Με λαμπρότητα και με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.Μακαρίου, ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Αγίας Αικατερίνης, στον φερώνυμο Ιερό Ναό, στο Μάσκοτ του Σύδνεϋ.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής: “Οι πιστοί κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τον νέο Ποιμενάρχη, ο οποίος για πρώτη φορά επισκέφθηκε την ενορία τους. Εμφορούμενοι από αισθήματα χαράς και συγκίνησης, υποδέχτηκαν τον Σεβασμιώτατο με επευφημίες και χειροκροτήματα.
Από την πλευρά του, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού, πατήρ Αθανάσιος Γιάτσιος, επιφύλαξε στον Αρχιεπίσκοπο ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, στη θερμή ομιλία του: «Έχουμε όλοι μείνει έκπληκτοι από τις καθημερινές εικόνες ενθουσιασμού και αγάπης εκ μέρους του λαού του Θεού προς το τίμιο πρόσωπό σας σε κάθε πόλη, σε κάθε ενορία που επισκέπτεστε. Έχετε κατορθώσει, σε μικρό χρονικό διάστημα, να κατακτήσετε τις καρδιές όλων των πιστών. Αυτή η αυθόρμητη έκφραση του κόσμου είναι προϊόν της αγάπης και αυτοθυσίας που έχετε δείξει σε όλους μας από την ημέρα που ήρθατε εδώ, στη μακρινή Αυστραλία». Κλείνοντας, ο πατήρ Αθανάσιος διαβεβαίωσε εκ μέρους όλων των ενοριτών ότι «θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας, θα στηρίξουμε το ευλογημένο έργο σας και τα μελλοντικά σας σχέδια». Ακολούθως, δώρισε στον Σεβασμιώτατο ένα κεντημένο επιγονάτιο με την εικόνα της γεννήσεως του Χριστού και τον παρακάλεσε να το φορέσει την ημέρα των Χριστουγέννων, ενθυμούμενος και προσευχόμενος για την ενορία της Αγίας Αικατερίνης. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος ευχαρίστησε όλους θερμά για τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού που εκδήλωναν προς το πρόσωπό του, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον πατέρα Αθανάσιο, δηλώνοντας συγκινημένος από την αγάπη των λόγων του. «Αυτό είναι το μυστικό που με συντηρεί κι εμένα στην καθημερινή μου δραστηριότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «λαμβάνω πολλή αγάπη από εσάς, από τους ιερείς μας και από τον λαό του Θεού, και ακόμη κι αν δεν ήθελα να σας αγαπήσω, με αναγκάζετε να σας κοιτάζω στα μάτια και να αισθάνομαι αυτό το οποίο αισθάνεστε και εσείς». «Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι, να είμαστε αγαπημένοι», τόνισε σε άλλο σημείο, επισημαίνοντας ότι «θέλω να είμαστε ένα σώμα και η καρδιά σας να πάλλεται για τον Χριστό. Και όταν η καρδιά σας πάλλεται για τον Χριστό, τότε, αγαπητοί μου αδελφοί, είμαστε ένα σώμα. Γιατί ο Χριστός είναι αυτός που θα μας ενώσει».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Αικατερίνης, περιγράφοντας επιγραμματικά στους πιστούς πώς γνώρισε και «παντρεύτηκε» τον Χριστό και πώς, με την ανωτέρα μόρφωση και με τη βαθιά πίστη της, κατάφερε να οδηγήσει στη βάπτιση ακόμη και κορυφαίους ρήτορες και φιλόσοφους της εποχής. «352 πρόσωπα βαπτίστηκαν από τη στιγμή που η Αγία Αικατερίνη ομολόγησε δημοσίως ότι είναι Χριστιανή», εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, επισημαίνοντας ότι ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα ήταν επιφανείς φιλόσοφοι, που επιχείρησαν να την παραπλανήσουν για να αρνηθεί τη χριστιανική πίστη, καθώς και η γυναίκα του διώκτη της, Αυτοκράτορα Μαξεντίου.
[irp posts=”532752″ name=”Ο Αυστραλίας Μακάριος στην Ενορία Αγίων Πάντων Μπέλμορ (ΦΩΤΟ)”]
Μπροστά σε αυτή την κατάληξη και μετά από πολλά βασανιστήρια, ο Αυτοκράτορας διέταξε τον αποκεφαλισμό της Αγίας Αικατερίνης, ενώ θαυματουργικώς το σώμα της, όπως εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, μεταφέρθηκε στο Όρος Σινά, όπου μέχρι και σήμερα ευρίσκεται και επιτελεί πάμπολλα θαύματα σε όσους με πίστη την επικαλούνται.
Το πρώτο δίδαγμα που προκύπτει από τον βίο της Αγίας, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, είναι ότι «η γνώση, χωρίς τον Χριστό, είναι ένα κομμάτι εξουσίας, αλλά δεν είναι φως, δεν είναι σοφία, δεν είναι λύση, δεν είναι ανάπαυση για τον σύγχρονο άνθρωπο». «Σήμερα διαπιστώνουμε ότι ενώ υπάρχουν μορφωμένοι, με πτυχία και με διδακτορικά», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, «τα προβλήματα του κόσμου αντί να μειώνονται αυξάνονται και αντί να ξεμπερδεύονται, μπερδεύονται περισσότερο». Ένα δεύτερο δίδαγμα, επίσης πολύτιμο στη σύγχρονη εποχή, είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να επιδεικνύει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ομορφιά της ψυχής από ό,τι για την ομορφιά του σώματος. «Δε σας λέγω να μη φροντίζετε το σώμα σας, αλλά σας παρακαλώ να φροντίζετε και την ψυχή σας», τόνισε στο μήνυμά του προς τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος”.