Οικουμενικό Πατριαρχείο: Στην παρουσίαση του λευκώματος «Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία. Μία ιστορία μέσω των εκκλησιαστικών προσωπογραφιών» παραβρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος απηύθυνε και τον ακόλουθο χαιρετισμό:
“Ιερώτατοι άγιοι αδελφοί,
Εξοχώτατε Πρέσβυ κύριε Σέκερη, Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος ενταύθα,
Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες,
Ελλογιμώτατοι,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Ασμένως συμμετέχομεν εις την αποψινήν παρουσίασιν της μελέτης του Ελλογιμωτάτου καθηγητού κυρίου Tudor Dinu «Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία. Μία ιστορία μέσω των εκκλησιαστικών προσωπογραφιών», το οποίον αποτελεί καρπόν πολυετούς ερευνητικής εργασίας. Τίποτε δεν επιτυγχάνεται χωρίς προσπάθειαν και μόχθον, χωρίς αφιέρωσιν και αυτοθυσίαν.
Μέσα εις εν σπουδαίον βιβλίον κρύπτονται οι κόποι ολοκλήρου ζωής, η μοναδική οπτική της προσεγγίσεως και ερμηνείας της θεματικής εκ μέρους του συγγραφέως και η προσωπικότης αυτού. Χαιρετίζομεν πάσαν προσπάθειαν διά την έρευναν της ιστορίας του Γένους των Ορθοδόξων, την προβολήν του πολιτισμού μας και της αρρήκτου συνδέσεως της ταυτότητός μας με την ορθόδοξον πίστιν και την εκκλησιαστικήν ζωήν.
Ως υπογραμμίζεται και εις την Εγκύκλιον της εν Κρήτη συνελθούσης κατά Ιούνιον 2016 Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, «η συνείδησις της ταυτότητος των χριστιανικών λαών φέρει ανεξίτηλον την σφραγίδα της διαχρονικής συμβολής της Εκκλησίας, όχι μόνον εις την πολιτιστικήν κληρονομίαν αυτών, αλλά και εις την υγιά ανάπτυξιν του θύραθεν πολιτισμού, γενικώτερον» (§ 10). Η γνώσις της ιστορικής ημών πορείας είναι ουσιαστική διά την κατανόησιν της ιδιοπροσωπίας μας, διά την οργάνωσιν του παρόντος και διά την μελλοντικήν προοπτικήν μας.
Την αλήθειαν αυτήν επιβεβαιώνει το παρουσιαζόμενον σήμερον πολύ ενδιαφέρον πόνημα του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου κ. Tudor Dinu. Ο συγγραφεύς είναι ερευνητής με διεθνή παρουσίαν και αναγνώρισιν, με πολλά περισπούδαστα συγγράμματα, τα οποία κυκλοφορούνται εις διαφό-ρους γλώσσας, και έχει να επιδείξη αξιόλογον μεταφραστικόν έργον. Είναι επίσης ο αρχισυντάκτης του πρώτου ρουμανικού περιοδικού νεοελληνικών σπουδών Neograeca Bucurestiensia.
Ο κ. Dinu εμελέτησεν επισταμένως και ηξιοποίησεν ιστορικόν αρχειακόν υλικόν και τους αναθηματικούς πίνακας εις 230 ναούς της Βλαχίας και της Μολδαβίας και έφερεν εις το φως πολύτιμα καλλιτεχνικά, ανθρωπολογικά, κοινωνικά, πολιτικά και λαογραφικά στοιχεία διά την εποχήν των Φαναριωτών ηγεμόνων (1716-1821) εις την περιοχήν αυτήν.
[irp posts=”402301″ name=”Σε παρουσίαση λευκώματος για τους Φαναριώτες ο Οικουμενικός Πατριάρχης (ΦΩΤΟ)”]
Εις τας σελίδας του λευκώματος τούτου παρελαύνουν ενώπιον ημών οι παράγοντες από όλον το φάσμα της κοινωνικής και της πνευματικής ζωής της εν λόγω περιόδου, ηγεμόνες και βογιάροι, αρχιερείς και άλλοι κληρικοί, έμποροι, τεχνίται, στρατιώται, αρχόντισσες, νέοι και παιδία, ο καθείς εξ αυτών με τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής του ομάδος και θέσεως, του αξιώματος, του επαγγέλματος και της δραστηριότητός του. Αποτυπούται δε και η, ήδη εν εξελίξει τότε, αλλαγή της κοινωνίας της Βλαχίας και της Μολδαβίας, λόγω των δυτικών επιρροών κατά το πνεύμα του «αιώνος των Φώτων».
Εντρυφώντες εις το βιβλίον του κ. Dinu, ανακαλύπτομεν την ενότητα του ορθοδόξου πολιτισμικού χώρου της νοτιανατολικής Ευρώπης, ενδιαφέρον υλικόν διά την ιστορίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας και διά την εκπολιτιστικήν δύναμιν και συμβολήν αυτής. Αυτά αποκαλύπτονται και με την δράσιν των Φαναριωτών εις την Βλαχίαν και την Μολδαβίαν, η οποία υπακούει μεν εις τους ατέγκτους κανόνας της πολιτικής και συνδέεται με τας ιστορικάς συνθήκας και τας συγκυρίας, παραπέμπει όμως άμεσα και εις τας πνευματικάς ρίζας των εν λόγω ηγεμόνων, εις το ενδιαφέρον αυτών διά την διαφύλαξιν της Ορθοδόξου πίστεως και διά τα εκκλησιαστικά πράγματα, διά την ίδρυσιν ναών και μονών, διά την παιδείαν και διά την πολιτιστικήν ανάπτυξιν του λαού.
Η περίοδος των Φαναριωτών αποτελεί σταθμόν εις την ιστορίαν των ρουμανικών χωρών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και, γενικώτερον, του Γένους των Ορθοδόξων. Με αυτήν την έννοιαν, η υποδειγματική μελέτη του καθηγητού κ. Tudor Dinu αποτελεί σημαντικήν συμβολήν όχι μόνον εις την ιστορικήν έρευναν, αλλά και εις την σύγχρονον συζήτησιν διά την παρουσίαν και μαρτυρίαν της Ορθοδοξίας εν τω κόσμω και διά την πορείαν αυτής προς το μέλλον.
Περαίνοντες τον λόγον, συγχαίρομεν άπαξ έτι τον ελλογιμώτατον και αγαπητόν συγγραφέα και εκφράζομεν την ευαρέσκειαν ημών προς τους συντελεστάς της εκδόσεως και προς τους οργανωτάς της εκδηλώσεως παρουσιάσεως του βιβλίου εν τη Πόλει ημών, και ιδιαιτέρως προς την φιλόμουσον και φιλογενή κυρίαν Αικατερίναν Σοφιανού, επικαλούμενοι επί πάντας τους παρόντας την ζωοπάροχον χάριν και το αμέτρητον έλεος του μεγαλοδώρου Θεού”.