Τα σχέδια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ παρουσίασε χθες ο Δημήτρης Μελισσανίδης, σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Ευτυχία Αποστολάκη, πρώην παράγοντες και παλιές δόξες της Ένωσης, αντιπροσωπεία της τωρινής ομάδας, εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, ενώ ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος μετέφερε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Η κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς», όπως θα είναι η ονομασία του νέου γηπέδου, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 65 εκατ. ευρώ. Τα έργα αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2014 και να ολοκληρωθούν το 2015, ενώ το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 32.000-34.000 θεατών και προδιαγραφές 4 αστέρων. Προβλέπεται ότι θα υπάρχουν 40 σουίτες, 30 πύλες εισόδου με τουρνικέ και 1.500 θέσεις στάθμευσης. Θα προσφέρει περίπου 1.500 έως 2.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των έργων και 200-400 μόνιμες θέσεις εργασίας όταν θα ολοκληρωθεί.
«Οι ιδρυτές της ιδέας που λέγεται ΑΕΚ δεν χρειάστηκαν την παραμικρή βοήθεια. Ούτε εμείς θα χρειαστούμε. Θα το χτίσουμε μόνοι μας και μαζί. Το γήπεδο θα ανήκει στην ΑΕΚ και κανέναν άλλο. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Το σύνθημά μας είναι πολλά από λίγους και λίγα από πολλούς. Το ιδανικό που λέγεται ΑΕΚ είναι πάνω από πρόσωπα. Ισχυρούς ιδιοκτήτες χρειάζονται οι εταιρείες και η ΑΕΚ δεν είναι εταιρεία. Αυτά τα τείχη θα τα σηκώσουμε ψηλά όλοι μαζί» ανέφερε αρχικά ο Μελισσανίδης και συνέχισε:
«Τιμάμε αυτούς τους ανθρώπους που μας παρέδωσαν ζωντανή την ΑΕΚ. Όσο κι αν δυσκολεύονται οι αντίπαλοί μας να το καταλάβουν, η ΑΕΚ είναι πολύ περισσότερο από μία ομάδα και το γήπεδό της δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό. Το νέο μας γήπεδο εκπροσωπεί την τεράστια ιστορία της ομάδας μας και τη βυζαντινή της προέλευση». Και κατέληξε: «Μετά την καταστροφή έρχεται πάντα η αναγέννηση. Κι αυτή τη φορά τα τείχη που θα προστατεύσουν την ομάδα μας θα είναι υψηλά και απόρθητα. Το κάστρο αυτό θα είναι απόρθητο».
Ο “ισχυρός άνδρας” της Ένωσης αποκάλυψε ότι κάθε θύρα θα φέρει το όνομα μίας πόλης της Μικράς Ασίας, εκτός από τη “Θύρα 21”. Νωρίτερα μίλησε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, project manager του γηπέδου, ο οποίος σημείωσε: «Η υλοποίηση του έργου είναι απόλυτα ομαδική δουλειά. Για να φτιάξουμε το σπίτι μας, αποφασίζουμε εμείς, ο αρχιτέκτονας και η πολεοδομία. Για να φτιάξει η ΑΕΚ το σπίτι της, θα πρέπει ο Δήμος, που ήδη έχει κάνει το μεγάλο βήμα, η Πολιτεία, η Περιφέρεια και οι φίλαθλοι της ΑΕΚ σε όλο τον κόσμο, να συνεργαστούν σε όλη τη διάρκεια του έργου, ώστε να το δούμε να πραγματοποιείται. Το οικόπεδο βρίσκεται σε έναν ιδιαίτερο χώρο. Ο χώρος που θα γίνει το γήπεδο συγκοινωνεί με το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, που είναι δύο φορές το μέγεθος του Εθνικού Κήπου, και με την ανάπλαση μπορεί να γίνει από τα καλύτερα στην Αττική. Μπορεί μαζί με το γήπεδο να αλλάξει η εικόνα του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας. Θέλαμε να σχεδιάσουμε ένα γήπεδο με βάση τις ανθρώπινες αξίες, με σεβασμό στο θεατή σε ό,τι αφορά στις εγκαταστάσεις, τα μουσεία της ομάδας και της προσφυγιάς, δηλαδή τον πολιτισμό, και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον».
Ο αρχιτέκτονας Θανάσης Κυρατσούς υπογράμμισε: «Η ΑΕΚ, ένας ξεχωριστός αθλητικός σύλλογος, μια συλλογική οντότητα, μια ένωση με ταυτοποιητικά συστατικά στοιχεία, υπερβαίνει τα στενά όρια ενός Δήμου και έχει μία ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας. Όλα αυτά οδηγούσαν σε ένα πολυδιάστατο έργο. Ανιχνεύσαμε τις ιστορικές καταβολές μας, ξεκινώντας από το 404 μ.Χ., ως την Αγία Σοφία. Τόσο στα οχυρωματικά και στρατιωτικά οικοδομήματα, όσο και στα δημόσια κτίρια. Όλα αυτά κάτω από την επωνυμία Βυζαντική Αρχιτεκτονική. Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη της ιστορικής συνέχειας αυτού του πολιτισμού που μας κληροδοτήθηκε. Σε αυτούς τους ανθρώπους που μεγαλούργησαν και διέπρεψαν. Όχι μόνο δεν αφανίστηκαν, αλλά έγιναν άξιοι συνεχιστές της νέας μας πραγματικότητας. Επιλέξαμε την αναφορά στην Πόλη και τις αλησμόνητες πατρίδες, ώστε να παραδοθεί σαν κειμήλιο στα χέρια των συνεχιστών της. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο φιλοδοξεί να είναι σε ισορροπία με το περιβάλλον της πόλης και τις συναφείς χρήσεις του γηπέδου με τους άλλους χώρους».
Ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Κωνσταντίνος Κωτσάτος, είπε: «Δεν θα πω ότι είναι ιστορική μέρα σήμερα, γιατί κάθε μέρα από το καλοκαίρι μετά τον υποβιβασμό ζούμε ιστορικές μέρες. Θέλω να εκφράσω τη συγκρατημένη αισιοδοξία μου για να υλοποιήσουμε το πρώτο και βασικό όνειρο της αναγέννησης της ομάδας μας, που δεν είναι άλλο από το χτίσιμο του σπιτιού μας. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Πρέπει να συστρατευτούμε και να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα στον συντομότερο χρόνο. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα με τη γραφειοκρατία, αλλά είμαστε μια δυνατή ομάδα που δεν θα… κωλώσουμε σε κανένα πρόβλημα. Όπως το ίδιο έκαναν και οι πρόγονοί μας το 1924 και το 1930, έτσι κι εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να ξαναγυρίσουμε σπίτι μας. Η ερασιτεχνική είναι η μάνα ΑΕΚ κι όλα ξεκίνησαν από εκεί. Για πολλά χρόνια είχε την ευθύνη όλων των τμημάτων και από το 1979, που ήταν ο Λουκάς Μπάρλος, έχω πλέον εγώ την ευθύνη όλων των τμημάτων. Είναι η αρχή της αναγέννησης της ομάδας μας. Θέλω να ζητήσω από όλους τους ΑΕΚτζήδες να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν την ερασιτεχνική ΑΕΚ. Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς, αλλά υπάρχουν και άλλα τμήματα όπως το μπάσκετ και ο στίβος, που δίνουν μεγάλες χαρές. Πρέπει όλοι οι ΑΕΚτζήδες να είμαστε περήφανοι εντός κι εκτός γηπέδων. Η ΑΕΚ πρεσβεύει χαμένες πατρίδες, προσφυγιά και πολιτισμό. Πλέον ξεκινά να αναγεννήσει και το μέλλον. Το παράδειγμα της ομάδας μας πρέπει να γίνει παράδειγμα και για τη χώρα μας για να αντιμετωπίσει την κρίση».
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθλομαίου, το οποίο μετέφερε ο μητροπολίτης Δράμας, ανέφερε ότι «είμαστε βέβαιοι πως έχετε την καλή διάθεση να είστε νικητές και στους δύο στίβους. Η ωραιοτέρα σκοπιμότης, είναι η ηρεμία της συνειδήσεως», ενώ γνωστοποίησε την πρόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να καταθέσει ποσό 50.000 ευρώ στον λογαριασμό της “Δικέφαλος ΑΕ”, ως θεμέλιο λίθο του νέου γηπέδου.
Η εκδήλωση έκλεισε με αυτό που οι παρευρισκόμενοι και όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ περίμεναν με ανυπομονησία: ένα 20λεπτο βίντεο που περιλάμβανε μεταξύ άλλων μία εικονική περιήγηση τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους της «Αγιά Σοφιάς», αλλά και στα Μουσεία της ΑΕΚ και της προσφυγιάς που θα κατασκευαστούν στον ίδιο χώρο.
{youtube}23yw4CIcVMY{/youtube}