Τα εγκαίνια στο καθολικό της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου, στο Ακριτοχώρι Σερρών, θα τελέσει σήμερα Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το Μοναστήρι που φέρει ως κιβωτό την αγιορειτική αρχιτεκτονική και την μακεδονίτικη τέχνη των παλιών μαστόρων της πέτρας, είναι κτισμένο επάνω σε διεθνές περιπατητικό μονοπάτι (Ε 4/6), με μοναδική θέα στη λίμνη Κερκίνη. Σε απόσταση 24 χλμ. από το Σιδηρόκαστρο και λίγο πιο έξω από τις Σέρρες, το Μοναστήρι δεσπόζει μέσα σε ένα δάσος άγριας βλάστησης και απείρου φυσικού κάλλους, στις πλαγιές του όρους Μπέλες.
Χτισμένο στα αρχιτεκτονικά οικοδομικά πρότυπα των μοναστηριών του Αγίου Όρους, λόγω της μεγάλης προσέλευσης των πιστών προέκυψε η ανάγκη ανοικοδόμησης νέου καθολικού. Φυσική πέτρα από το βουνό του Μπέλες, μάρμαρο και συμπαγές τουβλάκι, είναι τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται για την ανέγερση του καθεδρικού που ξεπερνά σε διάσταση τα 500 τ.μ.
Η ηγουμένη της Μονής γερόντισσα Ιακώβη χαρακτηρίζει τον ναό «μνημειώδες έργο, που θα εγκαινιασθεί από τον Πατριάρχη που έθεσε και το 1999 τον θεμέλιο λίθο του ναού, στον περίβολο της Μονής».
Ο υπό κατασκευήν ναός έχει σχεδιασθεί από τον πατέρα Σεραφείμ, ιερομόναχο της Μονής Ξενοφώντος, σε συνεργασία με τον μηχανικό κ. Ιωάννη Μεϊχανετζόγλου. Χτίζεται με την αυθεντική, αρχαία τεχνική και τα πρωτογενή υλικά της πέτρας και του ασβέστη, χωρίς τη χρήση σκυροδέματος και οπλισμού. Το ειδικό πρότυπο εργοτάξιο κατεργάζεται επί τόπου ογκόλιθους της περιοχής για την τοιχοποιία, καθώς και μαρμάρινους όγκους, ελληνικής προέλευσης, για τους κίονες, τις κυανοπράσινες ορθομαρμαρώσεις και τα ποικίλα γλυπτά στοιχεία.
Ο υφιστάμενος ναός αποτελεί ακριβές αντίγραφο του παλαιού καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος (10ου αιώνα) αγιορείτικου ρυθμού, σταυροειδούς με τρούλους, εξωτερικά κόκκινου χρώματος κατά την παράδοση, για να συμβολίζει το αίμα των μαρτύρων. Αξίζει να σημειωθεί πως η τράπεζα της Μονής είναι αγιογραφημένη από τις ίδιες τις μοναχές. Έχει αγιογραφηθεί με αγνά υλικά και με βάση πρακτικές που χάνονται στον χρόνο.
«Χρησιμοποιήσαμε ως συνθετικό υλικό το αβγό με το ξίδι» εξηγεί ο πατήρ Λουκάς, που έχει επέμβει καλλιτεχνικά στο τέμπλο του παλαιού καθολικού, σε προσκυνητάρια – παλαιές εικόνες, ενώ έχει φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες – μεταξύ άλλων – στον τρούλο, σε μέρος της λιτής και στον πρόναο. Ο πατήρ Λουκάς παραδέχεται ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι και ο πιο δύσκολος, επισημαίνει ωστόσο ότι είναι ο δρόμος της «μεγαλύτερης αντοχής» – αφού σε κάθε άλλη περίπτωση οι εικόνες παρουσιάζουν σημάδια έντονης φθοράς.
Στο Ησυχαστήριο του Τιμίου προδρόμου σήμερα μονάζουν κοντά στις 40 μοναχές, ενώ λειτουργεί ξενώνας που επιτρέπει τη φιλοξενία, αφού πρώτα ειδοποιηθεί τηλεφωνικά η Μονή. Το Μοναστήρι γιορτάζει στις 29 Αυγούστου. τηλ: 23230-71189
Ο Πατριάρχης θα μείνει στην περιοχή της Σιντικής για τέσσερις ημέρες και θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων και τους δήμους Σιδηροκάστρου, Ηράκλειας και Σερρών. Από 25 έως 27 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ι. Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και θα προεξάρχει της πανηγύρεως του Ι. Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής.
Ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί Μονές της Μητροπόλεως και θα παραστεί σε ιερατικό συνέδριο και σε εκδήλωση προς τιμήν του. Θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Οκτωβρίου το βράδυ.