ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ –Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2025, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, ενώπιον της σορού του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, κυρού Αναστασίου.
Στη Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά την ολοκλήρωσή της, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα τελέσει τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του εκλιπόντος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου θα παραμείνει στον Καθεδρικό Ναό και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, 27 Ιανουαρίου 2025, οπότε και θα μεταφερθεί στην Αλβανία για την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας.
Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την εκδημία του μακαριστού Πρωθιεράρχου και τα θερμά της συλλυπητήρια προς την Εκκλησία της Αλβανίας, τους κληρικούς και τους πιστούς της. Παράλληλα, προσευχήθηκε για την ανάπαυση της ψυχής του, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην Ορθοδοξία και την προσφορά του στον λαό της Αλβανίας.
Η ΤΑΦΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
Σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος, η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη στα Τίρανα, όπου υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 95 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ένας από τους σημαντικότερους ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου έδινε σκληρή μάχη για τη ζωή του, έχοντας επιδεινούμενα προβλήματα υγείας.
Τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2024, όταν εισήχθη σε νοσοκομείο των Τιράνων με συμπτώματα εποχικής γρίπης. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε σημαντικά. Στις 3 Ιανουαρίου 2025, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην Αθήνα, προκειμένου να λάβει εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Στον «Ευαγγελισμό» παρακολουθείτο στενά από κορυφαία ιατρική ομάδα, ωστόσο οι επιπλοκές που προέκυψαν, συμπεριλαμβανομένης της πολυοργανικής ανεπάρκειας, οδήγησαν τελικά στο μοιραίο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος γεννήθηκε το 1929 στον Πειραιά και διακρίθηκε για την αφοσίωση και το έργο του στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Το 1992 ανέλαβε Αρχιεπίσκοπος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, σε μια περίοδο που η Εκκλησία της χώρας βρισκόταν σε πλήρη κατάρρευση λόγω του κομμουνιστικού καθεστώτος. Με ακούραστη προσπάθεια και όραμα, κατάφερε να την ανασυστήσει, κερδίζοντας την αγάπη και την αναγνώριση όχι μόνο των Ορθόδοξων Χριστιανών της Αλβανίας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.
Παράλληλα με τα καθήκοντά του ως Αρχιεπίσκοπος, υπηρέτησε ως πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης Θρησκευμάτων για την Ειρήνη. Το έργο του για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ λαών και θρησκειών αναγνωρίστηκε διεθνώς, καθιστώντας τον μία από τις πλέον σεβαστές προσωπικότητες της Ορθοδοξίας.
Πριν αναλάβει την Αρχιεπισκοπή Αλβανίας, ο Αναστάσιος είχε πλούσια εκκλησιαστική πορεία. Υπήρξε τιτουλάριος επίσκοπος και Μητροπολίτης Ανδρούσης, καθώς και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με βαθιά θεολογική γνώση και ακλόνητη πίστη, αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εκκλησίας και της κοινωνίας.
Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θα μείνει στη μνήμη όλων ως ένας φωτεινός φάρος πίστης, προσφοράς και ειρήνης.
Διακρίσεις του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου
1.Παράσημα από Ορθόδοξες Εκκλησίες:
•Τίμιος Σταυρός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (1985)
•Παράσημο Αγίας Αικατερίνης της Μονής Σινά (1985)
•Παράσημο Κυρίλλου και Μεθοδίου της Εκκλησίας Τσεχοσλοβακίας (1986)
•Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Αποστόλου Παύλου, Εκκλησία της Ελλάδος (2001)
•Παράσημο Αποστόλου Ανδρέου, Οικουμενικό Πατριαρχείο (1999)
•Παράσημο Αγίου Ιωάννου Βλαδιμήρου, Πατριαρχείο Σερβίας (2016)
•Μέγα Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, Εκκλησία Κύπρου (2008)
2.Τιμητικές Διακρίσεις από Κράτη και Οργανισμούς:
•Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Τιμής, Ελληνική Δημοκρατία (1997)
•Παράσημο «Πρίγκιπος Γιαροσλάβ του Σοφού» από τη Δημοκρατία της Ουκρανίας (2008, 2013)
•Παράσημο «Γεωργίου Καστριώτη – Σκεντέρμπεη», Δημοκρατία της Αλβανίας (2010)
•Παράσημο από τον Πρόεδρο της Ρουμανικής Δημοκρατίας (2003)
•Γερμανικό Βραβείο «Klaus Hemmerle» για την ειρηνική συνύπαρξη (2020)
3.Ακαδημαϊκές και Ερευνητικές Τιμές:
•Αργυρό Μετάλλιο Ακαδημίας Αθηνών (1987)
•Βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού Παν. Φωτέα (2015)
4.Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Διακρίσεις:
•Χρυσό Κλειδί πόλης Θεσσαλονίκης (2002)
•Βραβείο «Pro Humanitate» του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Pro Europe (2001)
•Athenagoras Human Rights Award, Νέα Υόρκη (2001)
•Πολωνικό Βραβείο «Ecce Homo» για ανιδιοτελή προσφορά (2003)
5.Επίτιμοι Τίτλοι και Δημότες:
•Επίτιμος Δημότης Κεφαλληνίας (2002), Τιράνων (2005), Κορυτσάς (2007)
•Επίτιμος Δημότης Λάρισας (2017) και Πρέβεζας (2017)
6.Διεθνή Βραβεία για την Ενότητα των Λαών:
•Βραβείο «Διακεκριμένων Δραστηριοτήτων για την Ενότητα των Ορθοδόξων Εθνών» (Μόσχα, 2006)
•«Βραβείο Έργου Ζωής» από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (2000)
Η πλούσια δράση και οι διακρίσεις του Αναστασίου αποτελούν αντανάκλαση του πολυδιάστατου έργου του, συνδυάζοντας την πνευματική, κοινωνική και επιστημονική του προσφορά.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου