Με μια σεμνή τελετή στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας στα Χανιά, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, επισήμων και πολύ κόσμου, το Πολυτεχνείο Κρήτης αναγόρευσε σήμερα το μεσημέρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε Επίτιμο Διδάκτορα του Ιδρύματος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τιμήθηκε για τη σημαντική προσφορά του στο δημόσιο βίο και το πολυσχιδές κοινωνικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό και πνευματικό του έργο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξήρε το έργο του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ παράλληλα τόνισε τη σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Αναλυτικότερα, στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταβάλλει για την προστασία του Περιβάλλοντος και επισήμανε την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της επιστήμης, χωρίς ωστόσο να παραβιάζονται οι νόμοι του Θεού και της φύσης.
«Ο νόμος του Θεού δεν έρχεται σε αντίθεση με την τεχνολογική γνώση και ανάπτυξη, αλλά με την ανήθικο χρήση αυτής», τόνισε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ακόμα την ανάγκη να γενικευτούν οι προσπάθειες για ένα καλύτερο περιβάλλον.
«Ελπίζουμε ο πόθος για καλύτερο περιβάλλον θα γενικευτεί και θα μετατραπεί σε επιστημονική πρόταση και σε νομοθετική εντολή. Ασφαλώς η διαπάλη αυτή, θα έχει ως συνέπεια τον περιορισμό ορισμένων υπερβολών της βαθειάς οικολογίας εις τρόπον ώστε το αίτημα της προστασίας του περιβάλλοντος να έχει εύλογα και πρακτικώς εφαρμόσιμα όρια, να μην γίνεται, δηλαδή, εμπόδιο στην αναγκαία για την επί γης ζωή του ανθρώπου, η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον».
Ακόμα όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο πόθος για οικολογικό περιβάλλον έχει αυξηθεί. Η επιστήμη έχει μελετήσει πολλά θέματα και έχει βρει αξιολόγους λύσεις. Οι αντιδράσεις των οικονομικώς θιγομένων από το κόστος των περιβαλλοντικών μέτρων συνεχίζονται. Ενίοτε έργα απαραίτητα και ωφέλιμα για τις τοπικές κοινωνίες, παρεμποδίζονται ως επιδρώντας δυσμενώς στο περιβάλλον, ενώ θα ήταν δυνατόν δια της λήψεως καταλλήλων μέτρων και τα έργα να επιτελεστούν και το περιβάλλον να προστατευθεί -να θιγεί σε ανεκτό βαθμό- ώστε συγκρινόμενου του γενικότερου οφέλους και της περιβαλλοντικής ζημίας εκ της εκτελέσεως του έργου να κριθεί ευλόγως ότι αμφότερα δύνανται να συνυπάρξουν».
Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης έκανε λόγο για μια σπάνια προσωπικότητα παγκοσμίου διαμετρήματος.
Ο πρύτανης Γιάννης Φίλης τόνισε, επίσης, την ανάγκη ο άνθρωπος να υπογράψει ειρήνη με το περιβάλλον. «Η Γη δεν χρειάζεται προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ο άνθρωπος χρειάζεται σωστή και ηθική διαχείριση της συμπεριφοράς του έναντι του πλανήτη μας. Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας με στροφή σε στοιχειώδεις αλλά θεμελιώδεις πνευματικές αξίες, σεβασμό του συνανθρώπου και της διαφορετικότητας, υπογραφή ειρήνης με το περιβάλλον, ανθρώπινο, φυσικό, βιολογικό», είπε μεταξύ άλλων.
Στον Οικουμενικό Πατριάρχη απονεμήθηκε και το χρυσό μετάλλιο του ιδρύματος.