Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ξεκίνησε ποιμαντική περιοδεία σε όλα τα διαμερίσματα της Αυστραλίας με σκοπό να συναντήσει προσωπικά τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να παραστούν στην τελετή ενθρονίσεώς του, την 29η Ιουνίου και, παράλληλα, να γνωρίσει τα προβλήματα και τις ανάγκες των ενοριών και κοινοτήτων, των Μονών και των ευαγών καθιδρυμάτων των περιοχών αυτών. Εξάλλου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κατά την αποχώρησή του από το Σύδνεϋ δήλωσε: «έχω ήδη σχεδιάσει μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες της παραμονής μου εδώ να επισκεφτώ όλες τις πρωτεύουσες των διαμερισμάτων της Αυστραλίας».
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής: “Πρώτος προορισμός της περιοδείας του ήταν η Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας (πεντέμισι ώρες αεροπορικώς από το Σύδνεϋ). Βασικός λόγος της επιλογής αυτής ήταν το ότι η Πέρθη απετέλεσε τον πρώτο προορισμό των Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι κάθε φορά έφταναν κατά 2.500 από την Ελλάδα, μετά από πολυήμερο ταξίδι, με το υπερωκεάνιο «Πατρίς». Από την Πέρθη διοχετεύθηκε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Ελλήνων μεταναστών σε όλη την ήπειρο της Αυστραλίας.
Ο Σεβασμιώτατος με τη συνοδεία του έφτασε το απόγευμα της 11ης Ιουλίου στο αεροδρόμιο της Πέρθης, όπου έγινε δεκτός με αισθήματα ενθουσιασμού, χαράς και συγκινήσεως από τους εκεί κληρικούς, τους μοναχούς της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου, στην οποία και ο Σεβασμιώτατος διέμεινε, και από τους ευλαβείς ομογενείς μας. Πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή και Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής. Ακολούθησε ο πανηγυρικός εσπερινός προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και στην συνέχεια Ιερατική Σύναξη με τους Ιερείς της Πέρθης. Κατά την διάρκεια της Ιερατικής Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος τόνισε την σημασία του ιερατικού λειτουργήματος, ζήτησε από τους ιερείς να δώσουν βαρύτητα στα προγράμματα νεότητος και αναφέρθηκε με θερμούς λόγους στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι η αποκοπή και απομάκρυνση από τη Μητέρα Εκκλησία αλλοιώνει το ήθος και την ταυτότητά μας. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε το διορισμό Αρχιερατικού Επιτρόπου στην Περιφέρεια Πέρθης, την οποία ανέθεσε στον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ελπίδιο Καραλή. Να σημειωθεί ότι η περιφέρεια της Πέρθης μέχρι σήμερα υπαγόταν στην περιφέρεια της Αδελαϊδος.
Την 12η Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε για πρώτη φορά στον νεοανεγερθέντα Ιερό Ναό, αφιερωμένο στη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο οποίος ευρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου. Κατά τη Θειά Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Πνευματικούς τους πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες κ. Ελπίδιο και κ. Θαλάσσιο, ενώ απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Ανδρέου στον κ. Νικόλαο Κακούλα, Μέγα Ευεργέτη της Μονής.
Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του, με τον ιερό κλήρο της Πέρθης και επιφανείς ομογενείς, επισκέφθηκαν το Μνημείο Πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο King’s Park και κατόπιν τους Ιερούς Ναούς Αγίου Νεκταρίου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος επέβλεψε και τα έργα της νέας Βασιλειάδας, του Αγίου Κωνσταντίνου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο λαός και ο κλήρος υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο στους παραπάνω Ιερούς Ναούς με αισθήματα ενθουσιασμού και χαράς αναφωνόντας συνεχώς το «Άξιος».
Το Σάββατο 13 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε στους χώρους της Ιεράς Μονής συναντήσεις με ομογενείς και στελέχη της Αρχιεπισκοπής στην Πέρθη, ενώ το απόγευμα επέστρεψε στην έδρα του στο Σύδνεϋ”.