Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες
του Νίκου Μαγγίνα
Για το ένδοξο ιστορικό παρελθόν αλλά και για το ευοίωνο μέλλον της Ρωμηοσύνης στην Πόλη μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων της Βλάγκας όπου χοροστάτησε την Β’ Κυριακή των Νηστειών.
Λίγες ημέρες μετά την πανήγυρη του Ναού ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέλεξε να βρεθεί και να συμπροσευχηθεί με τους χριστιανούς που διαμένουν στα όρια της Κοινότητας της Βλάγκας στο πλαίσιο ποιμαντικού του ενδιαφέροντος. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν o Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη Σταύρος Γιολτζόγλου, η Γερόντισσα Ιακώβη, Ηγουμένη της Μονής Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου μαζί με δύο αδελφές από τη Μονή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προγράμματος της ΕΡΤ και Συντονιστής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Δημοσιογράφος Γιώργος Αντωνίου, όμιλοι μαθητών και φοιτητών από το Α.Π.Θ και πιστοί από την Πόλη και την Ελλάδα.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα κατά την οποία τον Πατριάρχη προσφώνησε καλωσορίζοντάς τον ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφερείας Υψωμαθείων, ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η δυναμική Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος της Κοινότητας Βλάγκας Έρση Αμπατζή, ενώ μίλησε και η Εκπαιδευτικός Δέσποινα Βασιλειάδου η οποία υπηρετεί στο Ομογενειακό Σχολείο της Κοινότητας και η οποία αγωνίζεται με μεράκι και θέληση μαζί με τους συναδέλφους της ώστε να μεταδώσει την παιδεία και τις γνώσεις στους νεαρούς μαθητές της Ομογένειας. Η Εκπαιδευτικός τόνισε στο λόγο της πως φέτος συμπληρώνονται 250 χρόνια από την ίδρυση του Σχολείου το οποίο ιδρύθηκε στα 1763.
Με την ευκαιρία αυτή ακολούθησε εκδήλωση με τραγούδια, σκετς και χορούς από τους μαθητές προς τιμήν του Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Μιλώντας στο τέλος της εκδήλωσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα δύο θαύματα που περιγράφηκαν αντίστοιχα από το Εωθινό και από το Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας. Το πρώτο αναφέρεται στην τρίτη μετά την Ανάσταση εμφάνιση του Ιησού προς τους μαθητές του όταν εκείνοι επέστρεψαν στην προγενέστερη ασχολία του, στην αλιεία, οπότε και ύστερα από την υπόδειξη του Κυρίου έπιασαν 153 μεγάλα ψάρια ενώ μέχρις εκείνης της ώρας δεν είχαν καταφέρει να αλιεύσουν τίποτε. Το δεύτερο θαύμα είναι αυτό της θεραπείας από τον Ιησού Χριστό του Παραλυτικού της Καπερναούμ.
Ο Πατριάρχης στάθηκε και σε αυτά που προανέφερε η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ομογένειας στην Πόλη και σημείωσε στο λόγο του πως διαθέτει η Ρωμηοσύνη σπουδαίο και ένδοξο παρελθόν στην πόλη αυτή και έστω και αν σήμερα είμαστε λιγότεροι οι Ρωμηοί στην Κωνσταντινούπολη λόγω των συνθηκών και των συγκυριών εν τούτοις δεν παύουμε να αγωνιζόμαστε και να προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο μαζί με τα παιδιά αυτά καθώς και των άλλων Σχολείων του Γένους που αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα μας, καταλήγοντας επ’ αυτού ότι το μέλλον είναι δικό μας. Συνεχάρη τον Επόπτη της Αρχιερατικής Περιφερείας Υψωμαθείων Μητροπολίτη Μύρων Χρυσόστομο για τη στοργή και το ενδιαφέρον με τα οποία φροντίζει για τα ζητήματα των κοινοτήτων της ευθύνης του καθώς και τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Κοινότητος και τις εκπαιδευτικούς του Σχολείου.