Μετά την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αρχιεπισκοπή.
Ο Επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Κόσμος» αποκαλύπτει ότι ήδη έχουν λάβει ένα γράμμα από την Α.Θ.Π, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με την οποία καλεί τους Επιτρόπους στην Αυστραλία να συγκεντρωθούν και να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Το κείμενο της συνέντευξης του Επισκόπου στην εφημερίδα:
Με την ελπίδα της Αναστάσεως αποχαιρετήσαμε τον σεβαστό Αρχιεπίσκοπο μας στην αιωνιότητα και εις την αιώνια ανάπαυση. Διακόνησε επί 44 ολόκληρα χρόνια με αφοσίωση και μεγάλη δραστηριότητα. Αυτό μαρτυρείται από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην νεκρώσιμη ακολουθία, από τα πολλά δημοσιεύματα τα οποία έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και τα αμέτρητα συλλυπητήρια γράμματα τα οποία έχουν σταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος παρέμεινε σταθερός και αμετακίνητος στις θέσεις του επί 44 ολόκληρα χρόνια, είχε γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, πολέμησε αλλά και πολεμήθηκε και από κληρικούς και από ορισμένους λαϊκούς. Ως άνθρωποι είμαστε ατελείς. Η τελειότης ανήκει στο θεό. Εμείς προσπαθούμε να γίνουμε τέλειοι. Επομένως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ατελής όπως όλοι οι άνθρωποι, αλλά δυνατός στο χαρακτήρα, ασυμβίβαστος με τις αρχές του. Δεν φοβήθηκε τους ισχυρούς της γης. Αυτά είναι πλέον γνωστά και καταγεγραμμένα στην ιστορία. Εμείς με την ελπίδα και την προσδοκία της Αναστάσεως ευχόμαστε ότι ο θεός που είναι δίκαιος και αμερόληπτος θα τον κατατάξει εκεί όπου δεν υπάρχει ούτε πόνος, ούτε λύπη, ούτε στεναγμός, αλλά αιώνια ζωή.
Θέλω να ευχαριστήσω τον πολυσέβαστο Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονα, ο οποίος εξ ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου (τον οποίο ευγνωμονούμε δια την αποστολή του Αγίου Βρυούλων) ήρθε εδώ και προέστη της νεκρωσίμου ακολουθίας. Εμνήσθην ημερών αρχαίων διότι διακόνησε εδώ και κοπίασε, κι εμείς οι νεότεροι κληρικοί και επίσκοποι στον κόπο και του Αγίου Βρυούλων μπήκαμε και διακονούμε με υπακοή στον πατριαρχικό θεσμό. Θα τον δούμε και στην Αδελαΐδα, εκεί που διακόνησε, στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Θέμπαρτον, που εξελέγη Επίσκοπος και ως εκ τούτου είναι μεγάλη τιμή που μετά από πολλά χρόνια θα έρθει να λειτουργήσει στο ναό. Ένα ναό που γνωρίζει καλά, που βάφτισε, που πάντρεψε, που κήδεψε, που είναι λαοφιλής, που τον σέβονται, τον αγαπούν, τον τιμούν, τον εκτιμούν, τον επαινούν, τον περιμένουν και προσμένουν την ευλογία του.
Ήδη λάβαμε ένα γράμμα από τον Παναγιώτατο, το οποίο προτρέπει τους Επισκόπους να συγκεντρωθούμε, να συζητήσουμε και να υποβάλουμε προτάσεις. Θα εκφράσουμε τις απόψεις μας, θα συνεκτιμήσει ο Παναγιώτατος τις προτάσεις μας, θα ακούσει κι άλλες γνώμες και όλα αυτά θα μελετηθούν ώστε οι αποφάσεις που θα παρθούν να είναι ωφέλιμες για το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Είναι η πρώτη φορά που συνερχόμαστε και ευχαριστούμε τον Παναγιώτατο γι’ αυτήν την πρωτοβουλία. Πάντοτε είμαστε αισιόδοξοι και πάντοτε προσπαθούμε γιατί αν και βρισκόμαστε σε δύσκολους καιρούς παραμένουμε σταθεροί στην πίστη μας στην Εκκλησία και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Ο Πατριάρχης γνωρίζει τα αισθήματα ενός εκάστου των Επισκόπων, οι οποίοι έχουν επιδείξει ταπεινό φρόνημα και συνεχή διακονία. Αγωνιζόμαστε με τις αδυναμίες μας και τα ελαττώματα μας αλλά κυρίως με την πίστη μας στον Θεό… Το καλύτερο για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας θα το κρίνει ο Παναγιώτατος αφού ακούσει κατά πρώτον, τις εισηγήσεις των Επισκόπων.