Βαρθολομαίος: Η πόλη του Κιλκίς επιφύλαξε μεγαλειώδη υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στον Δήμο Κιλκίς…
μετά από κοινή πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, του Δήμου Κιλκίς και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για τον επετειακό εορτασμό των 100 χρόνων από την ανύψωση της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας καλωσόρισε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης στον προαύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος για να ακολουθήσει η Δοξολογία παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β’.
Οικ. Πατριάρχης: Η ζωή εν Εκκλησία, είναι ζωή αυθεντικής ελευθερίας
Ομιλία της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον προαύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Ιερώτατε Μητροπολίτα Πολυανής και Κιλκισίου κύριε Βαρθολομαίε, Ποιμενάρχα της θεοσώστου ταύτης Επαρχίας,
Εντιμότατε κύριε Δήμαρχε μετά του Προέδρου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Χάριτι του εν Τριάδι προσκυνουμένου Θεού ευρισκόμεθα σήμερον, μετά της τιμίας Συνοδείας μας, εις την ιστορικήν και μαρτυρικήν πόλιν σας, το Κιλκίς.
Σας ευχαριστούμεν, αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, διά την εγκάρδιον υποδοχήν και τους πρόφρονας λόγους σας. Απευθύνομεν χαιρετισμόν αγάπης και τιμής προς πάντας υμάς τους παρόντας, προς τους Εντιμοτάτους Άρχοντας του τόπου, προς τον ευσεβή και ευγενή χριστώνυμον λαόν της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου και προς τους φιλτάτους εκπροσώπους της νέας γενεάς. Εκ βάθους καρδίας ευχόμεθα εις όλους σας υγείαν ακλόνητον, προκοπήν και πάσαν άνωθεν ευλογίαν.
Γνωρίζομεν πόσον ευθυνέμφορτον είναι το έργον όλων εκείνων, οι οποίοι εργάζονται διά το δημόσιον συμφέρον, διά την κοινωνίαν, την διοίκησιν, την προστασίαν της δημοσίας τάξεως, διά την διαχείρισιν των πάντοτε περιπλόκων και απαιτητικών ανθρωπίνων πραγμάτων. Σας τιμώμεν διά την προσφοράν σας και προσευχόμεθα να σας ενισχύη ο φιλάνθρωπος Κύριος του ελέους εις τον καθημερινόν αγώνα σας.
Σας προτρέπομεν να μη λησμονήτε ότι στήριγμα της κοινωνίας και εγγύησις της πραγματικής προόδου είναι και η καλλιέργεια των πνευματικών αξιών, η οποία εις την παράδοσιν του Γένους μας είναι συνδεδεμένη με την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και την χριστιανικήν μας ιδιοπροσωπίαν. Πρέπει να είμεθα υπερήφανοι, διότι ανήκομεν εις μίαν ολόφωτον πνευματικήν παράδοσιν, είμεθα φορείς ενός υψηλού πολιτισμού με πανανθρωπίνην εμβέλειαν. Η Ορθοδοξία είναι, όπως έχει γραφή, «συνυφασμένη αξεδιάλυτα με τα ήθη του λαού μας και τον ομαδικό του χαρακτήρα, με την οικογενειακή του ζωή…Η γλώσσα της είναι θερμή, η ηθική της ανθρώπινη, ταιριασμένη με την ελληνική νοοτροπία», ενώ οι μεγάλες εορτές της, ο Ευαγγελισμός, το Πάσχα, ο Δεκαπενταύγουστος, τα Χριστούγεννα, είναι οι «μεγάλες μέρες» για τον ευσεβή λαό.
Σπουδαίοι στοχαστές έχουν τονίσει ότι μέσα εις την Ορθοδοξίαν διασώζονται τα πολυτιμότερα στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Μάλιστα, ο μεγάλος θεολόγος μακαριστός π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ απεκάλεσε τον Ελληνισμό «αιώνια κατηγορία της χριστιανικής υπάρξεως» και ανεφέρθη στην «ολοκλήρωση του Ελληνισμού μέσα στην Εκκλησία».
Καλούμεν πάντας υμάς να μη λησμονήτε την προσφοράν της Εκκλησίας εις την επιβίωσιν και εις την διαμόρφωσιν της πολιτισμικής και πνευματικής ταυτότητος του Γένους. Πάντοτε, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η Εκκλησία κατέγραφε τα σημεία των καιρών και ανεδείκνυεν εν τη πράξει την επικαιρότητα, την εγκυρότητα και το υπαρξιακόν περιεχόμενον των χριστιανικών αληθειών. Είναι τελείως άτοπον το γεγονός ότι σήμερον ακούονται φωναί αι οποίαι υποστηρίζουν ότι η πρότασις ζωής και ελευθερίας την οποίαν κομίζει και προβάλλει η Εκκλησία εγκλωβίζει την ζωήν, ιδίως των νέων, εις άγονα και παρωχημένα σχήματα. Αυτό που ισχύει είναι ότι η ζωή εν Εκκλησία είναι ζωή αυθεντικής ελευθερίας, ελευθερίας δεσμευμένης εις την αλήθειαν. Επαναλαμβάνομεν και ενώπιόν σας την πεποίθησίν μας ότι η αδιάσπαστος ενότης της αγάπης προς τον Θεόν και της αγάπης προς τον συνάνθρωπον είναι μία πραγματική επανάστασις εις τον χώρον του ήθους, μία ριζοσπαστική τομή εις την ιστορίαν του πνευματικού πολιτισμού. Το γεγονός ότι «τό πολίτευμα» των Χριστιανών «εν ουρανοίς υπάρχει» (Φιλιπ. γ, 20), όχι μόνον δεν αναιρεί, αλλά εμπνέει και ενισχύει την μαρτυρίαν των εν τώ κόσμω. Ο χριστοειδής άνθρωπος, όπως τονίζει σύγχρονος θεολόγος, διακρίνεται διά την ανοιχτοσύνην του προς τον κόσμον, διά την ευαισθησίαν του διά τας περιπετείας της ελευθερίας μας, είναι «φιλότεχνος και φιλόλογος, φιλόμουσος και με μέτρο στο ζήν»
Περαίνοντες τον λόγον, εκφράζομεν την χαράν και την συγκίνησίν μας διά την ευλογίαν να ευρισκώμεθα εις την ιστορικήν και ωραίαν πόλιν σας, και ευχαριστούντες υμάς, Εντιμότατε Δήμαρχε Κιλκίς κύριε Δημήτριε Κυριακίδη, διά την τιμητικήν υποδοχήν και την ωραίαν προσφώνησίν σας, δεόμεθα του Θεού της σοφίας και της αγάπης να σκέπη την πόλιν σας, να κρατύνη τους Άρχοντας και τον λαόν, να ευλογή την νεολαίαν και να χαρίζη εις όλους σας πάντα τα σωτηριώδη δωρήματα Αυτού. Αμήν.
Τον υποδέχθηκαν, επίσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Σαρμάς, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Πέτρος Παππάς Στέφανος Παραστατίδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΑΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υποδιοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Αμπελοκήπων κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, κ.α.
Παρόντες ήταν, επίσης, οι Σεβ. Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σερρών κ. Θεολόγος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Κοζάνης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Άρτης κ. Καλλίνικος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Ν. Γρεβενών κ. Δαβίδ, Κρήνης κ. Ιουστίνος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Λήμνου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Λαγκαδά κ. Πλάτων, Καστορίας κ. Καλλίνικος, κ. Αιτωλίας κ. Δαμασκηνός, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, οι Ηγούμενοι των Ι.Μ. Ξενοφώντος Αρχιμ. Αλέξιος και Παντοκράτωρος Αρχιμ. Γαβριήλ Αγίου Όρους, οι Πρωτοσύγκελλοι των Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, Βεροίας και Ιερισσού, κ.α.
Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος και Δράμας κ. Δωρόθεος, ο Μέγας Εκκλησιάρχης Αρχιμ. Αέτιος, ο Διάκονος Οικουμένιος, ο Διάκονος Ευλόγιος και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Οικ. Πατριαρχείου κ. Νικόλαος Παπαχρήστου.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος προσεφώνησε τον Παναγιώτατο, εκφράζοντας τα αισθήματα υιικής αγάπης για την ευλογητή παρουσία του στον πανηγυρικό εορτασμό των 100 ετών.
Οικ. Πατριάρχης: 100 χρόνια Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, μαρτυρία ζωής και προσφοράςΜακαριώτατε και φίλτατε Αδελφέ Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριε Ιερώνυμε,
Ιερώτατε Μητροπολίτα Πολυανής και Κιλκισίου κύριε Βαρθολομαίε, Ποιμενάρχα της θεοσώστου ταύτης Επαρχίας,
Τιμιώτατοι αδελφοί Ιεράρχαι,
Εξοχώτατε κύριε Περιφερειάρχα,
Εντομότατε κύριε Δήμαρχε μετά του Προέδρου και των μελών του περί υμάς Δημοτικού Συμβουλίου,
Εντιμότατοι εκπρόσωποι των Αρχών,
Ευλαβέστατοι κληρικοί και οσιώτατοι μονασταί,
Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες Οφφικιάλιοι,
Τέκνα εν Κυρίω Ευλογημένα,
Δοξάζομεν τον πανσθενουργόν, παντεπόπτην και πάνδωρον Κύριον και Θεόν των πατέρων ημών, τον αξιώσαντα την ημετέραν Μετριότητα να ευρίσκεται εν τώ μέσω υμών εις τον περικαλλή τούτον Ιερόν Ναόν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με αφορμήν την λαμπράν επέτειον της συμπληρώσεως μιάς εκατονταετίας από της αποδόσεως της μητροπολιτικής αξίας εις την Ιεράν Επισκοπήν Πολυανής, κατόπιν της «γνωμοδοτήσεως και αυτής της Επισκοπικής Συνόδου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (βλ. Πατριαρχικόν και Συνοδικόν Τόμον ιδρύσεως Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής).
Ήλθομεν, αδελφοί, διά να κοινωνήσωμεν μαζί σας της εορτίου χαράς της ευσήμου αυτής ημέρας της τοπικής Εκκλησίας του Κιλκίς και του αξίου Ποιμενάρχου αυτής, της υμετέρας αγαπητής Ιερότητος, άγιε αδελφέ, ήτις ημέρα έτι πλέον φαιδρύνει και λαμπρύνει την επ᾽ αισίοις αρξαμένην θητείαν σας εις τον αρχιερατικόν θρόνον αυτής πρό τριετίας.
Κατά την παριππεύσασαν εκατονταετίαν, η Ιερά αύτη Μητρόπολις ηυμοίρησε να διαποιμανθή υπό πλειάδος εκλεκτών Ιεραρχών, καλών εργατών του αμπελώνος του Κυρίου, και μάλιστα διακονησάντων πολλών εις περιόδους ξενικών κατοχών λίαν δυσχειμέρους, ταραχώδεις και κινδυνώδεις, υποστάντων ακόμη και εν τώ ιδίω σώματι τας συνεπείας της εκκλησιαστικής και ευρυτέρας δράσεώς των και αντιμετωπι-σάντων και αυτήν την απειλήν του θανάτου.
Δεν είναι τυχαίον ασφαλώς ότι οι τρείς πρώτοι Μητροπολίται Κιλκισίου: Φώτιος, Κύριλλος και Ιωακείμ, ήσαν απόφοιτοι της αναμενούσης δικαίωσιν τροφού Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, γεγονός το οποίον μαρτυρεί αφ᾽ ενός την ευεργετικήν επίδρασιν της Σχολής εις το εκκλησιαστικόν γίγνεσθαι, και αφ᾽ ετέρου το πόσον εμπεποτισμένη με την παιδείαν και το πνεύμα της Μητρός Εκκλησίας είναι η Ιερά αύτη Μητρόπολις, και πόσον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εστήριξε το ποίμνιόν της εις τους αγώνας του να διατηρήση την ταυτότητά του και να επιβιώση από την σκληρότητα της ξενικής δουλείας.
Αλλά και μετά ταύτα, η Ιερά αύτη Επαρχία εξηκολούθησε να πλουτή λίαν αξιολόγους Ποιμένας, αληθείς τύπους του Χριστού, μεταξύ των οποίων και το πνευματικόν τέκνον του Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου, τον μακαριστόν φιλομόναχον Μητροπολίτην Κιλκισίου και έπειτα Παροναξίας Αμβρόσιον τον εκ Πάρου, εργασθέντα ταπεινώς και αθορύβως εις το εκκλησιαστικόν γεώργιον.
Δεν ήτο δυνατόν να μη ανταποκριθώμεν εις την ευγενή πρόσκλησίν σας, άγιε αδελφέ, καθ᾿ ότι η αισίως συμπληρωθείσα εκατονταετία της Ιεράς Μητροπόλεως αποτελεί μαρτυρίαν ζωής και προσφοράς, μαρτύριον συνεχείας και συνεπείας∙ αιώνα κόπων, θλίψεων, αγώνων και στεναγμών των ποιμένων και του κλήρου αυτής διά την κατά Θεόν πορείαν του πιστού λαού του Κιλκίς, του οποίου τους καρδιακούς πόθους και τας εντεύξεις συνελάμβανον οι εκάστοτε ποιμένες και ιερείς, συλλαμβάνετε δε και εκφράζετε σήμερον σείς, ο πνευματικός αυτού πατήρ και καλός ποιμήν.
Συγχρόνως ήλθομεν διά να συνεχίσωμεν την παράδοσιν των στενών και ιστορικών πνευματικών δεσμών και σχέσεων, αι οποίαι συνδέουν αρρήκτως την Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως μετά του Κιλκίς και αι οποίαι επί των ημερών του αειμνήστου προκατόχου σας κυρού Φωτίου, τελευταίου Επισκόπου Πολυανής, ανεθερμάνθησαν και ισχυροποιήθησαν, διά της χορηγήσεως της Μητροπολιτικής αξίας εις την καθ’ υμάς τοπικήν Εκκλησίαν, χειρονομίας ανταξίας της ιστορίας και της πνευματικής προσφοράς αυτής εις σύνολον το Σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Υπό τοιούτους αγαθούς λογισμούς κινούμενος ο Πατριάρχης σας διά τα επαίνων άξια, άτινα κατειργάσατο ο Κύριος διά των εκάστοτε λειτουργών Του Ιεραρχών και κληρικών της θεοτηρήτου ταύτης Επαρχίας, οφειλετικώς γεραίρομεν την πίστιν, την εγκαρτέρησιν, την τόλμην και την αυτοθυσίαν όλων των γνωστών και αγνώστων, επωνύμων και ανωνύμων έκ τε του ιερού κλήρου και εκ του πιστού λαού, διά του οποίου, πρόσφυγος κατά το πλείστον, ενηργήθη το μυστήριον της ανακαινίσεως και της μεταμορφώσεως του τε έσω ανθρώπου και των εξωτερικών πραγμάτων εν τώ ιστορικώ τούτω τόπω. Έγραφε περί της μεταμορφώσεως ταύτης παλαιός Κιλκισιώτης εκπαιδευτικός, Πόντιος το γένος: «Ήλθαμε πρόσφυγες στο Κιλκίς το 1923. Σε ολίγα χρονια μέσα, με τον φλογερόν ζήλον, με την άοκνον δραστηριότητά μας, με πλείστους κόπους και μόχθους, από το στέρημά μας, με τας παραδόσεις και τα ήθη και τα έθιμά μας, με την πίστιν μας την αγίαν, κατωρθώσαμε σε πόλι και χωριά να δεσπόζη μια μεταμόρφωσις… Έτσι σήμερα όπου κι’άν σταθούμε ατενιζομεν παντού την Ιεράν Εκκλησίαν με τον επιβλητικόν της όγκον να δεσπόζη γύρω και να φέρη τας ψυχάς μας εις κατάστασιν θρησκευτικής ανατάσεως προς τον Ύψιστον».
Ιστάμενοι, λοιπόν, πάντες ημείς σήμερον εις τον Ιερόν τούτον Ναόν της Θείας Μεταμορφώσεως, βλέπομεν νοερώς τον μεταμορφωθέντα Κύριόν μας, ανερχόμενον μετά των μαθητών Του Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννου εις το Όρος Θαβώρ προσεύξασθαι. Έκθαμβοι και ημείς ενώπιον του μυστηρίου των προπατόρων μας, δοξάζομεν τον μεταμορφωθέντα Κύριον και αναφωνούμεν μετά του Πρωτοκορυφαίου Πέτρου «καλόν εστιν ημάς ώδε είναι», αδελφέ άγιε Κιλκισίου κύριε Βαρθολομαίε. Καλόν εστι το θαυμάζειν και το μιμείσθαι. Καλόν εστι διδάσκεσθαι από του παρελθόντος και πορεύεσθαι προς την αύριον, προς το μέλλον, το οποίον ευχόμεθα και προσευχόμεθα να είναι αεί μεταμορφούμενον, μέχρις ότου διά της Χάριτος ίδωμεν το απρόσιτον φως, εν τώ οποίω φως Θαβώριον και αλήθεια και δικαιοσύνη κατοικεί.
Μετά τοιούτων αισθημάτων κατακλείομεν τον λόγον, ύμνον ευχαριστίας αναπέμποντες προς τον εν Τριάδι Θεόν των θαυμασίων διά την επετειακήν ταύτην επίσκεψιν εις την Ιεράν Μητρόπολιν Πολυανής και Κιλκισίου και διά την συνάντησιν μετά πάντων υμών πρόσωπον προς πρόσωπον. Ιδιαιτέραν ευχαριστίαν απευθύνομεν προς τον Μακαριώτατον αδελφόν Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριον Ιερώνυμον διά την εύλογητήν παρουσίαν του και δι᾿ όσα αξιάγαστα πράττει διά την κοινήν μαρτυρίαν Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος. Του είμεθα ευγνώμονες.
Στρεφόμενοι προς υμάς, Ιερώτατε και αγαπητέ αδελφέ, άγιε Πολυανής και Κιλκισίου, ευχαριστούμεν εκ βάθους καρδίας διά την υποδοχήν και διά την ωραίαν προσφώνησιν και δεόμεθα του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, όπως ευλογή την πόλιν και την Μητρόπολιν ταύτην, κρατύνη δε τον ευαγή ιερόν κλήρον, τους Εντιμοτάτους Άρχοντας και σύμπαντα τον ευσεβή λαόν. Αυτώ πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις νύν και αεί και εις τους απεράντους αιώνας. Αμήν.
Σε ειδική τελετή που ακολούθησε, στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Δημότη Κιλκίς σε εφαρμογή της υπ. αριθ. 144/2024 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με μουσική εκδήλωση του Πολυανείου Ωδείου της τοπικής Μητροπόλεως, την προβολή βίντεο με την ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως και την αναφορά επί αυτής από τον σεπτό Ποιμενάρχη του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίο.
Η πρώτη ημέρα της πατριαρχικής επίσκεψης ολοκληρώθηκε με μουσικοχορευτική εκδήλωση «Το Κιλκίς της προσφυγιάς» που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Οικ. Πατριάρχη στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, Πολιούχων Κιλκίς, με τη συμμετοχή όλων των Πολιτιστικών Φορέων της πόλης.