ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ: Ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ, προέστη χθες, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου στο Καράκιοϊ (Βατοπαιδινό Μετόχι) που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες της Ρωσικής Παροικίας της Πόλεως, επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, με το ιουλιανό ημερολόγιο.
Του Μετοχίου προϊσταται ο Μ. Ιεροκήρυξ της Μ.τ.Χ.Ε., Πανοσιολ. κ. Πανάρετος, ο οποίος και προσφώνησε καταλλήλως τον Μητροπολίτη κ. Ιώβ.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την ομιλία του Σεβ. Πισιδίας κ. Ιώβ και την προσφώνηση του Μ. Ιεροκήρυκος κ. Παναρέτου.
Κήρυγμα Μητροπολίτη Πισιδίας Ιώβ
ανήμερα της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου
Κωνσταντινούπολη, 13 Δεκεμβρίου 2022
Είναι μεγάλη χαρά για μένα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα τη δική σας πανηγυρική γιορτή, και επίσης μεγάλη τιμή να είμαι εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος σας μεταφέρει τις εόρτιες ευχές του και την πατρική και πατερική του ευλογία. Πραγματικά, σήμερα γιορτάζουμε τον Ανδρέα, τον πρωτόκλητο των μαθητών του Χριστού, αδελφός κατά σάρκα του Πέτρου, του υπέρτατου αποστόλου.
Σύμφωνα με τον άγιο απόστολο και ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, ο Ανδρέας ήταν ένας από τους μαθητές του Προδρόμου, ο οποίος όταν είδε τον Ιησού τους είπε: Ιδού ο Αμνός του Θεού. Ακούγοντας αυτά τα λόγια από τον Πρόδρομο, ο Ανδρέας όχι μόνο ακολούθησε τον Ιησού, αλλά έφερε και τον αδελφό του τον Σίμωνα και του είπε: βρήκαμε τον Μεσσία. Τότε ήταν που ο Πέτρος, ακολουθώντας τον αδελφό του Ανδρέα, και ο Χριστός, βλέποντάς τον, του είπε: Εσύ είσαι ο Σίμων, ο γιος του Ιωνά, θα σε λένε Κηφά, που σημαίνει πέτρα – Πέτρος στα ελληνικά.
Δείτε, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, τη σημασία μιας μαρτυρίας! Ο Πρόδρομος έφερε δύο από τους μαθητές του στον Χριστό, λέγοντάς τους: ο Αμνός του Θεού που παίρνει την αμαρτία του κόσμου» και ο Ανδρέας, έφερε τον αδελφό του στον Σωτήρα, κι εκείνος μαρτύρησε για τον ενσαρκωμένο Υιό Του Θεού μέχρι τα πέρατα της γης.
Πράγματι, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, μετά την Πεντηκοστή ο Άγιος Ανδρέας πήγε να κηρύξει το Ευαγγέλιο στα πέρατα του κόσμου, και σε ένα μακρύ ταξίδι κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, κηρύττοντας επισκέφτηκε τη Βιθυνία, Θράκη – γύρω από τον Βόσπορο, Σκύθη – στις εκβολές του Δούναβη, την Κριμαία, και μετά, μετά την άφιξη στην Ελλάδα, στην Πάτρα, σταυρώθηκε επί αυτοκράτορα Νέρωνα στις 30 Νοεμβρίου του 60 μ.Χ..
Για το λόγο αυτό η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης τον τιμά ως ιδρυτή και προστάτης της. Και η Ουκρανία και η Ρωσία επίσης θεώρησαν τον πρώτο ευαγγελιστή του Κιέβου, αν και αυτή η πόλη ιδρύθηκε μόλις πέντε αιώνες αργότερα.
Πιστή στο κάλεσμα αυτό η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης οδηγεί ακούραστα το έργο της αποστολικής πρόβλεψης, μαρτυρώντας την έλευση του Μεσσία σε όλους τους λαούς της γης. Γι’ αυτό τον ένατο αιώνα ο άγιος και μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Φώτιος απέστειλε δύο αδέρφια της Θεσσαλονίκης τον Μεθόδιο και τον Κύριλλο στη Μοραβία για τον ευαγγελισμό των σλαβικών λαών. Ο ίδιος πατριάρχης ενημέρωσε τους ανατολικούς πατριάρχες ότι οι Ρως, βαπτίστηκαν από τον απεσταλμένο επίσκοπο του, οι οποίοι «δέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Χριστιανισμό”. Μόλις έναν αιώνα αργότερα, μετά τη μεταστροφή, του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου, υιοθετήθηκε στην Ρωσία, ο Χριστιανισμός του Βυζαντίου, που τιμά κι έχει την αποστολική έδρα του Απόστολου Ανδρέα.
Εξ ου και ο Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, είναι ο προστάτης της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και οι Σλάβοι, πάντα ενθάρρυναν την οικουμενική πατριαρχία στον ευαγγελισμό όλων των λαών της γης, ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνική καταγωγή ή τη γλώσσα τους, γιατί η Εκκλησία του Χριστού δεν ανήκει σε κανένα άνθρωπο, αλλά αγκαλιάζει όλα τα έθνη της γης σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου, «όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να έλθουν στη γνώση Αλήθεια.» (Α’ Τιμ. 2:4).
Σε αυτή την υπηρεσία αφιερώθηκε η Αγία και Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, που ποτέ δεν περιορίστηκε σε κανένα εθνικό χαρακτήρα, αλλά που, αντίθετα, είναι στην υπηρεσία όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Το παράδειγμα των δύο αδελφών, των αγίων αποστόλων Ανδρέα και Πέτρου, οι οποίοι ήταν απλοί ψαράδες, όμως ο Χριστός τους έκανε ψαράδες(αλιείς) ανθρώπων (Λκ 5:11), μας ενθαρρύνει και μας ενθαρρύνει να καταθέσουμε μαρτυρία για τον Χριστό τον κόσμο γύρω μας και να γίνουμε και εμείς ψαράδες ανθρώπων. Τραγικά τα γεγονότα που παρακολουθούμε, και που έχουν οδηγήσει σε εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων στην αναζήτηση ειρήνης και δικαιοσύνης.
Πολλοί βρίσκουν καταφύγιο εδώ, σε αυτή τη φιλόξενη χώρα όπου συχνά δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ναοί, ακόμη και ναοί όπου τα μυστήρια και οι υπηρεσίες γίνονται στη μητρική τους γλώσσα. Πάμε να τους ψάξουμε και ας τους οδηγήσουμε στον Χριστό, ακολουθώντας τον Απόστολο Ανδρέα, ο οποίος έφερε τον αδελφό του Πέτρο, λέγοντάς του ότι βρήκε τον Χριστό. Υποδεικνύοντας τους το δρόμο προς τις πύλες της σωτηρίας και την πηγή της αθανασίας!
Είθε να είμαστε Χριστιανοί μέσω των προσευχών τους, άξιοι αυτού του ονόματος, δηλαδή αληθινοί μάρτυρες του Χριστού – αυτοί που μαρτυρούν για τον Σωτήρα κυρίως με το παράδειγμά τους και τον τρόπο ζωής τους, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορούμε να υπηρετήσουμε την Εκκλησία του Χριστού οδηγώντας τους ανθρώπους στην πίστη και σωτηρία στον Χριστό Ιησού, τον οποίον πάσα δόξα τιμή και λατρεία, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
fosfanariou.gr