Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου διαβάστηκε στο ΣΤ’ Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Φιλοσοφίας και Κοσμολογίας.
Στην ανακοίνωση του Φαναρίου αναφέρεται:
«Όταν ο Απόστολος Παύλος διελέχθη εν Αρείω πάγω μετά «τινών» «των Επικούρειων και Στοϊκών φιλοσόφων» (Πραξ. Ιζ’18), αποβλέπων εις το να οδηγήση τους εκπροσώπους του κλασσικού πνεύματος εις την γνώσιν του Δημιουργού και εις την συνειδητοποίησιν της αληθείας ότι ο Ιησούς ήτο ο αναμενόμενος Μεσσίας, μετήλθε μετά φρονήσεως, συνέσεως, πληρότητος και ευγενείας λόγον αποστολικό-φιλοσοφικόν», σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνεχίζει: «Ο Απόστολος των Εθνών, εκήρυττεν «εν καινοτήτι ζωής πολιτεύεσθαι», καθώς ο Αναστας κύριος εποίησεν ημάς «καινούς αντί παλαιών, αντί φθαρτών δε αφθάρτους», καίτοι το κοινόν τούτο κήρυγμα του Πρωτοκορυφαίου δεν ήτο εύκολον να συλλάβη ο λογοκρατούμενος νους των αρχαίων Ελλήνων, δεδομένου ότι η φιλοσοφική σκέψις των διεκρίνετο διά τον ενδοκόσμιον χαρακτήρα αυτής, τον περικλειόμενον εντός των στενών ορίων της φύσεως, ενώ η χριστιανική διδασκαλία υπερβαίνει τα όρια του παρόντος κόσμου και εισέρχεται εις τον κόσμον του «επέκεινα», τον κόσμον του Θεού και της Χάριτος».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλογώντας και ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες του ΣΤ’ Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου Φιλοσοφίας και Κοσμολογίας, που διοργανώνεται από τη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, η οποία τελεί υπό την προεδρία του Καθηγητού της Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κ.Κωνσταντίνου Γ.-Α. Νιάρχου, καθώς και από την Οργανωτική Επιτροπή επικεφαλής της οποίας είναι ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Ευάγγελος Μουτσόπουλος, εκφράζει την πεποίθηση ότι «υπηρετεί τον σκοπόν αυτόν, της αναδείξεως, δηλονότι, του στενού συνδέσμου μεταξύ Χριστιανισμού και Ελληνισμού, όστις διά της συναντήσεως αυτού μετά της χριστιανικής πίστεως και του βαπτίσματος του εν αυτή μετεμορφώθη και υπέστη την “καλήν αλλοίωσιν”».
[irp posts=”377803″ name=”Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τους συμμετέχοντες στο 3ο TEDxRhodes”]
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχη προς το ΣΤ’ Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Φιλοσοφίας και Κοσμολογίας:
Tω Ελλογιμωτάτω κυρίω Κωνσταντίνω Γ.-Α. Νιάρχω, Καθηγητή της Φιλοσοφίας του Αθήνησι Πανεπιστημίου, τέκνω της ημών Μετριότητος εν Κυρίω αγαπητώ, χάριν και ειρήνην παρά Θεού.
Όταν ο Απόστολος Παύλος διελέχθη εν Αρείω Πάγω μετά «τινων» «των Επικουρείων και Στοικών φιλοσόφων» (Πραξ. ιζ΄18), καθώς και μετ’ Ιουδαίων και «σεβομένων τον Θεόν» εθνικών, αποβλέπων εις το να οδηγήση τους εκπροσώπους του κλασσικού πνεύματος εις την γνώσιν του Δημιουργού και εις την συνειδητοποίησιν της αληθείας ότι ο Ιησούς ήτο ο αναμενόμενος Μεσσίας, μετήλθε μετά φρονήσεως, συνέσεως, πληρότητος και ευγενείας λόγον αποστολικο-φιλοσοφικόν.
Ο Απόστολος των Εθνών εκήρυττεν «εν καινότητι ζωής πολιτεύεσθαι», καθώς ο Αναστάς Κύριος εποίησεν ημάς «καινούς αντί παλαιών, αντί φθαρτών δε αφθάρτους», καίτοι το καινόν τούτο κήρυγμα του Πρωτοκορυφαίου δεν ήτο εύκολον να συλλάβη ο λογοκρατούμενος νούς των αρχαίων Ελλήνων, δεδομένου ότι η φιλοσοφική σκέψις των διεκρίνετο διά τον ενδοκόσμιον χαρακτήρα αυτής, τον περικλειόμενον εντός των στενών ορίων της φύσεως, ενώ η χριστιανική διδασκαλία υπερβαίνει τα όρια του παρόντος κόσμου και εισέρχεται εις τον κόσμον του «επέκεινα», τον κόσμον του Θεού και της Χάριτος.
«Σοφίαν δε λαλούμεν εν τοις τελείοις, σοφίαν δε ου του αιώνος τούτου, ουδέ των αρχόντων του αιώνος τούτου, των καταργουμένων· αλλά λαλούμεν σοφίαν Θεού εν μυστηρίω, την αποκεκρυμμένην, ην προώρισεν ο Θεός προ των αιώνων εις δόξαν ημών, ην ουδείς των αρχόντων του αιώνος τούτου έγνωκεν·» (Α΄Κορ. β΄6-7).
Το εν τοις πλαισίοις της ανακηρύξεως υπό της UNESCO «επετειακού έτους», προς τιμήν του μεγάλου Σταγειρίτου Φιλοσόφου Αριστοτέλους κατ’αυτάς διοργανούμενον ΣΤ΄ Διεθνές Διεπιστημονικόν Συνέδριον Φιλοσοφίας και Κοσμολογίας, υπό της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και του προέδρου αυτής, Καθηγητού της Φιλοσοφίας εν τω Εθνικώ και Καποδιστριακώ Πανεπιστημίω Αθηνών, της υμετέρας Ελλογιμότητος κύριε Κωνσταντίνε Νιάρχε, και της Οργανωτικής αυτού Επιτροπής προεδρευομένης υπό του Καθηγητού και Ακαδημαικού Ελλογιμωτάτου κυρίου Ευαγγέλου Μουτσοπούλου, πιστεύομεν ότι υπηρετεί τον σκοπόν αυτόν, της αναδείξεως, δηλονότι, του στενού συνδέσμου μεταξύ Χριστιανισμού και Ελληνισμού, όστις διά της συναντήσεως αυτού μετά της χριστιανικής πίστεως και του βαπτίσματός του εν αυτή μετεμορφώθη και υπέστη την «καλήν αλλοίωσιν».
Διό και μετά πολλής χαράς απονέμομεν από της Μητρός Εκκλησίας και του Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν, ευχόμενοι πάσαν από Θεού επιτυχίαν εις τας εργασίας αυτού, πάσι δε τοις συμμετέχουσι πλουσίας τας δωρεάς και τον φωτισμόν της άνωθεν Σοφίας, εξ ης «πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον», εις τας επιστημονικάς υμών διατριβάς και την ζωήν υμών.
Η δε του Θεού Χάρις και το άπειρον Αυτού Έλεος είησαν μετά πάντων υμών.
,βιζ΄ Οκτωβρίου ις΄