Οικουμενικός Πατριάρχης: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας…
στον πανηγυρίζοντα Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στη μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου.
Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Κολωνείας κ. Αθανάσιος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Τράλλεων κ. Βενιαμίν και Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, κληρικοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, η Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Καθηγητές και μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου υπό τον Διευθυντή του Εντιμολ. κ. Ιωάννη Δεμιρτζόγλου, καθώς και όμιλος παλαιών αποφοίτων του ιστορικού αυτού εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ομογενείας, και πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από το εξωτερικό.
Κατά τη διάρκειά της Θ. Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος χειροτόνησε στον βαθμό του Διακόνου τον υποδιάκονο κ. Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη, για την Κοινότητα Σταυροδρομίου,
Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη θεομητορική εορτή των Εισοδίων, και ιδιαιτέρως στο πρόσωπο της Παναγίας.
“Αναμφιβόλως, η Παναγία, ως πλησιέστερα ευρισκομένη προς την ανθρώπινη αδυναμία μας, είναι η μόνη η οποία ομιλεί στην καρδιά του ανθρώπου, η οποία συγκλονίζει το συναίσθημά μας, και η οποία είναι των «θλιβομένων η χαρά», ημών «των χριστιανών η προστάτις». Τα βέλη οδυνηρά.
«Τα νέφη των λυπηρών χειμάζουν την ψυχήν» των πιστών. Όμως, ο πραγματικά δυνατός δεν δειλιάζει μπροστά στους κινδύνους και ουδέποτε απογοητεύεται. Υπομένει και επιμένει, διότι γνωρίζει τι θέλει και για ποιόν σκοπό αγωνίζεται. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες της ζωής καμμία σημασία δεν έχουν για τον αληθινά δυνατό, παρά μόνον ο αγών ο καλός.
Και ταύτα πάντα, διότι ο πιστεύων δυνατός γνωρίζει ότι υπεράνω αυτού και των ασθενών και πεπερασμένων ανθρωπίνων δυνάμεών του υπάρχει η θεία χάρις, η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα, υπάρχει η εν ασθενεία τελειουμένη δύναμις του Χριστού, υπάρχει η πρεσβεία της Θεοτόκου.
Ας εναποθέσουμε, λοιπόν, την πάσαν ελπίδα μας σε Εκείνην, την «μόνην προστασίαν των πιστών», τον «αδαπάνητον θησαυρόν των ιαμάτων», και ας την παρακαλέσουμε να είναι πάντοτε η Υπέρμαχος Στρατηγός της Πόλεώς μας και της Μεγάλης Εκκλησίας, της αείποτε ως Μητρός πολιτευομένης και τας χαλεπότητας των καιρών αντιμετωπιζούσης.
Και εμείς συνεχιστές της πολιάς αυτής παραδόσεως του Οικουμενικού Θρόνου, ας δώσουμε την υπόσχεσι ότι θα συνεχίσουμε αγωνιζόμενοι τον «αγώνα τον καλόν». Και ο Θεός, να είσθε βέβαιοι, αδελφοί και τέκνα, θα είναι βοηθός μας πάσας τας ημέρας της ζωής μας, έως της συντελείας του αιώνος!”
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πανηγυρίζουσα Μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου, η οποία είναι η πρώτη μεταξύ των Ρωμαίηκων Κοινοτήτων.
“Με αυτές τις ελπιδοφόρες σκέψεις ήλθαμε σήμερα για να ζητήσουμε τις πρεσβείες της Θεοτόκου προς τον Υιόν της και Θεόν μας υπέρ των ενοριτών της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου και υπέρ ολοκλήρου του ενταύθα ποιμνίου μας.
Αλλά ήλθαμε και για να τιμήσουμε, να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε την προσφιλή μας Κοινότητα Σταυροδρομίου, η οποία, ανέκαθεν, δεν υπήρξεν απλώς και μόνον ιεραρχικώς πρώτη στο κοινοτικό μας σύστημα, αλλά και πρώτη στην άρτια οργάνωσι, εκκλησιαστική, εκπαιδευτική, φιλανθρωπική και εν γένει κοινωνική, δίδουσα πάντοτε το «παρών» σε κάθε περίστασι διά της υποδειγματικής λειτουργίας όλων των εν αυτή ιερών και ευαγών καθιδρυμάτων, διά της συμβολής όλων των από διαφόρων θέσεων διακονούντων εις αυτήν υπευθύνων παραγόντων.
Είναι άξια παντός επαίνου και πάσης αναγνωρίσεως η Κοινότητα αυτή, διότι, και υπό τις σημερινές περιστάσεις, συνεχίζει την μακράν παράδοσίν της, αγωνιζομένη κυριολεκτικώς, διά να μη υπολειφθή του λαμπρού παρελθόντος της.
Τρανή απόδειξι του αγώνος αυτού αποτελεί και η θεμελίωσις των παρακειμένων τω Ιερώ Καθεδρικώ Ναώ κελλίων, την οποίαν θα τελέσουμε εντός ολίγου.
Δεκατρία ολόκληρα έτη μετά την αποπεράτωσι των εργασιών αναστηλώσεως και εξωραισμού του καλλιμαρμάρου αυτού Ναού, την οποίαν λαμπρώς εορτάσαμε το 2009 με την τελετή των θυρανοιξίων, ο Θεός των πατέρων ημών, μας αξιώνει να βιώσουμε ένα ακόμη χαρμόσυνο γεγονός-ορόσημο στην ιστορία της πολύπαθης Κοινότητος Σταυροδρομίου: την αποκατάστασι των από δεκαετιών αποτεφρωθέντων κελλίων, εις τα οποία διέμενε υποχρεωτικώς ολόκληρο το προσωπικό του Ναού, κατά διάταξιν του αοιδίμου Προκατόχου μας Πατριάρχου Ανθίμου του Γ´, εν έτει 1823.
Η θεμελίωσις γίνεται τώρα τη ευγενεί δαπάνη φιλογενούς δωρητού εκ των Η.Π.Α., προς τον οποίον εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη της Μητρός Εκκλησίας και ευχόμεθα εκ μέσης καρδίας η αξιέπαινη γενναιοδωρία του να αποτελέση φωτεινό παράδειγμα προς μίμησιν!”
Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητας, Σεβ. Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Τράλλεων, καθώς και την υπό τον Εντιμ. κ. Γεώργιο Παπαλιάρη Εφοροεπιτροπή αυτής, για το επιτελούμενο έργο.
“Παρακολουθούμε και προσευχόμεθα για την ευόδωσι του έργου αυτού της Κοινότητας Σταυροδρομίου, της οποίας ηγείται πνευματικώς ο Ιερώτατος και λίαν αγαπητός αδελφός άγιος Σαράντα Εκκλησιών κύριος Ανδρέας, ο οποίος, μη φειδόμενος κόπων και μη αποφεύγων τας ευθύνας, ίσταται επί της επάλξεως αυτής και μας προσφέρει σημαντική ανακούφισι στην άσκησι των ποιμαντορικών μας καθηκόντων.
Σας ευχαριστούμε ολοθέρμως, άγιε Αδελφέ, για την αξιέπαινη διακονία και προσφορά σας και για την εγκάρδια και τιμητική υποδοχή, καθώς και για τους αγαθούς λόγους που μας απευθύνατε. Συγχαίρουμε επίσης τον καλό και σε όλους αγαπητό βοηθό επίσκοπό μας Θεοφιλέστατον άγιον Τράλλεων κ. Βενιαμίν, καθώς και τους ευλαβείς ιερείς της Κοινότητας για το ιερό έργο που επιτελούν υπέρ των καλών Χριστιανών μας και για την αποδοτική συνεργασία τους με τον άγιο Σαράντα Εκκλησιών.
Και, εν συνεχεία, επιθυμούμε να ποιήσωμεν εύφημον μνείαν, ευλογούντες πατρικώς και εκφράζοντες τον δίκαιον έπαινον της Μητρός Εκκλησίας:
Προς την υπό την προεδρείαν του δραστηρίου και πάντοτε προθύμου κυρίου Γεωργίου Παπαλιάρη, έντιμον Εφοροεπιτροπήν της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, ευχαριστούντες για την λογοδοσίαν αυτής επί των πεπραγμένων κατά την διαρρεύσασαν ενιαύσιον περίοδον, προς τους Ελλογιμωτάτους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Κοινότητος, στους οποίους τόσες στηρίζουμε ελπίδες για την κατ᾽ άμφω μόρφωσιν των παιδιών μας, προς τις φιλογενείς κυρίες για την πρόθυμη και ανιδιοτελή εξυπηρέτησι των οικονομικώς ασθενεστέρων, προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του ιστορικού Αθλητικού Συλλόγου Πέραν, καθώς και προς τους επωνύμους και ανωνύμους ευεργέτες και δωρητές της Κοινότητας και των Ιδρυμάτων της.
Προς όλους και προς κάθε έναν ιδιαιτέρως απευθύνουμε τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας, διότι, χωρίς εσάς, αγαπητοί, δεν θα είχαμε ως Ομογένεια Κοινοτική οργάνωσι, δεν θα είχαμε οργανωμένη ευποιία και κοινωνική πρόνοια, δεν θα είχαμε παιδεία, δεν θα είχαμε ζωή! Εσείς είσθε οι πολύτιμοι συνεργάτες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εσείς είσθε η καύχησί μας εν Κυρίω!”
Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στον αείμνηστο Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κυρό Γερμανό, “ο οποίος διηκόνησε θυσιαστικώς την Μεγαλώνυμον Κοινότητα Σταυροδρομίου επί πενήντα συναπτά έτη, κυριολεκτικώς εκδαπανήσας εαυτόν ψυχή τε και σώματι εις την υπηρεσίαν του ευσεβούς λαού του Θεού.
Ο μακαριστός πολιός Ιεράρχης ήτο πρότυπον φιλανθρωπίας και ταπεινοφροσύνης, αλλά και απολύτου αφοσιώσεως προς την Μητέρα Εκκλησίαν και τον Προκαθήμενον αυτής. Είθε το παράδειγμά του να μας εμπνέη όλους και είη η μνήμη αυτού αιωνία και άληστος!”
Ακολούθως, ο Παναγιώτατος απηύθυνε πατρικές συμβολές και παραινέσεις προς το νέο διάκονο Ιερολ. κ. Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη.
“Επειδή όμως στην ζωή μας η κατ᾽ άνθρωπον λύπη και η χαρά συμπορεύονται, σήμερα η Αγιωτάτη Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως και η Κοινότης Σταυροδρομίου, αγαλλομένη, υποδέχεται εις την χορείαν του ιερού κλήρου της ένα νέον μέλος: τον νεοχειροτονηθέντα διάκονον Κωνσταντίνον, καταγόμενον εκ Θεσσαλονίκης. Είναι μεγάλη ευλογία, αγαπητέ π. Κωνσταντίνε, να είσαι διάκονος του Υψίστου.
Και αποτελεί ξεχωριστόν προνόμιον να είσαι κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της κατ’ εξοχήν διακονικής Εκκλησίας. Σε προτρέπομεν να παραμείνης διακονικός εις όλην την ζωήν σου, εις οιονδήποτε βαθμόν της ιερωσύνης και αν ευρίσκεσαι. Εις το έργον και την αγίαν αποστολήν σου θα σε στηρίζη ο ελθών ουχί διακονηθήναι αλλά διακονήσαι, πρώτος διάκονος του ανθρώπου και του κόσμου, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.
Ο Σωτήρ ημών μας καλεί να είμεθα εις το πλευρόν των αδελφών Του «των ελαχίστων», με αγάπην και έμπρακτον βοήθειαν. Η «ου ζητούσα τα εαυτής» αγαπητική διακονία είναι πάντοτε συγκεκριμένη συμπαράστασις προς συγκεκριμένους αδελφούς. Την μαρτυρίαν σου και τα έργα σου στηρίζει η θεία χάρις, η πάντοτε τα ελλείποντα αναπληρούσα.
Κατά την εύσημον ταύτην στιγμήν σε υποδεχόμεθα εγκαρδίως εις την καθ᾽ ημάς Αγιωτάτην Αρχιεπισκοπήν και σε ευχόμεθα καλλίκαρπον διακονίαν, εν απολύτω υπακοή προς τον άγιον Σαράντα Εκκλησιών και τον άγιον Τράλλεων και εν αγαστή συνεργασία μετά του λοιπού ιερού κλήρου και των κοινοτικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και άλλων παραγόντων εδώ εις το Σταυροδρόμιον.
Ας προσευχηθούμε, τιμιώτατοι αδελφοί και προσφιλέστατα τέκνα, ο Δομήτωρ της Εκκλησίας και Δοτήρ παντός αγαθού να ευλογή και να κρατύνη τον ικέτην αυτού Κωνσταντίνον εις την διακονίαν της Αγίας Εκκλησίας Του. Άξιος!”
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του καλωσόρισε επισήμως τον Σεβ. Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο.
“Άγιε Αδελφέ, σας ευχαριστούμε ολοθέρμως για τους σοφούς σας λόγους. Εν τω προσώπω υμών, χαιρετίζομεν άπαντας τους προσφιλείς και εκλεκτούς Ιεράρχας του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου εν ταίς «Νέαις Χώραις» και σας διαβεβαιούμεν ότι η Μήτηρ Εκκλησία ουδέποτε θα παύση να ενδιαφέρεται ζωηρώς διά την πνευματικήν πρόοδον και φροντίδα των πεφιλημένων τέκνων της εν Ελλάδι.
Εσείς εκεί και εμείς εδώ και όλα τα απανταχού της γης τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουμε το μοναδικόν προνόμιον να αποτελούμε μία μεγάλη οικογένεια με ιερόν Κέντρον το Φανάριον. Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας για να σας στηρίζη, καθοδηγή και αναψύχη στοργικώς στις τυχόν δυσχέρειές σας.”
Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, και ο Εντιμ. κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της Κοινότητας, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου που επιτελέστηκε κατά το προηγούμενο έτος.
Αμέσως μετά, στον περίβολο του Ναού, ο Πατριάρχης τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της εκ βάθρων αναστηλώσεως των παρακείμενων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό παλαιών κελλίων που καταστράφηκαν πριν δεκαετίες από πυρκαγιά.
Ο Παναγιώτατος και ο εκπρόσωπος του Δήμου Πέραν (Beyoğlu), που συνέβαλε στην ταχεία έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών, θεμελίωσαν το νέο κτήριο, τοποθετώντας συμβολικά από έναν λίθο.
Στη συνέχεια παρετέθη δεξίωση, στην Κοινοτική Αίθουσα, κατά την οποία ο νέος διάκονος Ιερολ. κ. Κωνσταντίνος πραγματοποίησε την ομιλία της χειροτονίας του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για την ένταξή του στον Ιερό Κλήρο της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
Φώτο: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο