψυχα. Πιστεύουμε, μαζί με αυτούς, ότι η παρουσία της Ομογενείας στο νησί είναι η εγγύηση για τη συνέχιση της μακράς πολιτισμικής ιστορίας της Ίμβρου.
Ο Ίμβριος Πατριάρχης σας παραμένει αισιόδοξος και αναμένει νέες θετικές εξελίξεις και ένα καλύτερο μέλλον για την Ίμβρο και την Τένεδο. Έχουμε βαθειά εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και στην αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου, όταν ενστερνίζεται ένα αγαθό σκοπό και αγωνίζεται για την επίτευξή του.”
Ο Παναγιώτατος συνεχάρη ιδιαιτέρως όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο για την έκδοση του αξιόλογου αυτού βιβλίου.
“Εκφράζουμε τον δίκαιο έπαινο προς όλους εκείνους, οι οποίοι συνέβαλαν προσωπικά στην κατάρτιση και έκδοση αυτού του αξιολόγου έργου.
Στο πρόσωπο του Εντιμοτάτου Δημάρχου Καλαμαριάς κ. Ιωάννου Δαρδανέλη, ευχαριστούμε τους υπευθύνους του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού για τη συμπαράστασή τους.
Ένα θερμό «Ευχαριστώ» απευθύνουμε προς τον Εντιμολογιώτατο Πρόεδρο της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας Θράκης κ. Παύλο Σταματίδη, και προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της για την καθοριστική συμβολή τους.
Συγχαίρουμε τους επιμελητές της εκδόσεως και όσους έδωσαν συνέντευξη, καθώς και τους συγγραφείς των ωραίων κειμένων. Ιδιαίτερη αναγνώριση και εγκάρδιες ευχαριστίες εκφράζουμε προς τον Εντιμολογιώτατο Πρόεδρο της Αδελφότητος Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Θρόνου και Μέγα Ευεργέτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για την πρόθυμη κάλυψη των δαπανών της εκδόσεως.”
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο για την οργάνωση τόσον πολλών εκδηλώσεων τις ημέρες αυτές.
“Πίσω από αυτές τις εκδηλώσεις βρίσκεται έμπνευση, πολύς κόπος και μέγας ενθουσιασμός. Πράγματι κάθε Αύγουστο η Ίμβρος δείχνει το φωτεινό πρόσωπό της. Είναι δε εντυπωσιακό το γεγονός, ότι τα δρώμενα αναφέρονται στη λειτουργική ζωή, στον πολιτιστικό, τον καλλιτεχνικό και τον επιστημονικό χώρο, ότι συμβάλλουν πρόθυμα σε αυτές άνθρωποι του πνεύματος, ερευνητές, μουσικοί, χορωδίες, σύλλογοι, ότι γίνονται ενδιαφέρουσες εκθέσεις, εκδρομές και άλλα πολλά, με μεγάλη συμμετοχή των μονίμων κατοίκων, των επισκεπτών ημετέρων και των φίλων της Ίμβρου.
Αυτό, άγιε Ίμβρου, είναι δικό σας κατόρθωμα. Αλησμόνητο παραμένει το «Έτος Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ιμβρίου», με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από τη γέννηση του μεγάλου αυτού τέκνου της Ίμβρου. Ευχόμαστε αγαπητέ αδελφέ, να έχετε πολλές παρόμοιες ιδέες και να συνεχίσετε με νέες ωραίες πρωτοβουλίες.”
Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο Ποιμενάρχης της νήσου, Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, καθώς και ο Εντιμολ. Αρχών Οστιάριος της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παύλος Σταματίδης, Πρόεδρος της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας-Θράκης, και ο Εντιμ. κ. Γεώργιος Κομνηνάρας.
Στην παρουσίαση παρέστησαν Ιεράρχες του Θρόνου, κληρικοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, στελέχη Ιμβριακών Σωματείων, κάτοικοι της νήσου και φίλοι της Ίμβρου από το εξωτερικό.
Ακολούθως, ο Πατριάρχης εγκαινίασε έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα “Η Παναγίες της Ίμβρου”.
Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Παναγιώτατος συμπροσευχήθηκε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο εξωκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου Αγριδίων, στην οποία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Αρχιερείς Καναδά κ. Σωτήριος, Μύρων κ. Χρυσόστομος και ο επιχώριος Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, καθώς και πιστοί από τα Αγρίδια.
Με τη φροντίδα του Αγριδιανού Σεβ. Μητροπολίτου Μύρων κ. Χρυσοστόμου και των οικογενών του προσφέρθηκε ακολούθως, στον περίβολο του εξωκκλησίου, μέσα στο όμορφο Ιμβριακό φυσικό περιβάλλον, η παραδοσιακή Κουρκούτα και άλλα κεράσματα υπό τους ηχούς της παραδοσιακής νησιώτικης μουσικής.
Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο