Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Με συγκίνηση και λαμπρότητα, η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας υποδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου 2024, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, σε μια επίσκεψη που σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την περιοχή και την Εκκλησία της Ελλάδος.
Ο Παναγιώτατος αφίχθη από την Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από πολυμελή Πατριαρχική Συνοδεία, η οποία περιλάμβανε εξέχουσες προσωπικότητες του Οικουμενικού Θρόνου, όπως τους Μητροπολίτες Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, τον Μέγα Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, καθώς και άλλους υψηλόβαθμους κληρικούς. Η άφιξή του αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την περιοχή, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού.
Η Υποδοχή στον Καθεδρικό Ναό
Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία πλήθους πιστών, εκπροσώπων της πολιτείας και εκκλησιαστικών παραγόντων. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Κωστής Χατζηδάκης και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής και εθνικής ηγεσίας.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, φανερά συγκινημένος, υποδέχθηκε τον Πατριάρχη με θερμά λόγια:
«Είμαστε Εκκλησία προσφύγων, Παναγιώτατε, σαρξ εξ σαρκός των αλησμόνητων πατρίδων. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας για τη διατήρηση της μνήμης του μικρασιατικού ελληνισμού και της πολιτιστικής του κληρονομιάς».
Κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στην ιερά εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας, ένα από τα πολυτιμότερα κειμήλια που διασώθηκαν από τα Βουρλά της Ιωνίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για τους πρόσφυγες και τους απογόνους τους.
Η Αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη
Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε την ιστορική σημασία της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, χαρακτηρίζοντάς την ως έναν «φάρο ελπίδας» για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας:
«Η ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε πάντοτε αναγεννητική δύναμη για τους Ρωμηούς της Ιωνίας, φέροντας φως και ελπίδα στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας τους».
Ο Πατριάρχης εξήρε, επίσης, τον ρόλο του Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ, περιγράφοντάς τον ως έναν «δυναμικό και ρηξικέλευθο ιεράρχη» που εργάζεται ακούραστα για την πρόοδο της τοπικής Εκκλησίας, παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Ονοματοδοσία της Πλατείας Πατριάρχου
Μετά την υποδοχή στον Καθεδρικό Ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ και άλλους επίσημους, κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία μετονομάστηκε σε *Πλατεία Πατριάρχου* προς τιμήν του.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, απευθυνόμενος στον Πατριάρχη, τόνισε: «Η πόλη μας τιμά τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, που αποτελεί φάρο πίστης, ενότητας και ελπίδας». Ο Παναγιώτατος είχε, επίσης, θερμό χαιρετισμό με τον πρόεδρο της ΑΕΚ, κ. Ηλιόπουλο, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορική ομάδα, που έχει ρίζες στον μικρασιατικό ελληνισμό.
Φωτό – orthodoxtimes.gr
Ένα Μήνυμα Ελπίδας και Ενότητας
Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Νέα Ιωνία και Νέα Φιλαδέλφεια υπήρξε ένα σημαντικό γεγονός, που ανέδειξε την πλούσια κληρονομιά του μικρασιατικού ελληνισμού και την ανεκτίμητη προσφορά της Εκκλησίας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Η συγκινητική υποδοχή και οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Παναγιωτάτου απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι η Ορθοδοξία παραμένει ζωντανή και επίκαιρη, λειτουργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Ωστόσο, τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην ενότητα της παγκόσμιας ορθοδοξίας αναφορικά με διάφορα ζητήματα είναι βαθιά και χρήζουν βούλησης του κ. Βαρθολομαίου !