Βαρθολομαίος: Την ανάγκη ενότητας και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την ομιλία του σε Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς.
Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Πατριάρχης τόνισε ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μαζί συγκροτούν τη Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, και ότι πρέπει να έχουν ενιαία φωνή και μαρτυρία στον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση αυτής της ενότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη το 2016. Στην αναφορά του προς την Εκκλησία της Ρωσίας, ο Πατριάρχης έκανε λόγο για «αχαριστία», καθώς, όπως τόνισε, η ρωσική Εκκλησία και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που προέρχονται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στρέφονται εναντίον του, παρά την ιστορική ευεργεσία που έλαβαν. «Πιστεύουμε πως στο μέλλον και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην αγάπη και τη συνεργασία με τους Ορθόδοξους αδελφούς, ο Πατριάρχης εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τις συχνές επισκέψεις των αρχιερέων από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες, είτε ανήκουν στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είτε άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. «Όλοι προσβλέπουν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως το κέντρο της Ορθοδοξίας και τη στοργική Μητέρα Εκκλησία», είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τον θεσμικό ρόλο του Πατριαρχείου ως σημείου αναφοράς για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες παγκοσμίως.
Επιπλέον, ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αποχή της Ρωσικής Εκκλησίας από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη, αποκαλύπτοντας ότι η πρότασή του για τη διοργάνωση της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη το 2016 απορρίφθηκε από τους Ρώσους λόγω της παρουσίας της ημισελήνου στον τρούλο της Αγίας Ειρήνης. Ο Πατριάρχης σχολίασε δηκτικά ότι στη Ρωσία δεν τους ενοχλούσαν τα σφυροδρέπανα του κομμουνισμού, αλλά η ημισέληνος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε τη στάση της Ρωσίας και άλλων Εκκλησιών κατά την προετοιμασία της Συνόδου, οι οποίες επικαλέστηκαν διάφορες δικαιολογίες για να μη συμμετάσχουν. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, παρά τις προσπάθειες του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας ήταν δίκαιο αίτημα των Ουκρανών πιστών και αναγκαία λόγω της καταπίεσης από τη Μόσχα, ιδίως μετά την έναρξη του πολέμου το 2022.
Κλείνοντας, ο Παναγιώτατος δήλωσε αισιόδοξος ότι η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας θα αναγνωριστεί σταδιακά από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία αναγνώρισης νέων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών είναι συνήθως μακρά. Ως παράδειγμα, ανέφερε την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη το 1833, αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε επίσημα το αυτοκέφαλό της 17 χρόνια αργότερα, το 1850.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την παρουσία του και την καθοδήγησή του προς τον ιερό κλήρο της Μητρόπολής του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το πατρικό του ενδιαφέρον και τις συμβουλές του.
Φωτό – Νίκος Παπαχρήστου – Οικ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ