Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Η κάθε υγειονομική περιπέτεια δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης πίστεως και επιστήμης», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο 5ο Συνέδριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγείας, «Φροντίζοντας για την ανθρωπότητα σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητα τού αύριο», το οποίο διεξάγεται στη Ρόδο.
Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαρχής κάλεσε τους πιστούς να εμπιστευτούν τις εισηγήσεις των ειδικών και να τηρήσουν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα των αρχών. «Στάθηκε στο πλευρό των ασθενών και των συγγενών με προσευχή και ποιμαντική ευαισθησία. Εξήρε την αυτοθυσία των νοσηλευτών και των ιατρών, ετόνισε πως τα προστατευτικά μέτρα δεν είναι αποφάσεις κατά της Εκκλησίας και ότι δεν αφορούν την ιδιότητά μας ως πιστούς αλλά ως ανθρώπους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ανέφερε την αξία του Θείου Δώρου της υγείας και της ολιστικής κατανοήσεώς της. “Προέβαλλε τη σημασία της αγάπης και της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον το οποίο είτε θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη είτε θα είναι ανύπαρκτο” τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη του συνεδρίου.
Λίγα λόγια για το συνέδριο
Το συνέδριο με θέμα «Φροντίζοντας για την ανθρωπότητα σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητα του αύριο» πραγματοποιείται στη Ρόδο και θα διαρκέσει έως τις 9 Οκτωβρίου 2022, ενώ η έναρξη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου 2022.
Από το 2008 έχουν διεξαχθεί τέσσερα Διεθνή Συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου (2008, 2011, 2014, 2017) στην Ρόδο, τα Συνέδρια αυτά διοργανώνεται από το Πατριαρχικό Δίκτυο για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας. Το Πατριαρχικό Δίκτυο είναι ο μόνος θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου που διαχρονικά συγκεντρώνει κληρικούς, επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνώς που διακονούν τον συνάνθρωπο, δίδοντάς τους την ευκαιρία να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να συζητούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τα δε Συνέδρια που διεξάγονται αποτελούν το έρεισμα και το εφαλτήριο να βελτιώσουν την διακονία και μέριμνα που προσφέρουν στον συνάνθρωπο.
Η επιτυχία τους και η διεθνής αναγνώρισή τους προϊδεάζει για μιαν εξίσου επιτυχημένη συνέχεια με το 5ο Συνέδριο, δεδομένης και της πληθώρας των συμμετοχών. Περίπου διακόσιοι σύνεδροι θα πλαισιώσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, πολλοί από τους οποίους έρχονται από άλλες χώρες, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που θα εκπροσωπήσουν Ορθόδοξες Εκκλησίες, επίσημους πανεπιστημιακούς φορείς, ή διακονούν με διάφορες ιδιότητες στους ευαίσθητους χώρους της Υγείας.
Ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια δοκιμασία του κορωνοϊού, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες ανεξαιρέτως οι ομιλίες, τις οποίες θα αναπτύξουν διακεκριμένοι στον χώρο τους εισηγητές, αλλά και η συζήτηση που κάθε φορά θα ακολουθεί.
Υπενθυμίζεται ότι τα Συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου δίνουν την κατάλληλη ευκαιρία στις τοπικές Εκκλησίες και τους επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνώς που διακονούν τον συνάνθρωπο, να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να συζητούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου ξεκίνησαν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου με την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού από τον Επίσκοπο Ολύμπου κ. Κύριλλο, την παρουσίαση των συνέδρων, την ανάγνωση σχετικού Μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, χαιρετισμούς εκ μέρους επισήμων φορέων, την παρουσίαση του σκοπού του Συνεδρίου εκ μέρους του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Σταύρου Κοφινά, του και Συντονιστή του “Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας”, την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου και Προέδρου του «Πατριαρχικού Δικτύου», και τον Εναρκτήριο Λόγο του Συνεδρίου από τον αναπλ. καθηγητή Αθανάσιο Παπαθανασίου, με τίτλο «Μπορεί να θεραπευτεί η σημερινή διχόνοια;»
Από σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 8 Οκτωβρίου θα υπάρξουν 13 συνολικά συνεδρίες, οι οποίες θα διερευνήσουν ειδικότερα θέματα που απορρέουν από τον γενικό τίτλο του Συνεδρίου.
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου, που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, λίγο πριν ανανεώσουν οι σύνεδροι το ραντεβού τους για το 6ο Συνέδριο, μετά από τρία χρόνια.