ΗΠΑ- ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ
του Θεόδωρου Καλμούκου: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ταξίδευσε από την Καλιφόρνια όπου πραγματοποιεί δεκαήμερη ποιμαντική περιοδεία στην Αριζόνα, Χαβάη και Καλιφόρνια και μετέβη στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας όπου υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο.
Ως γνωστόν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για ιατρικούς λόγους, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» και θα εισαχθεί σε ειδικό ιατρικό κέντρο προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο ήπαρ.
Από το αεροδρόμιο ο Μακαριότατος πορεύθηκε στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος όπου αναπέμφθηκε δέηση και έγινε δεκτός από ομογενείς, ενώ μικρά παιδιά της ενορίας του Καθεδρικού του πρόσφεραν άνθη ντυμένα με ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες.
Υπενθυμίζεται ότι την είδηση για την μετάβαση του Μακαριοτάτου στην Αμερική την είχε δημοσιεύσει ο «Ε.Κ.» στις 3 Ιανουαρίου 2010. Είχαμε γράψει συγκεκριμένα τα εξής: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ο Β’ αναμένεται να έλθει εντός του τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά πάσα πιθανότητα σε ειδικό νοσοκομειακό κέντρο της Νέας Υόρκης, το οποίο ειδικεύεται στην καταπολέμηση και θεραπεία του καρκίνου.
Την είδηση αυτή μας την είχε δώσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, στη διάρκεια τηλεφωνικής μας επικοινωνίας για ευχές για το Νέο Ετος 2020.
Ο Μακαριότατος διαγνώσθηκε τον Ιούνιο του 2018 με δύο μικρούς όγκους στο ήπαρ. Στις 17 Οκτωβρίου 2018 μετέβη στο Λονδίνο όπου υπεβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των όγκων και από τότε υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είναι ηλικίας 78 ετών και έχει αφιερώσει τη ζωή του από μικρό παιδί στην Εκκλησία και την πατρίδα του την Κύπρο, την οποία υπεραγαπά. Εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στις 5 Νοεμβρίου του 2006 σε διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Α και ενθρονίσθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου του ιδίου έτους.
Γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στην Τάλαν της Πάφου και αμέσως μετά την αποφοίτηση του από το Δημοτικό Σχολείο έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου. Στη συνέχεια εστάλη στο Γυμνάσιο της Πάφου από το οποίο απεφοίτησε το έτος 1963, ενώ στις 3 Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε Διάκονος από τον αείμνηστο Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος και μετέπειτα Μητροπολίτη Νικαίας Γεώργιο.
[irp posts=”545977″ name=”Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Γενικός σύμβουλος ο Γ. Τσουγκαράκης”]
Το 1968 ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποίας απεφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ιδίου έτους εξελέγη οµοφώνως Ηγούµενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου. Χειροτονήθηκε εις Πρεσβύτερο, χειροθετήθηκε σε Αρχιµανδρίτη και εγκαθιδρύθηκε Ηγούµενος στις 12 Νοεμβρίου υπό του αειµνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γʹ.
Την 25ην Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Πάφου και την επομένην χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο, ενθρονισθείς αυθημερόν.
Ως Μητροπολίτης Πάφου επεδίωξε την επιμόρφωση και βελτίωση των συνθηκών του κλήρου καθώς και την πνευματική καλλιέργεια του ποιμνίου του. Προς τον σκοπόν αυτόν ανασύστησε την πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Αρσινόης και εισηγήθηκε στην Ιερά Σύνοδο την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Παπαχρυσοστόμου, η οποία και ομοθύμως εξέλεξε ως πρώτον Χωρεπίσκοπον της ανασυσταθείσης Επισκοπής Αρσινόης.
Εκπροσώπησε πολλές φορές την Εκκλησία της Κύπρου σε διαφόρους διορθόδοξους και διαχριστιανικούς διαλόγους, εκκλησιαστικά συνέδρια, ενθρονίσεις νέων Προκαθημένων άλλων Εκκλησιών και συμμετείχε στην Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχει σταθεί πάντοτε υποστηρικτικά στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε όλα τα μείζονος εκκλησιαστικής σημασίας θέματα.