Οικουμενικός Πατριάρχης: Τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Αλυπίου, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αλυπίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας, που φέτος γιορτάζει τα 180 χρόνια από την ανέγερσή του.
Η λατρευτική σύναξη περιελάμβανε παρόντες τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιο, βοηθό Επίσκοπο της Ι. Μητροπόλεως Πισιδίας, ιερείς και κληρικούς από την περιοχή, καθώς και ετερόδοξους κληρικούς. Επίσης, παραβρέθηκε ο Εντιμώτατος Πρόξενος της Ουκρανίας στην Αττάλεια, κ. Oleksandr Voronin, καθώς και πλήθος πιστών διαφόρων εθνοτήτων, όπως ελληνικής, ρωσικής, ουκρανικής, βουλγαρικής, ρουμανικής, γεωργιανής και τουρκικής καταγωγής, που συναποτελούν το πολυπολιτισμικό ποίμνιο της τοπικής Εκκλησίας.
Αναφορά στον Άγιο Αλύπιο και την Ιστορία του Ναού
Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Αλύπιο και τη σημασία του για την τοπική κοινότητα. Ο Άγιος Αλύπιος, γνωστός για την πνευματική του αντοχή και αρετή, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους Χριστιανούς της Αττάλειας, που αποφάσισαν να ανεγείρουν ναό προς τιμήν του.
Ο Πατριάρχης σημείωσε:
«Ο Αλύπιος, που εξωτερικώς ήτο ένα αραχνώδες σωματικόν ερείπιον, έγινε ένας πανύψηλος γρανιτώδης στύλος της πίστεως και της αρετής! Οι Χριστιανοί τον αγάπησαν, τον εσεβάσθησαν και τον ετίμησαν ως Άγιον ακόμη και εν ζωή!»
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αλυπίου θεμελιώθηκε την 1η Αυγούστου 1843 και ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου 1844, αποτελώντας μια μαρτυρία της πίστης και του ζήλου των Ατταλιωτών. Ωστόσο, για ογδόντα χρόνια, λόγω ιστορικών δυσκολιών, ο ναός παρέμεινε σιωπηλός. Μόλις πρόσφατα, με τη βοήθεια του Θεού και τις προσπάθειες πολλών, ανακαινίστηκε πλήρως και επαναλειτουργεί ως πνευματικό κέντρο για τους Χριστιανούς της περιοχής.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πατριάρχης στον αοίδιμο Μητροπολίτη Πισιδίας Σωτήριο, ο οποίος εργάστηκε ακούραστα για την αναστήλωση του ναού:
«Αιωνία και αγία η μνήμη του πολλά μοχθήσαντος διά την ανάστασιν της πεπτωκυίας σκηνής της Πισιδίας και την αναστήλωσιν του ιερού Ναού τούτου. Είθε ο Κύριος να χαρίση πλούσιον μισθόν εις την Χώραν των Ζώντων!»
Η Σημασία της Ενότητας και της Ομοψυχίας
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε τη σημασία της ενότητας μεταξύ των πιστών, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής. Επικαλέστηκε το μήνυμα του Αποστόλου Παύλου, υπενθυμίζοντας ότι «εν Χριστώ Ιησού ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην». Κάλεσε τους Χριστιανούς της Αττάλειας να είναι ενωμένοι, να αποφεύγουν τις εθνοφυλετικές διακρίσεις και να ζουν με αγάπη και αλληλεγγύη, αποτελώντας παράδειγμα πίστης και ήθους.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις τουρκικές κρατικές και δημοτικές αρχές για τη συνεργασία τους στην αναστήλωση του ναού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της θρησκευτικής ανεκτικότητας και του πολιτιστικού διαλόγου.
Ένα Σύγχρονο Θαύμα
Η επαναλειτουργία του ναού αποτελεί, όπως είπε ο Πατριάρχης, ένα σύγχρονο θαύμα, το οποίο συνδέει την ιστορική κληρονομιά της Πισιδίας με το παρόν και το μέλλον. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αλυπίου λειτουργεί καθημερινά, προσφέροντας τη δυνατότητα στους πιστούς να βιώνουν το Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας.
Ο Πατριάρχης κάλεσε το ποίμνιο να παραμείνει ζωντανό παράδειγμα πίστης, αγάπης και ανθρωπισμού. Υπενθύμισε ότι οι πιστοί είναι «άλας της γης» και «πόλις επάνω όρους κειμένη», έχοντας την ευθύνη να φέρνουν το φως του Χριστού στον κόσμο.
Ευγνωμοσύνη και Ευλογίες
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι συνέβαλαν στην αναστήλωση και λειτουργία του ναού, τόσο από την Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και από την τοπική κοινωνία. Εξήρε τη συμβολή του Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Ιώβ και του Επισκόπου Ευδοκιάδος κ. Αμβροσίου, που διακονούν με ζήλο και αγάπη το πολυεθνικό ποίμνιο της περιοχής.
Με λόγια ευλογίας, έκλεισε:
«Ο Κύριος και η Θεοτόκος να σας χαριτώνουν και να σας στηρίζουν εις την οδόν της σωτηρίας. Είθε ο Άγιος Αλύπιος να πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών!»
Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε μια τόσο ιστορική εορτή ενίσχυσε το μήνυμα της ενότητας και της πίστης, υπενθυμίζοντας τη διαχρονική αξία της Εκκλησίας ως φάρος ελπίδας και αγάπης.