Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Η Ελληνική έκδοση του βιβλίου, “Αγάπη και Ανεκτικότητα”, του Φετχουλλάχ Γκιουλέν προσφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Το βιβλίο παρουσίασε ο εκδότης Ανδρέας Σιδέρης, διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου Ι.Σιδέρη συνοδευόμενος από τον καθηγητή Νικόλαο Κούκη, διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων Δούκα από την Αθήνα.
Στη συνάντηση παρέστησαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρκίας Μουσταφά Γεσίλ, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Κουντρέτ Αλτίνταγ, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της εφημερίδας “Ζαμάν” στην Ελλάδα Χατζή Χασάν και άλλοι. Όπως είναι γνωστό, ο πνευματικός ηγέτης, διανοούμενος και συγγραφέας Φετχουλλάν Γκιουλέν είναι ο εμπνευστής του Ιδρύματος.
Κατά τη συνάντηση ο Έλληνας εκδότης τόνισε ότι τα έργα του Φετχουλλάχ Γκιουλέν, όπως διακηρύσσει και ο ίδιος, στοχεύουν στο να δημιουργήσουν γέφυρες μεταξύ πολιτισμών, πόσο μάλλον τώρα, που διανύουμε δύσκολες εποχές. Πρόσθεσε δε την χρησιμότητα της γνώσης και της κατανόησης εκατέρωθεν των πλευρών. Από την πλευρά τους οι παράγοντες του Ιδρύματος Συγγραφέων και Δημοσιογράφων ευχαρίστησαν τον Έλληνα εκδότη. Στη διάρκεια της συζήτησης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία εκκρεμεί εδώ και σαράντα δύο χρόνια, λέγοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη αδικία η οποία συνεχίζεται και μας θλίβει το δυσάρεστο αυτό γεγονός που δεν θα πρέπει να θεωρείται σε πλαίσια αμοιβαιότητας, τονίζοντας ότι μιλούμε συνέχεια για διάλογο και ανεκτικότητα, παρόλα αυτά η εκκρεμότητα συνεχίζεται.
Οι παράγοντες του Ιδρύματος τόνισαν ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα, εξ άλλου ο Φετχουλλάχ Γκιουλέν και κατά το παρελθόν έχει εκφραστεί υπέρ της επαναλειτουργίας της Σχολής ποικιλοτρόπως.
Η ελληνική έκδοση του βιβλίου του Γκιουλέν, για τον οποίο στην Ελλάδα υπάρχει άγνοια και παραπληροφόρηση σχετικά με τις απόψεις του, αναμένεται να συμβάλει στην κατανόηση του πιστεύω του θρησκευτικού ταγού του Μουσουλμανισμού. Η δράση του Φετχουλλάχ Γκιουλέν, γεννημένου στην Ερζερούμ της Μικράς Ασίας – γράφει και στον πρόλογό του ο διακεκριμένος επιστήμονας Μάριος Π. Μπέγζος, κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών – είναι θεωρητική και έμπρακτη, με λόγους και έργα φιλανθρωπίας και εκπαίδευσης ανά την υφήλιο, προωθώντας τη βιωμένη ιδέα ενός διαλλακτικού Ισλάμ και ενός διαλεκτικού μουσουλμανισμού.