Δείπνο παρέθεσε ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Εγκεμέν Μπαγίς στις μη Μουσουλμανικές κοινότητες την περασμένη Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Αρμένιου Τοποτηρητή κ. Αράμ Ατεσιάν, του Αρχιραββίνου κ. Ιζάκ Χαλέβα, του Επισκόπου Συροϊακοβιτών κ. Γιουσούφ Τσετίν και του Καθολικού Επισκόπου Συροϊακοβιτών κ. Γιουσούφ Σαγ καθώς και του εκπροσώπου των μειονοτικών Βακουφίων κ. Λάκη Βίγκα και αρκετών μελών διοικητικών σωμάτων από κάθε κοινότητα.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο υπουργός τόνισε ότι τα ζητήματα των μειονοτήτων είναι ζητήματα όλης της χώρας αφού “μοιραζόμαστε τον ίδιο τόπο” υπογραμμίζοντας ότι “αυτά που μας συνδέουν είναι περισσότερα και πιο δυνατά από όσα μας χωρίζουν”. Συνέχισε λέγοντας ότι “αν το 2023 καταφέρουμε να γίνει η Τουρκία μια από τις ισχυρότερες δέκα χώρες του κόσμου θα το έχουμε πετύχει μαζί.
Η ιστορία μας επεφύλαξε να γίνουμε από κοινού μέλη ενός πολιτισμού αγάπης και ειρήνης .
Οι διάφορες θρησκευτικές κοινότητες που για αιώνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του τόπου έχουν βοηθήσει πολύ με την παρουσία τους την ειρήνη και αλληλεγγύη στη χώρα“ είπε τελειώνοντας.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Λάκης Βίγκας σημείωσε ότι το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ήταν εκείνο που εξαρχής προώθησε την προσέγγιση με τις διάφορες μειονότητες και υπήρξε πάντοτε υποστηριχτικό στις επαφές τους με την πολιτική ηγεσία.
Στη συνέχεια μίλησε για στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει υπέρ το μειονοτήτων αλλά συμπλήρωσε ότι οι μειονότητες είναι ακόμα καταδικασμένες να ζουν ως ξένες σε αυτή τη χώρα και για αυτό το λόγο απαιτείται ένα μακρόπνοο σχέδιο το οποίο θα ξεκινά από την εκπαίδευση και τα σχολικά εγχειρίδια.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την πολύ τιμητική θέση του εκπροσώπου των μειονοτικών βακουφίων υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις που παρατηρούνται στους νόμους για τα μειονοτικά ευαγή ιδρύματα και τις διαδικασίες αλλά και στα εμπόδια που συναντώνται κατά την εφαρμογή των νόμων εκ μέρους των κρατικών υπηρεσιών.
Ο κ. Βίγκας στο τέλος δώρισε στον υπουργό θεματικές εκδόσεις της κάθε μειονότητας για την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους.
Ο Διευθυντής της Γ.Δ.Β. συμφωνώντας με τις δηλώσεις του κ. Βίγκα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας ώστε να συντονιστεί η κρατική μηχανή στα νέα δεδομένα και τις πολιτικές αποφάσεις και σημείωσε ότι πράγματι υπάρχουν κενά στο βακουφικό νόμο τα οποία θα πρέπει να λυθούν στο άμεσο μέλλον.
Συνέχισε όμως τονίζοντας ότι όσες επιστροφές έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν αποτελούν χάρες ή προνόμια αλλά μια επανόρθωση της δικαιοσύνης.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνομιλήσουν με τον κ. Εγκεμέν Μπαγίς και τα στελέχη του υπουργείου ενώ ο ίδιος ο υπουργός είχε πολύ εγκάρδιες συνομιλίες με τους θρησκευτικούς ηγέτες των κοινοτήτων για τους οποίους είπε στο λόγο του ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αντιληφθεί την προστιθέμενη αξία της παρουσίας των μειονοτήτων και το θετικό αντίκτυπο που έχει για την ίδια τη χώρα η δράση όλων των θρησκευτικών ηγετών.